David Crowder, hoogleraar entomologie (insectenkunde) aan de Washington State University, nam samen met een team wetenschappers meer dan 120 onderzoeken onder de loep naar het economische en financiële rendement van biologische versus conventionele landbouw. De studie is verschenen in PNAS. De onderzoekers wilden weten of biologische landbouw een bijdrage kan leveren om zowel de wereldbevolking van voldoende voedsel te voorzien als onze ecosystemen in stand te houden.

1% van het landbouwareaal biologisch bebouwd
Wereldwijd wordt maar op 1% van het landbouwareaal biologisch geboerd. Maar de vraag naar biologische producten groeit voortdurend. Wil dat doorzetten, dan zal de biologische landbouw zich ook qua economische en financiële rendementen moeten kunnen meten met gangbare landbouw. Om dat uit te zoeken, analyseerden de onderzoekers de financiële prestaties van biologische en conventionele landbouw. Hun dataset omvatte onderzoeken gedurende 40 jaar, naar 55 gewassen op 5 continenten.

Biologisch boeren levert over het algemeen 10 tot 18% minder opbrengsten op
Premiums geven ruimschoots doorslag
Biologisch boeren levert over het algemeen 10 tot 18% minder opbrengsten op. Rekenden de onderzoekers zonder de premiums (prijsopslagen) die voor biologische producten gebruikelijk zijn, dan was de winst/kostenratio van biologische landbouw beduidend lager (-8 tot -7%) dan bij gangbaar, net als de contante waarde (net present value), -27 tot -23%. Namen de onderzoekers de gebruikelijke premiums in hun berekeningen mee, dan werd biologische landbouw beduidend profijtelijker (+22 tot wel 35%), met bovendien een hogere winst/kostenratio (20-24%) dan gangbaar.
De lagere opbrengst is een van de redenen dat boeren aarzelen de overstap naar biologisch boeren te maken. De prijspremiums die klanten betalen maken de lagere opbrengsten en hogere arbeidskosten echter al snel goed. Om quitte te draaien is een prijspremium van 5 tot 7% al genoeg. De meeste biologische producten kennen een hoger premium: 29 tot 32% is gebruikelijk, meldt Time.

De meeste biologische producten kennen een premium van 29 tot 32%
'Jaloersmakend'
"De algemene perceptie is dat als je overgaat op biologisch, je financiële duurzaamheid inlevert. Wij laten zien dat dat niet het geval is. Een marge van 30% ten opzichte van je concurrenten is voor bijna ieder bedrijf jaloersmakend", zegt Crowder in Time. Daarnaast heeft biologisch boeren een heleboel voordelen voor het milieu, zoals een verbeterde bodemkwaliteit en een grotere biodiversiteit. Daar werd overigens in de meta-analyse geen rekening mee gehouden.

Gezien het grote verschil zien de onderzoekers een voorspoedige toekomst weggelegd voor biologische landbouw. Zelfs als de premiums omlaag zouden gaan. "We zeggen echt niet dat 100% van de landbouw over moet op biologisch. Maar er is echt een hele grote vraag die op dit moment niet ingevuld wordt", aldus Crowder. Mede dankzij de bijkomende ecologische en duurzame voordelen kunnen biologische landbouwsystemen een groter deel bijdragen in het voeden van de wereld, meent Crowder.

Fotocredits: 'Biggest blueberries you've ever seen', Bre LaRow
Dit artikel afdrukken