Volgens onderzoeker dr. Cruz-Rodriguez blijkt uit het onderzoek dat, als de omstandigheden goed zijn, bestrijding van schildluizen zonder insecticiden mogelijk is. Cruz-Rodriguez: "Autonome bestrijding vereist een ecologische infrastructuur die een netwerk van interacties ondersteunt die er met elkaar voor zorgen dat plaaginsecten niet explosief kunnen groeien. Combinatieteelten, agroforestry, geen gebruik van biociden (of een rationeler gebruik) - dragen allemaal bij aan de vorming van een biotisch netwerk dat voorkomt dat plagen ontstaan".
Fotocredits: sergioniebla
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In de 70er jaren kreeg ik ook eens bezoek van wetenschappers van de universiteit Chapingo (en niet Chapino) omdat ik op mijn proefplantage de bestrijding had uitgedokterd van een plantenziekte (gewoon met een fungicide), het lijkt daar dus net andersom te gaan als bij ons, waar juist de instituten en uni's met de oplossingen komen, de boer is de ontvanger van de nuttige praktijk of het nieuwe middel, geen aanbeveling voor dat Chapingo!! Maar ze zijn dus wel alert op agroecologische ontwikkelingen en zoeken het verder uit, dat strekt ze dan weer tot eer!
Aardig om te weten: in Mexico wordt zowel de vrucht als het blad van de schijfcactus gegeten, bij verkoop zijn de naaldjes en stekels van de schijven er voor de consument afgeschraapt!
In alstroemeria is de rups van de koolbladroller al sinds lange tijd een probleem, vooral omdat het chemisch heel lastig te bestrijden is. Nu we in de teelt steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, is er sinds vorig jaar een predator opgedoken die eitjes legt in de rupsen van de koolbladroller. Het lijkt erop dat die ervoor zorgend dat deze plaag niet meer uit de hand loopt.
Hetzelfde verschijnsel zien we bij verschillende soorten luizen, die worden een voedingsbron voor allerlei sluipwespen en gaasvliegen.
Wat ik maar wil zeggen is dat je helemaal niet naar Mexico hoeft om dit soort verschijnselen te onderzoeken.