De boer vertelde de onderzoekers van de Universidad Autónoma Chapino dat hij vermoedde dat mieren ervoor zorgden dat de schildluizen niet tot een plaag uitgroeiden. De wetenschappers startten een onderzoek. Uit het onderzoek bleek dat niet mieren maar een zestal andere insecten, waaronder kevers, motten en vliegen, de schildluizen onder de duim hielden. Mieren kwamen niet eens voor op de cactusvijgplantage.

Volgens onderzoeker dr. Cruz-Rodriguez blijkt uit het onderzoek dat, als de omstandigheden goed zijn, bestrijding van schildluizen zonder insecticiden mogelijk is. Cruz-Rodriguez: "Autonome bestrijding vereist een ecologische infrastructuur die een netwerk van interacties ondersteunt die er met elkaar voor zorgen dat plaaginsecten niet explosief kunnen groeien. Combinatieteelten, agroforestry, geen gebruik van biociden (of een rationeler gebruik) - dragen allemaal bij aan de vorming van een biotisch netwerk dat voorkomt dat plagen ontstaan".

Fotocredits: sergioniebla

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken