De kantines van 26 middelbare scholen in heel Noord-Holland hebben vanaf woensdag alleen biologische broodjes, melk, vleeswaren en fruit. Het gaat om een proef die de middelbare scholier aan de biologische producten moet krijgen.Volgens een woordvoerster komt het biologische aanbod op sommige scholen naast de bestaande 'vette hap'. Leerlingen zijn niet duurder uit als ze biologische producten kopen. Met de proef, die tot eind 2007 duurt, krijgen in totaal 80.000 middelbare scholieren te maken. Als het biologische broodje kaas en de andere producten in de smaak vallen, worden ze vanaf volgend jaar bij vrijwel alle Nederlandse middelbare scholen verkocht. Subsidie
Het aanbod van biologische producten in schoolkantines is een initiatief van een groothandel en schoolcateraar uit Noord-Holland en een provinciale campagne voor biologische landbouw. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) steunt de proef met een subsidie.
Diervriendelijk
Volgens de woordvoerster van de campagne heeft een recent onderzoek van de Universiteit Wageningen onder leerlingen van 14 tot 20 jaar uitgewezen dat ruim 60 procent van hen het prima vindt dat er biologische producten op school worden verkocht. Ze vinden het daarbij vooral belangrijk dat deze producten diervriendelijk en milieuvriendelijk zijn. De meeste leerlingen vinden overigens dat biologisch wel lekker moet zijn.
Biobites
De initiatiefnemers houden de komende tijd in de gaten of de nieuwe producten populair zijn op de deelnemende scholen. De producten worden woensdag onder de naam Biobites officieel gepresenteerd op een middelbare school in Heerhugowaard.
bron: ANP
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kinderen volgen hun 'trek' en die is meestal zoet.
Er wordt echter van alles gedaan, in Amsterdam bijvoorbeeld, om de bewustwording van voedsel te versterken.
In onze kantine hangen nu kaartjes bij de te verkopen producten met informatie over hoeveel KJ een broodje met tonijnsalade is, en wat er allemaal in zit. Tevens hangt er een kaartje met informatie over de verbranding van KJ als je bijvoorbeeld de gehele dag met je tas rond sjouwt. De trap neemt, naar huis gaat met de fiets, of lopend etc. Helemaal gericht op de leefwereld van de leerlingen. En je merkt het aan de gesprekken rondom je heen in de kantine, het leeft onder de jeugd! Die winst is dus binnen.
Tot ze weer naar buiten gaan en naast onze school in de Vomar duiken als ze weer eens trek hebben in iets lekkers! (Ik verbaas mij nog steeds, over de hoeveelheid en het aantal keren dat deze groep leerlingen iets moeten eten!)
En zo werkt het dus.
Prima intiatief. Laten we het even tegenover de gangbare parktijk op scholen zetten: gevulde koek, gefrituurde hap, frisdrank automaat. Dan is het al snel beter.
De kostprijs en de subsidie baart mij alleen ernstige zorgen. Op de school van mijn kinderen werd naast de ongezonde hap voor hetzelfde geld een door de concierges gesmeerd broodje gezond aangeboden. Liep zo hard, dat de concierges het al snel niet meer zelf aan konden smeren. Werd dus bij de bakker op de hoek besteld, maar toen niet meer voor het zelfde geld. Weg commercieel succes, weg broodje gezond. Nu snackt men er weer op los.
Voor de goede orde, op veel scholen wordt hieraan al aandacht besteed Eric, dus zo hopeloos is de situatie nu ook weer niet ;-)
Ja, wat mij betreft graag. Maak er een projectweek van, trek er met de klassen op uit, doe verdorie eindelijk eens wat aan het onderwijs! Ho, ik laat me weer gaan..... Ja, goed plan, Ailko......
@Eric, zou het niet beter zijn om hier ook gelijk lessen over dit onderwerp aan vast te koppelen om de link te maken naar de benodigde kennis die toch maar al te vaak ontbreekt?