Op boerenbeurzen is doorgaans vooral veel ijzer te bewonderen. Op de Biovak gaat het vooral om producten en menselijke contacten.
Er was ook een stand van de Stichting Ecologische Landbouwprojecten Ghana. Deze stichting is al enkele jaren bezig met het opzetten van een school voor biologische landbouw in het droge en arme noorden van Ghana. Daar waren ze zichtbaar heel enthousiast over. “Wat zou Hendrik Kaput daar van vinden?” was mijn gedachte. Daarom besloot ik door te vragen naar details. Welke maatregelen worden daar genomen en wat is het effect?
Er worden voorbeeldboerderijen aangelegd. Onderdeel is het houden van geiten die melk leveren. Ze lopen op een door doornenstruiken afgescheiden stuk land, waar ze zich voeden met de vegetatie en met afval van voedsel. ’s Nachts worden ze in een stal gehouden zodat een deel van de mest beschikbaar komt. Deze mest wordt gebruikt bij de teelt van voedsel. Verder wordt er mulching toegepast, waarbij een dikke laag compost rond de planten wordt aangebracht, vooral ter bescherming van de bodem die anders in de zon wel 40-50 graden kan worden.
Maar waar komt die mulch dan vandaan? En als die geiten vegetatie opeten en de mest wordt afgevoerd, verandert het dan niet in een lege vlakte? Degene die ik daarover sprak wist niet op al mijn vragen een antwoord. Zo had ik niet de indruk dat “centripetal concentration” onderdeel van zijn parate kennis was. Toch kwam bij mij een beeld boven – en een verklaring hoe de “believers in de biologische mythe” bij hun beweringen komen dat biolandbouw de productie verhoogt.
De traditionele landbouw is inefficiënt omdat het geen rekening houdt met allerlei principes die in de biologische landbouw gelden. Je kunt de biologische landbouwvorm dan ook zien als een optimalisering van die traditionele landbouw. “Moderne” landbouwmethoden daarentegen zijn niet efficiënt in hun omstandigheden. Kunstmest, zo werd gezegd zorgt alleen voor afbraak van organische stof. Dit is vergelijkbaar met het effect van de voorlopers van de kunstmest.
Eind 19e eeuw werd in Nederland kalk toegediend uit de mergelgroeves uit Limburg. Hierdoor ontstond een grote bodemactiviteit en hogere opbrengsten. Omdat er echter geen aanvulling kwam met elementen als fosfaat, stikstof en kalium raakte de grond binnen enkele jaren “uitgemergeld” en daalden de opbrengsten drastisch.
De biologische landbouw geeft echter wel hogere opbrengsten dan de traditionele, maar zonder de noodzaak om veel product te verkopen. Als het voedsel grotendeels voor eigen gebruik is, versterkt het kringloopeffect hierdoor. De hogere opbrengst geeft de mogelijkheid een klein deel van de opbrengst te verkopen en andere zaken aan te schaffen. Uiteraard zorgt dit voor afvoer van mineralen. Op het project liep nu een proef om het effect te bekijken van een kleine kunstmestaanvulling. Tot nu toe was alleen bij de nulobject – geen bemesting – een lage opbrengst te zien. Biologische mest of bemesting met een beetje kunstmest was gelijkwaardig.
Nog een belangrijk effect: kunstmest is te duur als het gebruikt wordt om producten voor de verkoop te telen. Maar als het opgenomen wordt in de kringloop – en dus vele malen wordt hergebruikt – is het economisch wel aantrekkelijk. Op deze wijze vormt de biologische landbouw een methode voor een menswaardig bestaan voor arme boeren die zo de opbouw van een samenleving bevorderen.
Is dit systeem voldoende om de hele mensheid te voeden? Die vraag is irrelevant. Voor de betrokkenen is het al een vooruitgang dat ze zichzelf kunnen voeden.
Kan ik met dit verhaal de non-believers aan het twijfelen maken? En wat is feitelijk moderne landbouw?
Gisteravond hoorde de redactie Vandana Shiva die sprak op het Youth Food Film Festival. Volgens haar is biologische landbouw zonder meer de allermodernste en meest efficiente. High tech landbouw lijkt alleen maar efficiënt. De oplossing van het probleem zit, volgens haar dus, in het feit dat we ons heel anders moeten organiseren. Geen monoculturen meer, maar diversiteit en meer, en zeker niet minder, kleine boeren.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kunstmest heeft nadelen voor de gezondheid. Het brengt hogere concentraties giftige stoffen in de bodem/planten, zoals radon en cadmium.
Het nieuwste over dit onderwerp is hier te vinden.
Het reusachtige gebruik van kunstmest bij Nederlandse tuinbouwbedrijven - zoals hieronder beproken - is ook daarom reden tot zorg.
'Normale' minerale kunstmest hoort niet in de biologische landbouw thuis. Zowel door de manier van produceren als door de ongezonde effecten op mens en milieu. Naast het duurzaamheidsprincipe.
Als het in het Yara project om graan produktie gaat (corn) en het meeste (stengel,blad) achter gelaten wordt, kunnen ze het langer volhouden. Wij ruilen ook met een veeboer. Die nemen alles mee als voordroog. Stel ik als voorwaarde dat er minstens een voet stoppel achterblijft en dan nog in rotatie met soy zodat ik redelijk voorzien ben van N en organische stof. Persoonlijk zet ik hele grote vraagtekens bij dat Yara project. Mais verbouwen vraagt lange termijn investering voor of grotere bedrijven of voor een samenwerkings verband.
Hendrik,
"De toenemende bevolkingsgroei zou gepaard moeten gaan met toenmende agrarische productie. Vele boeren daar kunnen zich geen, of onvoldoende meststoffen veroorloven. Dus?"
Dus moet je die meststoffen die je je wel kunt veroorloven optimaal benutten. Door er zuinig mee om te gaan en door de kringloop zo veel mogelijk te sluiten.
Over ELPG vs Yara: jij bent benieuwd of het ELPG die claim van verdubbeling wel vol kan houden op langere termijn. Terecht, maar ik zie het mechanisme nog niet waarom ze dat niet zouden kunnen.
Ik vraag mij af hoe het Yara-project er over 5 of 10 jaar uit ziet. Ze zetten in op teelt van mais omdat daar vraag naar is op de markt. (of omdat daar intensieve teeltmethoden meer passend zijn dan bij andere teelten?) Nou heb ik zelf een aantal jaren mais verbouwd (landruil met een veeboer). Van mais krijg je heel matig land. Geen structuur vanwege een vreemd soort wortelstelsel (veel minder gunstig dan gras). Zou over 10 jaar het land niet uitgeboerd zijn, wegens erosie of andere problemen, en Yara naar een andere regio/land zijn verhuisd?
En ja, Steven, ik ben het helemaal met jou eens. Van de carbon footprint een ideologie maken helpt niemand. Jack van Messel rekende ons al eens voor wat die carbon footprint van biologisch vlees uit Brazilie was. Rondjakkeren met een busje om je produkten lokaal aan de man te brengen en rondjakkeren met je SUV om de farmersmarkten bij langs te gaan, is het bepaald niet
Damned if you and damned if you don't. Huib ik geloof in jouw aanpak maar waarschijnlijk om een andere reden. De grond, de grond, de grond. De Mississipi, de Missouri, de Amazon en alle ander grote rivieren van de wereld, zijn grijs, geel en rood van de 1000en tonnen topsoil die we naar de oceanen sturen. Doorgaan op dezelfde voet? Hendrik jij bent pienter genoeg om diep in jouw hart te beseffen dat het niet kan. Als je nu al klaagt dat we die wereld bevolking niet kunnen voeden, hoe denk je dat dat er volgende week uit ziet, want dan zijn we weer zoveel tonnen topsoil en mineralen en micronutrients kwijt. De wereld bevolking voeden in het jaar 2050 begint met verantwoordelijk rentmeesterschap in 2011. Ik weet niet hoe die wereld bevolking er uit ziet in 2050. Als we een rechte lijn doortrekken van vandaag naar overmorgen en verder ziet het er somber uit, maar misschien beginnen er variables mee te spelen die op deze schaal een heel andere uitkomst geven. Ondertussen de zaken aan pakken die wel resultaten kunnen opleveren: gezondere voeding (minder N is meer micronutrients), minder verkwisting, beter grond beheer. Elke vorm van erosie die niet in dienst staat van grond vebetering zou bij de wet verboden moeten worden.