Op gewone eieren maken supermarkten een winst van 51 procent. Op biologische eieren maar liefst 77 procent.

Citaat uit De Boerderij:
Bij biologische eieren is de inkoopprijs voor het eierpakstion €11 en de verkoopprijs €14,53, waarbij er €0,40 als marge overblijft. De verkoopprijs in de winkel was gemiddeld €25,75, wat inhoudt dat de marge 77 procent bovenop de inkoopprijs is.
Voor LEI-onderzoeker Peter van Horne is het onduidelijk waarom de bruto marge voor biologische eieren zo hoog is. Een doosje biologische eieren neemt evenveel schapruimte in als een doosje scharreleieren. Het is ook niet waarschijnlijk dat er voor biologische eieren meer dervingsverliezen zijn. „Kortom, de supermarkt neemt een extra marge omdat een bepaalde doelgroep van consumenten bereid is voor biologische eieren extra te betalen. De prijsstelling is daarbij niet gerelateerd aan de kosten die gemaakt worden om het product te verkopen, maar op maximalisatie van het rendement”, aldus Van Horne.
Van Horne zou er wel eens gloeiend gelijk in kunnen hebben. Mensen die bereid zijn meer te betalen voor biologische producten worden gewoon extra getild door de winkelier en de biologische eierboer schiet er niks mee op.

In Natuurwinkels kosten biologische eieren trouwens nog meer dan in supermarkten. Zouden ze daar nog tikje meer tillen?

Dit artikel afdrukken