In biologisch geteelde aardappelen, groente en fruit zitten niet meer sporenelementen van vitaminen, mineralen en dergelijke dan in gangbare varianten.
Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van de Deense hoofdstad Kopenhagen door het bestuderen van veelgekochte groente als wortelen, boerenkool en doperwten.

Ook appels en aardappelen vormden onderdeel van deze vergelijking. De onderzoekers teelden de te vergelijken producten zelf op wat betreft grondsoort identieke percelen in gelijke periodes.

Daardoor konden de gangbare en biologische varianten gelijktijdig worden geoogst. Om de gehaltes aan vitaminen en sporenelementen vast te stellen voederden de onderzoekers de producten aan dieren, waarna ze keken wat de dieren opnamen en uitscheidden.

Op basis daarvan stelt projectleider Süsanne Gjedsted Bügel van het instituut voor humane voeding van de universiteit vast, dat de hypothese dat biologische AGF een hogere voedingswaarde hebben, niet is aangetoond.

Eerder is bij Brits, Frans en Pools onderzoek geconstateerd dat biologische AGF wel degelijk meer vitamine C en andere voedingsstoffen bevat.


Dat berichtte het AGD gisteravond. Slechte kop, want voedingsstoffen zeggen nog niets over gezondheid. Dat is nou juist het volgende heikele punt in de gezonder/niet gezonder discussie over biologisch. Alleen Nederlands onderzoek heeft aangetoond dat de weerstand van kippen door het eten van biologische granen mogelijk wordt verhoogd. Verder is er nog geen enkele aanwijzing dat biologisch gezonder is. Er zijn aanmerkelijk meer aanwijzingen dat daar maar één remedie voor is: heel gevarieerd eten.
Dit artikel afdrukken