Gemak en biologisch zijn goed met elkaar te verenigen. Het aanbieden van biologische gemaksproducten zou het biologische imago zelfs wat 'normaler' kunnen maken en wat 'minder geitenwollen sokken, wat hipper en toegankelijker'. Dat is de conclusie van een onderzoek van het LEI onder 24 light-users van biologisch vlees. Het onderzoek had tot doel meer zicht krijgen op de mate waarin en de wijze waarop gemak, te combineren is met het product biologisch vers vlees. Nagegaan is waar biologisch in hun ogen van de light-users in het algemeen voor staat en in het bijzonder in relatie tot biologisch vers vlees. Ook is onderzocht wat gemak in het algemeen en in het bijzonder in relatie tot vers vlees voor deze groep betekent.
Waarom biologische
Volgens de 24 respondenten staat biologisch voor lekkerder, beter dierenwelzijn, beter voor de eigen gezondheid, natuurlijker, beter voor het milieu, beter uiterlijk en geen E-nummers. De meeste respondenten vinden de keuze in biologische artikelen voldoende. Bij biologisch vlees vinden iets minder respondenten de keuze voldoende.
Gemak wordt bij vlees, evenals bij voedingsmiddelen in het algemeen, vooral
geassocieerd met tijdsbesparing voor en tijdens het koken. Bij vlees wordt begeleiding bij het niet mislukken van vlees bovengemiddeld vaak genoemd. Kant-en-klaarvlees is echter niet gewenst. Gemak wordt geaccepteerd tot aan voorgesneden, voorgekruid en/of gemarineerd.
Diepvriesvlees wordt eerder gezien als ongemakkelijk, omdat het vooraf ontdooid moet worden. Daar staat tegenover dat de meerderheid het vlees wel invriest nadat het vers is gekocht. Per stuk ingevroren wordt wel handig gevonden.
Vlees en gemak
Gemak en biologisch is volgens een kwart van de ondervraagden onverenigbaar. Voor deze mensen staat gemak gelijk aan (veel) plastic verpakkingen en biologisch voor zelf bereiden. Volgens een meerderheid van de ondervraagden zijn gemak en biologisch echter goed met elkaar te verenigen. Volgens een dee van de respondenten zouden gemaksproducten het imago van biologische producten juist ten goede komen.
Zie voor meer informatie het rapport Biologisch en gemak - Een combinatie voor de toekomst.
bron: LEI - Wageningen UR met dank aan foodholland
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Consumenten praten in termen van gemak. Producenten in termen van toegevoegde waarde. In dit onderzoek werd de mening van consumenten gevraagd. Die vinden het wel makkelijk als ze de schnitzel zo in de pan kunnen leggen, in plaats van te gaan kliederen met ei en paneermeel.
Fien: "Het rapport heeft het over gepaneerde schnitzels, gemarineerde runderlapjes".
Zijn dat gemaksproducten?
Een sneetje vlees van bij de slager bak ik in de pan en dien ik op een bord op.
Een gepaneerde schnitzel bak ik in een pan en dien ik op een bord op.
Gemarineerde runderlapjes ...
Waarom zijn de laatste twee gemaksproducten? Even kort bewaarbaar, even lange baktijd, evenveel vaat.
Men bedoelt hier "toegevoegde waarde", niet "gemak". "Toegevoegde waarde" betekent binnen deze sector hetzelfde als cosmetica, versiering, eruitzien alsof het zo meer geld waard is.
Fien bedankt.
Ik kwam met de vraag,of iemand wist hoe het komt dat er zoveel witte vocht uit de biologische spekjes van A.H. komt.Ben ik niet gewent.Ik heb dit klaargemaakt bij iemand anders.Niet als klagen bedoeld.
Zelf heb ik een paar keer voor het gemak biol.superm.vlees gehaald om eens uit te proberen.Ik houd het maar bij de Gr.w.sl.
Er schiet me iets te binnen.De spekjes waren heel zacht.Zal er bakpoeder bijgedaan kunnen zijn?Vandaar het wit misschien?Het is maar een idee.
@NickTrachet. Het rapport heeft het over gepaneerde schnitzels, gemarineerde runderlapjes. Dat soort dingen. Maar dan biologisch en bij de supermarkt.
Nick,produkt,klopt niet.Dat hoort vanzelf vlees te zijn.
Natuurlijk kan je een biefstuk,danwel ribstuk,lende,kemperner kip etc.kopen.Maar ook gekruide worstjes b.v.Die zijn dan wel op een bepaald gewicht.Ook kan je gemarineerd vlees krijgen of een gekruide rolade.Ik noem maar een aantal vleessoorten die ik erg handig vind voor wanneer ik laat thuis kom.Of voor manlief klaar leg wanneer hij laat thuis komt.Of juist eerder weg moet.
Ook erg handig vermoed ik voor mensen die alleen zijn.Groter gebraad is m.i. lastiger voor 1persoon,evenals stampot maken,dan voor meerdere personen.
Het kruiden gebeurd zoals ik al zei naar mijn smaak goed.Zegt niets over de waarde ervan.Iemand anders kan veel zout/peper/paprikapoeder en weet ik veel wel heerlijk vinden.
Heb ik het een beetje toe kunnen lichten?Anders hoor ik het wel.