Foodservice groothandel Deli XL ziet in dat biologische producten een belangrijk onderdeel zijn van maatschappelijk verantwoord ondernemen voor haar klanten in de zorg, horeca en catering. Vanaf 1 januari 2009 biedt Deli XL daarom voor 60% van het inkoopvolume van haar bedrijfsrestauratieve klanten een biologisch alternatief.
Deli XL wil met deze stap een bijdrage te leveren aan verantwoord ondernemen in de foodservice markt en zet haar buitendienst in om de producten actief te promoten onder haar klanten. De doelstelling sluit aan bij de wens van de overheid om in 2010 100% duurzaam in te kopen, waarvan 60% biologisch.
Ze lopen dus straks een jaartje voor, of calculeren in dat ze het net niet helemaal gaan halen in 2009 en dan een jaar speling hebben.
duurzaam in de huidige betekenis is de vertaling van sustainable, zoals ons huidige gebruik van controleren niets met treinkaartjes te maken heeft maar met beheersen, controling.
Wat mij betreft heeft duurzaam en bio niets met elkaar te maken. Biologisch is een reactie op de constatering uit de jaren 70 dat de wereld vervuild is. Daarom zijn er vooral milieutechnische aanpassingen gedaan in de biologische landbouw. Je kunt best duurzaam boeren zonder biologisch te zijn.
Wat Deli XL volgens mij vooral met duurzaam wil, is marketing. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar het is wel tekenend dat de duurzame producten tussen allerlei niet-duurzame producten in de schappen staan, omdat duurzaam niet de zaak is van Deli XL maar van de 'vraagkant'.
Overigens, in Resource stond deze week ook een verhaal over dierwetenschappers die eigenlijk niets zinnigs kunnen zeggen over dierenwelzijn.
Ja, maar dan moeten ze toch weten WAT ze die moeten verkopen.
Deli XL zegt hier toch dat dit niet zijn zaak is, maar die van de vraagkant?
Zonder schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen etc. telen en duurzaam kan ongetwijfeld best samengaan. Maar ook niet-biologisch kan geporoduceerd worden met overall winst tbv de duurzaamheid. Men moet niet zo spastisch aan labels willen hangen en kijken naar alle factoren. Stoplichten zijn uit, heb ik hier gisteren gelezen.
Dus dat betekent dat bijv. dierwelzijn (wordt opgehangen aan biologisch) niet duurzaam is. Wat weer leidt tot een dilemma: wat is nou beter, duurzaam of biologisch?
Natuurlijk dit is conceptueel en onbeschaamd spel met begrippen. Maar toch: wat gebeurt er als je het concreter maakt? Constateren we dan dat bio en duurzaam ipv in elkaars verlegende in elkaars vaarwater zitten?
Anders gezegd: weet zo'n bedrijf wel wat het roept als het zegt dat het 60% bio doet en de rest in 2e keus bio, zijnde dat vage 'duurzaam'?