Het oordeel zoals Verburg dat van de Raad ontving is scherp en duidelijk:
1. er is geen causaal wetenschappelijk bewijs dat biologische voeding tot een hogere gezondheid leidt
2. onderzoek waaruit zou moeten blijken dat biologisch gezonder is, bestaat voornamelijk uit losse feiten waar een conclusie op basis van onbewezen redeneringen aan vast wordt geknoopt
3. de begrippen 'gezond' en gezonder moet je relateren aan de Richtlijnen Gezonde Voeding en niet aan de redeneringen die de voorstanders van biologisch hanteren
4. het is zinloos nader onderzoek te financieren naar de gezondheidseffecten van biologisch
Conclusie: biologisch staat buitenspel.
Dat is een interessant punt. Prof. Kromhout van de Gezondheidsraad zegt eigenlijk dat biologisch gezond een onwetenschappelijk begrip is. Tegelijk zegt hij dat daarmee natuurlijk geen oordeel is gegeven over de milieutechnische duurzaamheid van biologisch. Toch is het interessant het argument door trekken. Biologische groenten zijn volgens de Raad even goed als 'gewone' vanwege de definitie van gezondheid. Als we op deze manier de relevantie van het gezondheidsbegrip dat de biologische sector hanteert overboord kunnen zetten, dan kunnen we daarmee ook het 'andere' milieu-argument van biologisch overboord zetten. Wat doet biologisch beter voor het milieu dan een duurzame niet-biologische landbouw? Opeens is het niks meer.
Biologisch is met de redenering van de Raad de facto officieel tot een life style verklaard.
Of ik me verkneukel omdat ik in de regel nogal kritisch ben op biologisch als geldmachine voor de handel? Nee. Biologisch is afgeserveerd omdat er geen uitvoerbare methodologie is om het heil ervan te meten en gezondheid gedefinieerd is zoals de Raad dat doet. De vraag mag gesteld worden welke robuuste causale wetenschappelijke legitimatie aan die definities ten grondslag ligt. Het antwoord zou u tegenvallen, maar we hebben geen hogere commissie die daar weer over oordelen mag. Dat wil niet zeggen dat het uit de lucht is gegrepen. Er valt op dit moment officieel niet meer over te zeggen omdat wetenschappers dat collectief vinden op basis van gezond verstand. Daarom staat het je zelfs rationeel gezien vrij op grond van eigen ervaringen, inzichten en gezond verstand andere conclusies te trekken.
Vandaag maakt GfK bekend dat de omzet van biologisch met 12% is gestegen. Dat is mede bereikt met overheidsgeld dat er volgens de jongste officiële inzichten niet aan besteed had mogen worden.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fwiw bis:-) Organic farming can be more profitable in the long-term than conventional agriculture.
"the University of Minnesota found that organic beat conventional even if organic price premiums (i.e. customers willing to pay more for organic) were to drop as much as 50 percent."
Huib!?
For what it's worth -> Blog Scientific American: Mythbusting 101: Organic Farming > Conventional Agriculture http://blogs.scientificamerican.com/science-sushi/2011/07/18/mythbusting-101-organic-farming-conventional-agriculture/
@Huib,
Een systeem (elk systeem), bestaat uit agents. Dat kunnen vogels zijn of mensen of dieren of huizen of auto's of ideeën of andere dingen. Die agents zijn niet chaotisch, maar de bouwstenen van het systeem.
Systemen heb je in drie soorten:
- Ordelijk
- Complex
- Chaotisch
En dan heb je nog disorde, maar dat is geen aparte systeemsoort maar meer een soort twijfeltoestand over in welke andere systeemsoort je zit (bijv. onenigheid over de vraag of iets nu orderlijk of complex is.
Zulke ruzies komen vaak voor, simpelweg omdat veel systeem gedeelijk ordelijk zijn en plaatselijk chaotisch of complex. Denk maar aan de aarde: als je met z'n allen in NL in de file staat is dat behoorlijk ordelijk. Ondertussen voeren ze in Afganistan orde en daar zijn plaatsen waar je het rustig chaotisch kunt noemen.
PS: Ik gebruik een extreem voorbeeld van buiten "Food" om e.e.a. helder te maken en niet meteen in de discussie over het voorbeeld te belanden. Daar is de FOODlog communitie namelijk nogal sterk in.
Huib, als mensen literatuur moeten samenvatten loop je het risico dat ze er een eigen interpretatie aan geven. Ik hou niet van chaos, niet van chaotische mensen en al helemaal niet wanneer er mensen zijn die hun eigen chaos niet kunnen organiseren, daar schaar ik overigens Wouter en Jan Peter niet onder, en vervolgens een samenvatting gaan geven over chaostheorie. Het lijkt mij zoiets als de goden verzoeken om chaos te scheppen.
Jij wilt een voorbeeld van totale chaos, kijk naar de financiële wereld en begin je maar vast te krabben waar je geen jeuk hebt.
Jan Peter heeft het over: het moment van ‘not knowing’. En vooral dat kunnen toegeven (het niet weten geeft het gevoel te falen). Dat is voor heel veel mensen erg moeilijk".
Geheel terecht, het getuigt van hoogmoed te veronderstellen dat alles beheersbaar is. Maar het tegenovergestelde vind ik onverteerbaar. Want de ultieme konsekwentie daarvan is dat het leven op deze aarde voor ons als mensheid te moeilijk kan blijken te zijn. Een goed excuus voor degene die als laatse het licht uit doet.
Ik zie dat wel als mogelijkheid, als risico, maar niet als onafwendbaarheid. Zelfs niet indachtig de absurde onlogische manier waarop wij mensen in elkaar zitten.
Wat daarvoor nodig is? De oprichting van instituties die op een hoger emergentieniveau opereren. bijv op voedselgebied: hervorming van WTO-onderhandelingen zodanig dat het recht doet aan voedselproductie wereldwijd. Onmogelijk? Misschien. Onvermijdelijk? Zeker.
Ondertussen heb ik nog geen voorbeeld van totale chaos gelezen.
[wellicht staat het in een van jullie links. Hiermee geef ik dus toe dat ik ze niet gelezen heb. Liever dan het verwijzen naar literatuur zie ik dat jullie de kern verwoorden. Dat is een proces dat heel creatief is (hoge emergentie!) en aldoende zowel tijd bespaart als de discussie ten goede komt. Bij voorbaat dank]