Volgens de IFOAM, een internationale biologische brancheorganisatie, is dat 10 miljard euro meer dan een jaar eerder. En stijging dus met 38%. Dat is wat. Je zou denken dat er een hoeraatje uit moet, maar ik geloof er niks van.
In dezelfde periode groeide het aantal hectares van iets meer dan 30 miljoen hectares naar die 32,2 van nu. Als ik beide getallen afrond op 30 en 32, is dat een stijging van 6%. En dan het sommetje dat niet in het berichtje staat. Het betekent keihard dat biologisch in een jaar tijd 608% duurder is geworden. (toegevoegd 06:57: die conclusie is onjuist)
Moet ik daar blij van worden? Laten we eens heel grof stellen dat de prijzen van landbouwproducten 150% zijn gestegen als gevolg van de olieschaarste en economieën in het Oosten van de wereld en Zuid-Amerika die eindelijk ook genoeg willen gaan eten.
Zelfs zo vriendelijk bekeken, is biologisch nog altijd 4 keer duurder geworden dan de markt. Dat is schadelijk, ook voor de biologische sector zelf. Er is nu een schaarste aan biologische producten en dus stijgen de prijzen nog harder dan de al de pan uitstijgende prijzen van 'gewone' landbouw. Maar als je doel is het areaal - de biologische landbouw dus, niet alleen de bankrekening - wilt laten stijgen gaat
Om het heel scherp te zeggen: biologisch is verworden tot het maken van lucht. Waarde die niets met de aarde van doen heeft, maar alles met de portemonnee. Handigheid in een wereldverbeterend manchesterpak met een lekker diepe rechterbroekzak.
Vergis ik me?
Ik hoop dat het alleen maar de verleiding is, door een absurde markt die bereid is absurde prijzen te betalen door een absurd gestimuleerde vraag. Ik hoop dat het geld gebruikt gaat worden om te investeren en niet alleen te verteren. Biologisch moest toch gewoon worden? Logisch, zeiden we in Nederland, al hoor je die niet meer.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Alexis, dan wordt deze discussie steeds interessanter. Het zou nl. kunnen impliceren dat de waarde van biologisch 'af boer' afneemt tov de waarde van conventioneel. Daar kan ik me intuitief niets bij voorstellen, maar ik pas wel op om daar in deze kwestie ooit nog 'ff snel' een oordeel op te baseren.
Ik lees zojuist in de nieuwsbrief van Biofach dat Wholefoods in de US staat op 8 mrd dollar omzet in consumentenwaarde in 2008. Een heel bedrag als je het afzet op die 36 mrd boerenwaarde uit 2007.
Mr. Ooijer zal me terecht corrigeren op een aantal punten, waarvan in ieder geval dit
- WhF is voor een groot deel niet biologisch
- dus mag je hun consumentenomzet niet relateren aan die van biologisch af boer
En toch doe ik het even, om het gevoel voor die relevante vraag weer wakker te maken: hoe kan 1 eindverkoper zo'n 20% van de totale tegenwaarde aan primaire waarde doen?
Nou weer terug. De brokken informatie roepen steeds meer vragen op, dus het wordt steeds boeiender om door te vragen: hoe het nou zit met die verhouding tussen opbrengsten voor de boer en de prijsontwikkeling daarvan enerzijds en de opbrengsten voor de winkelier en de prijsontwikkeling in de consumentenmarkt anderzijds?
NB: de meest recente cijfers zijn dus twee jaar oud. Op dit moment zijn wereldwijde omzet en areaal vermoedelijk alweer een stuk groter.
Misschien kan ik de hele discussie op losse schroeven stellen. Die 10 miljard euro stonden vermeld in het AGD, maar niet in het persbericht van IFOAM dat ik onder ogen kreeg. IFOAM bericht dat de marktwaarde in 2007 (dat zijn de meest recente cijfers) 46 miljard dollar was. Enig zoeken levert op dat de totale waarde in het voorgaande jaar (2006)door IFOAM op 38,6 miljard dollar werd gezet. Dat is dus tussen de 7 en 8 miljard dollar verschil. In euro's, tegen de huidige koers, circa 5 a 6 miljard. Of spelen koersveranderingen hier een rol?
Het merendeel van de telers van deze specifieke appels verkopen direct aan de consument vanaf de boerderij of via de lokale markten. Maar een deel gaat naar de grootgrutter. Ik kom er op terug, even geduld, ook jij Dick, je loopt vér voor de troepen uit. Het interessante aan het verhaal is de constructie wie deze bio-appel mogen aanplanten, onder welke voorwaarden en wat de rendementen zijn. Dit in tegenstelling tot de schrijnende contractappelconstructie in ons land. Maar ik moet echt eerst even wat anders doen. Geduld tot zondag aub.
Jan-Willem, dit is het voorbeeld van een teler die direct verkoopt en zelf de volledige marge en dus keten beheerst. Appeltelers krijgen op de veiling, The Greenery of via de handel echt geen 2,40 en geen 3,00, al zijn ze biologisch-dynamisch met een gouden strikje.