Nog een: “Alle producten van Bio+ zijn gemaakt met respect voor mens, dier en milieu”.
Foodlog ontvangt een persbericht van Bio+ waarin een spectaculaire najaarsactie wordt aangekondigd. Bio+ is een merk dat op verschillende biologische etenswaren staat. Bio+ werkt samen met Natudis (‘groothandel van de natuur’), een distributiebedrijf dat ondermeer natuurwinkels van goederen voorziet.
Dan komt de najaarsactie. Koop minstens vijf producten van Bio+ en ding met je kassabon mee naar mooie prijzen. Een doos boodschappen, een wellness arrangement, of de hoofdprijs: een vlucht voor twee personen naar Ibiza om daar 8 dagen te verblijven.
Want vliegen is goed voor het milieu en biologisch. Typisch Bio+ dus.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
pps
Hier een voorbeeld van complex technologisch onderzoek met de nieuwste technieken die tot betere totaal-resultaten leiden.
ps
Hendrik: in het net wordt groene en grijze stroom gemixt. Toch geen reden om mijn zoon terecht te wijzen. Dat weet hij ook wel.
Met zijn bijdrage krikt hij op zijn individueel mogelijke manier de bijdrage van groene stroom aan het net op. En daar gaat het om: verdere vergroening.
Significant hierbij is zijn lage energie rekening: blijkbaar zorgt het complexe systeem ervoor dat die energierekening heel anders uitvalt voor de meeste anderen.... en betalen we te veel aan alle tussenliggende partijen (en achteraf nog méér).
@49: voor een groot deel mee eens. De reacties erna geven nuancering: toenemende complexiteit leidt i.h.a. tot een hoger resources verbruik (dit hoeft technologisch niet altijd het geval te zijn... verbetering van technisch rendement kan een complexere technologie herbergen... en soms ook een minder complexe vernieuwing... vaak grootschalig toepasbaar ;).
Nieuwe technologie moet een stringent assessment krijgen met werkelijke sociaal-milieukundig/ economische kosten verdisconteerd - helemaal mee eens. Maar dan wel relatief t.o.v. oudere vormen van energie. Die uit hun voegen barsten door grootschaligheid.... (denk alleen al aan het olie-producerende complex, die totaal onverantwoord nieuwe bronnen aanboort in het Noordpoolgebied, en met schaliegas en teerzanden de zaken nog erger maakt) daarmee grenzen overschreden hebbend...
Wat is grootschaliger, kost uiteindelijk meer? Het Sahara project met verbinding aanleggen naar het (bestaande) elektriciteit-netwerk in de EU, of het 'olie-project' dat brongebieden ernstig vervuild, een enorm complexe (en ondoorzichtig gemaakte) structuur kent van bron tot verbruik, etc.
Er zijn veel meer negatieve gevolgen van grootschaligheid. In de landbouw worden die steeds manifester. Voor een deel ligt dat aan onvoldoende 'assessment' - dat je terecht aankaart. Die zelfs binnen die grootschaligheid voor deel-oplossingen had kunnen zorgen (ook in grootschaligheid is wisselteelt mogelijk, lagere inzet van kunstmest, antibiotica en pesticiden... al is verdere mechanisatie dan (haast) onontkoombaar).
Vergroening van onze energiebehoefte is ook onontkoombaar. De negatieve spiraal gaat uiteindelijk eindigen in een catastrofe. Dat komt niet alléén door fossiele brandstof. En ook niet alléén door bepaalde grootschalige landbouw.
De ontwikkeling van Afrika zal de energiebehoefte daar doen toenemen. Duidelijk. En het economische verkeer met de EU.
Of dit leidt tot verdere bevolkingsgroei? Nergens zijn de gezinnen zo groot als in de Derde Wereld. Daarvan crepeert nu een fors deel voortijdig, en er zijn er een aantal nodig om in je oude dag te kunnen voorzien.
Ja - mogelijke landbouwmogelijkheden in de Sahara zullen ook een betere menselijke habitat bieden - dan nu met een steeds verslechterende habitat door de klimaatverandering... dus de bevolking zal niet naar de EU hoeven te vluchten.
Het Sahara project is weliswaar grootschalig, maar het biedt oplossingen. Dat kun je van Noordpoololie en schaliegas alleen in heel beperkte zin beweren (korte-termijn oplossingen voor Wall Street).
En of het complexer is dan een fusie-centrale? Of het hele systeem van uraniumwinning, opwerking in Almelo (vindt daar geen 'verlies naar de omgeving' plaats?.... knap), supertechnische kerncentrales en opbergen van afval in zoutlagen?
Het berust op 2 heel basic - natuurlijke vormen van energie: die van de zon en de wind. De technologie daarvan (hogere omzetting/ betere opslag) verbetert met de dag. Een heel ander soort technologie...
Dat er in de wereldvoedsel- en energievoorziening veel kleinschaliger mogelijkheden zijn kan ik alleen maar benadrukken!
Als je goed kijkt heeft technologie niet veel meer gedaan dan ons leven te verlengen, het gemakkelijker te maken en vooral luxer. Dat heeft behoorlijk wat energie en grondstoffen gekost.
Bij de wat grotere wereldproblemen laat technologie het mooi afweten. Sterker nog, je zou bijna zeggen dat technologie die problemen eerder verergert.
Hans #52 Ook mee eens met dien verstande dat nieuw dan complexer is. Toenemende complexiteit leidt tot toenemend energiegebruik. (Tainter) Zat net te kijken naar de E-One en naar soortgelijke vervoersmiddelen met trapper op de site van Lowetech Magazine. Nieuw hoeft niet steeds meer energie gebruiken. Het is die toenemende complexiteit!