Grenzen
Maar de bio-petfoodmarkt loopt tegen grenzen aan. Zodra een huisdier is aangewezen op speciale dieetvoeders staat de biologische sector met lege handen. Vroeg of laat moeten de meeste honden en katten op dieet. Bij gewrichtsklachten, nierklachten en tandklachten bijvoorbeeld. Daarvoor zijn speciale voeders in de handel met verlaagde eiwitgehaltes (bij nierklachten) of met speciale toevoegingen zoals glucosamine (voor gewrichten, schijnt bij dieren toch écht te helpen...) en trifosfaat (lost tandsteen op).
De laatst genoemde toevoegingen gelden volgens de regels voor biologische producten niet als natuurlijk en mogen daarom niet worden toegevoegd. De huisdiereneigenaar met een hart voor dieren ziet zich geconfronteerd met een vervelend dilemma: doormodderen met biologisch met alle dierenartskosten en huisdierleed van dien. Of het huisdier gezond houden en de vermaledijde intensieve veehouderij blijven sponsoren.
Als je gecertificeerd biologisch diervoeder op de markt wilt brengen, ben je allereerst verplicht om 95% biologische ingrediënten te gebruikenVoor biologische diervoederproducten is het bovendien een bottleneck: willen ze zich uit hun nichemarktpositie losworstelen, dan moeten ze in staat zijn om voor elke levensfase van een dier voeders te verkopen.
Maar op dit moment staan ze met lege handen zodra huisdieren ten prooi vallen aan de meest voorkomende aandoeningen. En de kans is dan zeer groot dat honden- en kattenliefhebbers terugvallen op regulier dieetvoer.
Bijlagen V en VI
Bionext is de brancheorganisatie voor de biologische sector. Woordvoerder Miriam van Bree vragen we of er oplossingen in zicht zijn. Van Bree erkent dat deze problematiek speelt. "Als je gecertificeerd biologisch diervoeder op de markt wilt brengen, ben je allereerst verplicht om 95% biologische ingrediënten te gebruiken. Voor de overige 5 procent ben je bovendien gebonden aan ingrediënten die zijn erkend door de EU."
Er mag een aantal niet-biologische ingrediënten, toevoegingen en hulpstoffen in zitten maar alleen als ze voorkomen in de bijlagen V en bijlage VI van Verordening 889/2008. Neutraceuticals voor honden en katten zoals glucosamine en trifosfaat staan daar niet op.
In theorie kan Brussel nieuwe ingrediënten op de lijst zetten. Van Bree "Dat is alleen een log en traag proces, nog net iets minder dan beton. De Brusselse regels veranderen maar moeizaam. Een land moet een voorstel doen met wijzigingen, met een compleet dossier. Dat kan geen commerciële partij zijn, dus daar zit de eerste drempel. Als duidelijk wordt dat er echt geen alternatief is, kan in Brussel een wijziging worden doorgevoerd."
Bionext kan voor Nederland het lobbytraject verzorgen, maar de belanghebbende moet wel wat geld meenemen. "Een fabrikant of belanghebbende moet betalen voor het lobbytraject want er zijn veel kosten aan verbonden. Ook stemmen wij af op onze achterban welke stoffen de prioriteit hebben."
Dure lobby
Er is een uitweg. De fabrikant kan een product maken dat niet het biologische keurmerk draagt, maar dat met bijvoorbeeld 95 procent biologische ingrediënten is gemaakt. Dat mag dan wél op de verpakking worden vermeld. Van Bree: "Dat is een goede manier voor een producent om de markt te verkennen. Vervolgens weet hij of het zin heeft om een lobbytraject in te zetten voor het opnemen van neutraceuticals in de lijst met toegestane toevoegingen."
Maar een zure appel is het wel. Zeker als je al veel geld hebt geïnvesteerd in een compleet biologische lijn van honden- en kattenproducten en je merknaam hebt verbonden aan het groene EU-vlaggetje. Maar een telefoontje naar Arthur Hartman, de kwaliteitsmanager van het Nederlandse Yarrah leert dat men open staat voor creatieve oplossingen. "We gaan er in elk geval over nadenken."
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Overigens #3 bestaat er voor honden al vrij lang compleet voer op basis van plantaardige eiwitten. Voor katten ook dacht ik, is wel iets lastiger, want die zijn afhankelijk van het dierlijke aminozuur taurine. Maar dat is ook een stap. Alleen zodra je dier dan ouderdomsklachten krijgt, zit je toch weer met hetzelfde probleem, omdat dit echt nog enorme niche-merken zijn. Het is dus geen nepnieuws, ik weet alleen niet of de overheid er iets mee doet of wil.
Ik ben het helemaal met Theo #1 eens dat het een decadent probleem is. Maar decadent is ons hele bestaan in het rijke Westen. Dus we mogen ons decadente vragen stellen, ook die kunnen tot een keuze leiden die goed of minder goed is voor onze biotoop en voor dierenwelzijn. Anders kom je al snel op het punt uit: hef jezelf op, dan zijn we weer van een flink probleem af. Er zijn groeiende reststromen van biologisch vlees, het is mooi als die niet op de grote hoop gaan, maar terecht komen in het huisdierenvoer. En als je kunt bedenken dat we met zijn allen proberen om de wereld een beetje beter te maken, hoe zeer dat ook gaat met vallen en opstaan, dan is dit een relevante vraag.
Zo is het ook
Geen behoefte aan Theo. Ik wilde het gewoon serieus houden.
Dick take your pick.
GECHARGEERD
( overgankelijk ) iets overdreven voorstellen om iemand of iets belachelijk te maken
( overgankelijk ) overdrijven (in een toneelrol)
( overgankelijk ) overdrijven (zonder speciale bedoeling)
IRONISCH
1) Bedekt spottend
2) Licht spottend
3) Meesmuilend
4) Onschuldig spottend
5) Schamper
6) Spotachtig
7) Spottend
SARCASME
Sarcasme is een bijtende, soms gemene manier van spot. Sarcasme wordt soms gezien als humor, maar door sommige mensen ook als een persoonlijke aanval.