Waarom kopen Amerikanen biologisch?
Mintel onderzocht welke Amerikanen voor biologische producten kiezen en waarom ze dat doen. Het bureau stelde vast dat 72% biologisch koopt vanwege de betere voedingswaarde en gezondheidvoordelen die ze ervan verwachten. Iets minder, 69%, koopt het om milieu en ethische redenen. Van de vrouwen kiest 43% voor biologisch omdat het geen onnodige ingrediënten of chemicaliën bevatten. Hetzelfde percentage koopt biologische producten om pesticiden te vermijden.
Millennials
Biologische aankopen zijn echt iets van de 'millennials' - mensen geboren tussen begin jaren 80 tot begin deze eeuw. Deze generatie ondersteunt biologisch het meest, 49% kiest biologisch voor zeker de helft van hun eet- en drink aankopen. Millennials geven aan dat ze zich biologische producten kopen omdat ze zich daar prettiger bij voelen.
Wantrouwen
Opvallend is de 51% van de Amerikanen die de term ‘biologisch’ alleen maar ziet als reden om een product duurder te maken. Vooral oudere generaties zien biologische labels als een premium prijskaartje. Het wantrouwen van veel Amerikanen gaat verder dan alleen problemen met de prijs. Zo vertrouwt slechts 39% van oudere Generatie X dat biologisch gelabelde producten, ook daadwerkelijk biologisch zijn. Onder de 65-plussers vertrouwt slechts 35 % de biologische producten. Meer dan een derde (38 %) van het publiek beschouwt biologisch als een marketingterm zonder echte waarde of definitie.
Van scepsis tot desinteresse
Als het gaat om de verkoop van biologische producten, valt dus vooral bij oudere generaties wat te halen omdat meer dan de helft van hen nooit biologische producten koopt. Producenten en verkopers moeten wel ‘vechten’ tegen de heersende scepsis en wantrouwen, en consumenten een relevant en overtuigend koopargument bieden. Dit beaamt ook Billy Roberts, Senior Food and Drink Specialist bij Mintel. Hij waarschuwt dat, als dit niet gebeurt, scepsis kan leiden tot schouderophalen en desinteresse onder consumenten. Zeker als het winkelend publiek geen echte voordelen ziet in ‘groen gaan’.
Prijs
De verwarring tussen vooral ‘biologisch’ en ‘natuurlijk’, maar ook alle andere keurmerken versterkt dat gevoel. Daar komt bij dat consumenten biologisch als te weinig waar voor hun geld zien. Hoofddocent voeding Lisa Herzig, Universiteit Fresno State, laat in de Los Angeles Times weten dat gezond verstand misschien wel suggereert dat de consumptie van voedingsmiddelen met minder pesticiden misschien wel beter voor je is, maar onvoldoende argument biedt om het hogere prijskaartje wat eraan hangt te rechtvaardigen.
In Nederland zagen we onder meer Albert Heijn op biologisch overstappen ten koste van zijn duurzame huislabel Puur & Eerlijk omdat het bedrijf daar de groei van de markt ziet. Mintel waarschuwt en zegt dat - in de VS - de groei moet komen van de oudere generatie die sceptisch staat tegenover marketingcommunicatie.
Fotocredits: ‘GreenWise in Publix’ Josh Hallet
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gisteren gelezen op het etiquet van de AH biefstuk uit Zuid Amerika (niet biologisch): - van rund dat alleen natuurlijk voer eet-, tsja, ter onderscheiding van wat? is er ook onnatuurlijk voer dan? GM soja of mais? als dat zo zou zijn, zeg het dan! en moet deze info de klant gunstiger stemmen? overhalen tot koop? Ik kan me hier weinig bij voorstellen. Natuur, natuur, de druiven zijn zo zuur! (heeft dit cynisme met mijn leeftijd te maken misschien?)
Biologisch dreigt last te krijgen van haar eigen succes. Wat groeit, trekt lieden aan die een graantje willen meepikken, al dan niet biologisch. Daarmee wordt kans op misstappen groter en de nieuwswaarde daarvan voor de media eveneens. Welkom in de wereld van gangbaar.....
#6 Volgens mij is gebruik van pesticiden al veel ouder dan gen X, maar dat laat ik graag aan de deskundigen hier over. Zelf denk ik dat het vertrouwen in door de overheid goedgekeurde moderne productiemethoden, of zelfs in vooruitgang door technologie, in de jaren 60 een knauw heeft gekregen. Ik zou je stelling willen omkeren: deze mensen zijn wantrouwend tegenover biologisch omdat in de winkel altijd "gewoon" te koop was. "Organic" is er bij gekomen op het moment waarop hun voedingsgewoonten al bepaald waren.
Goedemorgen ! Waar zijn we hier mee bezig ? Elkaar de mantel uitvegen ? Hou daar even mee op en zeg iets zinnigs over de inhoud. Dank hier voor. Wat betreft de inhoud kan ik zeggen dat mijn ouders hun hele leven lang biologisch hebben gegeten omdat ze een moestuin hadden. Zij verwonderden zich dan ook dat er op een gegeven moment onderscheid gemaakt werd tussen wel en niet biologische groenten bij de groenteboer toen zij hier over hoorden. Misschien komt daar ook een deel van het wantrouwen uit voort want de "oudjes" hebben vroeger niets anders dan biologisch gekend.
#4 Zorgvuldig taalgebruik acht ik zeer van belang, dat ben ik helemaal eens, maar ik kan op afstand niet zien of #1 moeite gedaan heeft. Haar profielpagina vertelt dat ze geen taalonderwijs geeft.
Uw reacties, voor zover gelezen, zijn zorgvuldig geschreven, wat de leesbaarheid zeer ten goede komt. Bent u inderdaad van mening dat "Jamin winkel" en "detox fratsen" zo geschreven moeten worden en dat "hypothyreoïdie" geen puntjes verdient? Dat spatiegebruik verschil maakt is duidelijker bij "plastic/blik/tetrapak container": een plastic container is van plastic, een plasticcontainer is voor plastic bedoeld. Trakteren moet tegenwoordig met een "k", zeggen ze, maar "product" mag nog steeds. Op "een paar" volgt normaliter een meervoud, zoals "een paar schoenen", maar in het oosten van het land hoor ik "een paar etmaal" vaker. Het zijn inderdaad details en van de (onbenullige) foutjes vallen mij alleen het spatiegebruik en het inconsequent (niet) uitschrijven van getallen me op. Er is bij iedereen wat te vinden voor wie echt wil zoeken. Zoals gezegd vind ik de boodschap interessanter, ook van uw bijdragen, die ik altijd met plezier gelezen heb, misschien juist doordat deze zo zorgvuldig geschreven zijn.