Enerzijds kan gesteld worden dat het Louis Bolk Instituut een gezondheidseffect suggereert, terwijl het slechts een als gunstig beschouwde melkzuursamenstelling heeft vastgesteld. Anderzijds kan gesteld worden dat het op basis van ander onderzoek heeft kunnen vaststellen dat er gezondheidseffecten aan te wijzen zijn die redelijkerwijs verband lijken te houden met de consumptie van biologische zuivel.
Bij moeders die tijdens hun lactatieperiode biologisch-dynamische zuivel gebruiken, worden opvallend méér gunstige vetzuren (zoals rumenzuur en trans-vacceenzuur) in de moedermelk gevonden in vergelijking met moeders die gangbare zuivel gebruiken.
Bovendien bevat die moedermelk minder ongunstige transvetzuren (zoals elaïdinezuur) dan wanneer zij gangbare melk gebruiken. Moedermelk van vrouwen die biologische zuivel nuttigen, vertoonde tussenliggende waarden. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Universiteit Maastricht, het Zwitserse Paracelsus Ziekenhuis en het Louis Bolk Instituut.
Het onderzoek maakt deel uit van het gezondheidsonderzoek Koala dat in 2000 gestart is, waarbij onderzoekers de gezondheid van kinderen en volwassenen over een lange tijd volgen. Doel is om na te gaan in hoeverre leefstijl (zoals eetpatronen en speciale voeding) van invloed zijn op de gezondheid. Uit onderzoek uit 2008 bleek al dat 2-jarige kinderen tot 30% minder last hebben van eczeem als zij biologische zuivelproducten gebruiken in plaats van gangbare zuivel. Het deelonderzoek over de kwaliteit van biologischdynamische producten is onlangs afgerond.
“Een verklaring voor het verschil in vetzuren kunnen we zoeken in de samenstelling van het veevoer. Koeien van biologisch-dynamisch werkende veehouders eten veel vers gras uit een kruidenrijke wei en bijna geen krachtvoer. Dit heeft gevolgen voor de vetzuursamenstelling”, licht Lucy van de Vijver, onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut, toe. “Bovendien wordt biologisch-dynamische melk - in tegenstelling tot biologische en gangbare melk - niet gehomogeniseerd bij de bewerking van rauwe melk naar consumptiemelk. Hieruit blijkt weer dat zelfs de voeding op heel jonge leeftijd een belangrijke basis is voor gezondheid.”
Het wetenschappelijke artikel waarop het persbericht gebaseerd is, is hier te vinden. Nadere informatie over het onderzoek is te verkrijgen via l.daniels@louisbolk.nl .
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Frank Zoals meestal zijn de resultaten van studies variabel. Nestel (J Am Coll Nutr, 2008) bijvoorbeeld concludeert dat myristine zuur in het algemeen LDL cholesterol verhoogt (maar met uitzonderingen). Ook de al wat oudere referentie naar Hu et al. (2001), die Butler et al zelf aangeven in hun onderzoek naar melkvetsamenstelling in reguliere en biologische melk.
@Jan interessant is dit onderzoek naar de besproken vetzuren:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0304416594900027.
Veel negatieve berichten over myristinezuur kom ik niet tegen (wel over BCMTD).
Het verhoogt weliswaar het cholesterol, maar verlaagt de cholesterol-HDL-cholesterolratio, en is in dit opzicht juist goed.
Heb je andere info voor mij als links ?
Natuurlijk verschillen zomermelk en wintermelk in Nederland sterk in vetzuurpatroon. Zomers is het vacceenzuur (trans-11 C18:1) en CLA (cis-9 trans-11 C18:2) ruwweg dubbel zo hoog als in de winter. Dat bleek bijv. uit een gedegen studie met wekelijkse melkmonsters van 17 zuivelfabrieken in 2005 (Heck et al., J Dairy Sci 2009). Ten opzichte van 1992 was het gehalte aan verzadigde vetzuren hoger, vooral in de zomer. Reden waarschijnlijk vooral het lagere aandeel vers gras in het rantsoen, zomers, in 2005 vergeleken met 1992. Het krachtvoer aandeel in het rantsoen is sinds 1992 eerder gedaald dan gestegen.
@Pepijn van Erp heeft dus een goed punt over de Maastricht studie, waarin moedermelk in de conventionele groep ruim vaker in de wintermaanden verkregen was, en in de alternatieve groep ruim vaker in de zomer. De ‘zomergroep’ moeders zal zeer waarschijnlijk melk met hogere gehalten aan CLA / vacceenzuur hebben gedronken.
De Maastricht studie werkt vanuit een hypothese die een centrale rol voor omega-3 en pensvetzuren verondersteld. Dat is mooi, maar dit sluit toch niet uit dat andere vetzuren ook gerelateerd zijn aan optreden van eczeem/allergie? Bijvoorbeeld, C12:0, C14:0 en C16:0 zijn ook lager in zomermelk dan wintermelk.
@Dick, het gehalte aan linoleenzuur en CLA wordt ‘moeiteloos’ opgekrikt naar nivo’s tot ruim boven gehaltes in biologische melk als veehouders speciaal krachtvoer (met lijnzaad) gebruiken. Zie bijvoorbeeld Van et al. (Animal, 2008). Waar dat lijnzaad vandaan komt, weet ik niet zo snel. Vooral boeren in België en Frankrijk verbouwen wel vlas.
@Frank, Butler et al geven naast hogere gehalten aan gezonde vetzuren in biologische melk, ook hoger gehalte van ‘ongezonde’ myristinezuur (C14:0) in biologische melk. Het gehalte aan verzadigde vetzuren in biologische of reguliere melk verschilde niet, overigens.
@Giedo, groter aandeel krachtvoer hoeft zeker niet tot een daling van omega-3 en CLA in melk te leiden – het ligt er maar aan welke ingrediënten er in het krachtvoer zitten. Vervangen van grassilage door maissilage zal omega-3 doen dalen (maissilage bevat veel minder omega-3 dan grassilage). Afhankelijk van de mate van vervanging van grassilage door maissilage kan het CLA gehalte zowel dalen als stijgen (Kliem et al, Animal 2008). Dit laatste omdat omega-6 vetzuren in mais ook voorloper kunnen zijn van vacceenzuur (en daarmee van CLA; overgrote deel CLA wordt immers in uier gevormd uit vacceenzuur).
Thanks Frank. Herinner me de studie van New Castle University, die onlangs besproken werd door dr Joseph Mercola in verband met de film Food Matters. Hij noemt het de "largest study conducted into organic food". Maar het ging hier over biodynamisch en ik denk dat het wetenschappelijk een hele klus is om die twee qua effect uit mekaar te houden. Het zal bijna altijd wel neerkomen op 'anecdotal evidence' http://www.qlif.org/grafik/Organic Milk Release1.pdf
De studie van Butler c.s. bevestigt het hogere gehalte aan gezonde vetzuren in biologische supermarktmelk en wijst op nog 2 opmerkelijke zaken:
- de kwaliteit van 'gewone' melk daalt door de klimaatverandering, met nattere zomers
- de duurdere merkproducten (die in prijs niet verschillen met biologische melk) die promoot worden door fabrikanten blijken vaak juist slechter te scoren
Daarbij komen uiteraard nog de meer algemene positieve effecten op de volksgezondheid door de biologische productiewijze - met minder antibiotica, zonder onkruidbestrijdingsmiddelen en kunstmest (dat een aantal negatieve effecten geeft op bodem, grondwater en lucht - zowel bij het gebruik, de productie en het transport).
Interessant zou een vervolgonderzoek naar allerlei micronutriënten zijn.
Zie: www.sciencedaily.com/releases/2011/01/110116214603.htm