"Het is een heuse doorbraak," zei Bert van Ruitenbeek, directeur van de Stichting Demeter. Nieuw onderzoek laat zien dat biodynamische landbouwmethoden een meetbaar gunstige impact hebben op de bodemvruchtbaarheid, de weerbaarheid van planten tegen klimaatverandering én resulteren in hogere gehaltes aan secundaire inhoudsstoffen. Dat laatste betekent dat ze voedzamer zijn voor mensen. Uit een sociologisch onderzoek onder Nederlandse BD-boeren blijkt bovendien dat zij een hoge motivatie en een groot vertrouwen in de toekomst hebben, ondanks de ingewikkelde Nederlandse context waarin veel boeren zullen stoppen. Dat enthousiasme en optimisme kon de bezoeker van het congres bijna aanraken. De bijeenkomst barstte van de levenskracht die tekenend is voor de BD-beweging.

Antroposofie
Het begon met bijeenkomsten onder leiding van antroposoof Rudolf Steiner van 100 bezorgde boeren en grondeigenaren. Ze maakten zich zorgenover de introductie van chemie in de landbouw en de invloed daarvan op bodemvruchtbaarheid. Een eeuw later is dat begin uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. Biodynamische landbouw wordt toegepast in 58 landen op 268.000 hectare. Nederland telt 150 Demeter-gecertificeerde boeren, die samen 10.000 hectare bewerken, 0,4% van het Nederlandse landbouwareaal.

Maar wacht eens even: BD-boeren zijn toch van die zweverige types die met gemalen koehoorn strooien en dan ook nog eens niet vanuit een plastic emmer? Daar was op het congres weinig van te merken. Hier zat een enthousiaste, door-en-door gemotiveerde groep mensen die niet alleen geloven in wat ze doen, daar levenskracht aan ontlenen en ook niets liever willen dan hun kennis delen en overdragen om "samen te bouwen aan een mooiere wereld" en te bewijzen dat het werkt.

Het stereotiepe beeld van BD krijg je niet zomaar weg. En als een kennisinstituut als de WUR al moeilijk begint te kijken als het woord 'preparaten' valt (daarover later meer), omdat het effect daarvan niet te meten is, wordt het lastig boeren te overtuigen om voor BD te kiezen. "Vergelijk het met mediteren," zegt een van de aanwezigen. "Dat heeft bewezen gezondheidseffecten, en toch gaan mensen niet meer mediteren. Pas als er in jezelf iets gebeurt, ga je mediteren." En dat kunnen bijvoorbeeld cijfers zijn, die je niet naast je neer kúnt leggen.

Impact biodynamische landbouw op bodem, klimaat en voedingswaarde
Cijfers zoals keynote-spreker dr. Jürgen Fritz van de Universiteit van Kassel presenteert. We weten allemaal dat planten groei- en ontwikkelingsstress doormaken als gevolg van klimaatverandering. Droogte, of juist wateroverlast, hitte of kou, voedingstekorten en bodemstructuurproblemen zijn allemaal stressfactoren waar planten onder lijden. Is de plantenweerstand te verbeteren? Ja, blijkt uit onderzoeksresultaten van het FIBL, het Zwitserse Instituut dat al 45 jaar vergelijkend onderzoek doet tussen biodynamische, biologische en conventionele landbouw. Dat gebeurt in de zogeheten DOK-trial. Uit dat langlopende onderzoek blijkt dat biologische en biodynamische teelten maar 8% van de kosten voor gewasbescherming, 57% van de kosten voor bemesting en 62% van de energiekosten maken in vergelijking met gangbare teelt. En ja, de opbrengsten zijn inderdaad minder, maar het gat met gangbaar loopt terug. Tot 2003 lag de productiviteit van biodynamische akkers op 80% van gangbare, 3 jaar later op 85%.

DOK-trial plotjesDe DOK trial proefveldjes, Fotocredits: Foodlog Media

Daar staan sterke andere prestaties tegenover: betere bodemvruchtbaarheid, gemeten in humus (+18%), meer micro-organismen (+40%), een grotere bodemactiviteit (+83%) en meer mineralendynamiek (+37%) in vergelijking met gangbare teelten. Fritz berekende ook de 'gewone' biologische teelt naast de biodynamische en kwam tot scores van respectievelijk 16%, 34%, 29% en 47% in het voordeel van de BD-teelt.

Preparaten
Er is nog meer te meten, aldus Fritz. Hij presenteerde resultaten die laten zien hoe biodynamische preparaten een positief effect hebben op het 'microbioom' van de bodem én op de voedingswaarde van gewassen. Compost- en spuitpreparaten vormen het hart van de biodynamische land- en tuinbouw, schrijft Luc Ambagts in zijn boek Werken aan Vitaliteit, dat de congresgangers mee naar huis kregen. "In het begin van de herfst vul je een aantal koehoorns met mest van een drachtige koe. Die met mest gevulde hoorn stop je in de grond. In het voorjaar kun je het opgraven. De dan verteerde mest roer je een uur lang in een ton met water. Dat spuit je uit over de grond, als een ondersteuning of aanvulling van de bemesting." Natuurlijk klinkt dat 'raar'. Maar als het werkt, is het ook raar om het niet te doen. Fritz vertelt over de Franse BD-onderzoeker Pierre Masson die boeren uitdaagde te beginnen met 1 perceel, en daarvan op de helft met preparaten te werken. Dan konden ze zelf kiezen of ze door gingen of niet. Niet één boer hield er mee op, want: het werkt. Ooit sprak ik de Franse wijnboer Charles Brand uit de Elzas die de proef van Masson heeft gedaan en moest constateren dat 'het inderdaad werkt'. Hij proefde het zelfs terug in de wijn. "Schiet mij maar lek", zei Brand, "maar ik ga ermee door".

Drijfveren: 'voorbeeldfunctie'
Het congres gaf ruimte aan de presentatie van een sociologisch onderzoek dat het Louis Bolk-instituut samen met de Universiteit van Utrecht/Future Food Utrecht uitvoerde naar de drijfveren van jongere en oudere biodynamische boeren. De onderzoeksvraag was: 'welke drijfveren, uitdagingen, ambities en toekomstdromen hebben BD-boeren, en in hoeverre verschillen die per generatie?' Bijna 70% van de 80 bevraagde BD-boeren noemt arbeidsvreugde als belangrijkste drijfveer, liet onderzoeker Charlotte Sederel zien. Daarnaast heeft dik 80% vertrouwen in de toekomst van hun bedrijf. Zo'n 70% wil nooit stoppen, ondanks de uitdagingen in de agrarische sector.

conclusies sociologisch onderzoek BD boerenFotocredits: Foodlog Media

Juist de jongere boeren blijken vastberaden om het verhaal van BD-landbouw breder uit te dragen en het marktaandeel te vergroten. "BD hoeft geen niche te zijn, vertel het de yuppen, vertel het de kinderen", klonk het in een audiofragment dat de onderzoekers lieten horen. Ze willen dat Demeter-producten ook in de reguliere supermarkten komen te liggen om hun levensgevoel verder uit te kunnen dragen.

Een serie workshops, waar naast de bodemvruchtbaarheid, ook gezondheid, plantenveredeling en toekomst en markt aan de orde kwamen, maakte het congres compleet. Een van mijn lunchgenoten merkte dat ze er graag over honderd jaar weer bij zou willen zijn "om te zien of 20 november 2024 dan ook zo'n baanbrekende impuls is geweest voor de hele BD-landbouw." De uitspraak tekent het aanstekelijke levensgevoel van de BD-beweging.
Dit artikel afdrukken