image

Ken je ze? Bijv. uit Frankrijk, Duitsland of uit de VS. Die schitterende, onder een bepaalde zon bijna lichtgevende koolzaadvelden. Prachtig, puur natuur. Zou je denken.

Agripress maakt melding van de aandacht die een aantal NGO's vragen voor de mogelijk ongewenste consequenties van het enthousiasme voor biobrandstoffen (olie-vervangers die van landbouwproducten gemaakt worden). Lezenswaardig, ook de doorclick naar de speech van Euro-official Stavros Dimas.

Waarom en waarom dit nieuwtje op een foodlog? Naarmate we er - vanwege de hoge olieprijzen, de stijgende vraag naar energie (vanuit China en straks India) en de wil politiek onafhankelijk te zijn van het Midden-Oosten - op in zetten om over te gaan op landbouw als bron van brandstof leidt dat bijna onvermijdelijk tot een nieuwe fase in onze technologische omgang met landbouw en het naar onze hand zetten van de natuur. Omdat brandstof zo goedkoop mogelijk geproduceerd moet worden en gezien onze enorme energie-behoefte, zijn de inzet van genetische manipulatie én de opkomst van massale monoculturen onvermijdelijk.

Dat heeft consequenties die niet zomaar onder het tapijt kunnen worden geveegd omdat het onze totale leefomgeving in hoog tempo kan veranderen. Als je een beetje filosofisch denkt en de zaak doorredeneert: biofuels plaatsen ons op de drempel van een tijdperk waarin de natuur zelf fabrieksterrein wordt. Wat we eten komt dan van een achtertuinje van een chemiereus.

Da's een beetje zwart/wit gesteld, maar communicatief een voorstelling van zaken die de inzet van het debat in ieder geval duidelijk maakt. De rest is een kwestie van kiezen.

Misschien wel van smaak.
Dit artikel afdrukken