Ken je ze? Bijv. uit Frankrijk, Duitsland of uit de VS. Die schitterende, onder een bepaalde zon bijna lichtgevende koolzaadvelden. Prachtig, puur natuur. Zou je denken.
Agripress maakt melding van de aandacht die een aantal NGO's vragen voor de mogelijk ongewenste consequenties van het enthousiasme voor biobrandstoffen (olie-vervangers die van landbouwproducten gemaakt worden). Lezenswaardig, ook de doorclick naar de speech van Euro-official Stavros Dimas.
Waarom en waarom dit nieuwtje op een foodlog? Naarmate we er - vanwege de hoge olieprijzen, de stijgende vraag naar energie (vanuit China en straks India) en de wil politiek onafhankelijk te zijn van het Midden-Oosten - op in zetten om over te gaan op landbouw als bron van brandstof leidt dat bijna onvermijdelijk tot een nieuwe fase in onze technologische omgang met landbouw en het naar onze hand zetten van de natuur. Omdat brandstof zo goedkoop mogelijk geproduceerd moet worden en gezien onze enorme energie-behoefte, zijn de inzet van genetische manipulatie én de opkomst van massale monoculturen onvermijdelijk.
Dat heeft consequenties die niet zomaar onder het tapijt kunnen worden geveegd omdat het onze totale leefomgeving in hoog tempo kan veranderen. Als je een beetje filosofisch denkt en de zaak doorredeneert: biofuels plaatsen ons op de drempel van een tijdperk waarin de natuur zelf fabrieksterrein wordt. Wat we eten komt dan van een achtertuinje van een chemiereus.
Da's een beetje zwart/wit gesteld, maar communicatief een voorstelling van zaken die de inzet van het debat in ieder geval duidelijk maakt. De rest is een kwestie van kiezen.
Misschien wel van smaak.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jacobus, ik denk dat waterstof inderdaad heel weinig balans-verstorend (dat is tenslotte het enige echte duurzaamheidscriterium) is en zou er vanuit die optiek voor zijn. Jullie zijn daar in het Noorden overigens druk aan bezig. Temeer daar ons gas en buizenstelsel, Nederland een koploperspositie geeft: zie http://www.peopleplanetprofit.be/artikel.php?IK=58
Dick, vanaf het moment dat ik de Prius zag, wilde ik hem hebben! Een prachtuitvinding, maar omdat ik slechts tweede- of derdehands auto's kan kopen ben ik benieuwd hoe het accupakket er uitziet na een jaar of 6. Mijn laptop gaat qua werkingstijd na een jaar ook al achteruit! Zie jij geen heil in waterstof?
Toch maar liever een Prius (en de nakomers daarvan)? Op molblog staat een boeiende posting van Kari-Anne Fygi. Ze vertelt hoe Amerikaanse filmsterren die auto promoten: http://www.molblog.nl/marketing/2911
Ondanks het feit dat er door de voorstanders ervan ongetwijfeld onderwerpen te bedenken zijn waar gentech nut heeft, blijf ik mij er fel tegen verzetten. Gentech is het willen verbeteren van de natuur, en daar zijn wij mensen veel te dom voor. Gentech gaat niets goeds brengen. Hoe lang bestaat het nu al niet? Kun je één pluspunt noemen voor ons consumenten? Ik dacht het niet!
Eén "point of sales" van de voorstanders. Er zijn veel minder bestrijdingsmiddelen nodig. Doei! Er worden op gentechgewassen veel meer bestrijdingsmiddelen [niet geheel toevallig Monsanto's Roundup] gebruikt! De plant kan er tóch wel tegen.
Koolzaad in de Verenigde Staten heeft trouwens al niets met natuur te maken, alles ís daar al gentech. Op de kades van notabene Japan groeit Amerikaanse gentechkoolzaad, ooit per ongeluk geïmporteerd uit Amerika en uit de jutezakken gevallen. Hier in Nederland lopen we triest te doen met 5 proefveldjes met gentechmaïs. "Controleren of het ook kruis gaat bestuiven met gangbare gewassen" heet dat in de politiek! Koolzaad uit Amerika groeit op de kades in Japan! Hoeveel duizend kilometer is dat?
We hebben zoveel geld met z'n allen, ik denk dat al die energiewetenschappers zich maar eens een keer los moeten maken van verbrandingsmotoren, en zich met al hun intelligentie moeten storten op alternatieve technieken [waterstof]. Gentech... Ik haat het...
Ailko, we zitten hier toch niet voor Jan L.... te schrijven?!?! Ja en nee, dus. Het is een kwestie van interesse, da's natuurlijk wel waar.