Door bio-sceptici is het onderzoek onmiddellijk op de hak genomen.
Recent research in Europe found that organic tomatoes contained more vitamin C, B-carotene and flavonoids than conventionally grown tomatoes. Organic peaches and organic apple purée were also found to have more antioxidants. Lord Krebs, the former chairman of the Food Standards Agency and now Master of Jesus College, Oxford, said that even if such benefits existed, higher flavonoid levels did not make organic food healthier. “This depends on the relevance of the differences to the human body,” he said. “Tomato ketchup has higher levels of lycopene [a strong antioxidant] than either organic or conventional tomatoes. So if you wanted lots of lycopene you should eat tomato ketchup.”
Niettemin heeft de Food Standards Agency opdracht gegeven tot een 3-jarige studie naar de benefits van flavanoiden.
It said: "There is accumulating evidence that dietary flavonoids. . . may in large part explain the cardiovascular disease benefits of increased fruit and vegetable intake."
Toch bijft het argument van Krebs moeilijk te weerleggen. Een betere biotomaat maakt nog geen zomer. Ik hou het er toch maar op dat het voordeel van bio in de smaak moet zitten. En in wat er niet in en op zit.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ouderwetse kwaliteit
dat lijkt mij alleen te realiseren als je ook op een ouderwetse manier gaat winkelen, dus een realtie met je leverancier opbouwt. Vraag je slager om Bestse Hesp etc. Het is als met dat konijntje dat elke week om worteltjestaart vraag bij de banketbakker. Uiteindelijk bakt de bakker hem. Vergeet ook niet elke keer in het restaurant te vragen naar de 3NJ van de ingrediënten, naast het Fair Trade pepermolentje op tafel. Een extra taak naast het aflikken van het bord als het brood wordt weggehaald.
Het echte probleem is dat we winkelen bij grote ketens, waar die relatie moeizaam en ondoorzichtig is en dat we lui vertrouwen op vage labels. De belangengroepen die het namens ons de rol van het konijntje zouden kunnen spelen op supermarktniveau, de Consumentenbond, WD, DB, FT, VC, 3VO (ook die!) etc., scoren vooral op symbolische punten zoals de biggencastratie.
Terzijde: het viel mij op dat bij AH nu allerlei vlees ligt met een sticker: "Blijvend laag in prijs". Hoe valt dat te rijmen met het neerleggen van Volwaard, toch een eerste stap in een gelijdelijke prijsverhoging? Wat zou DB hiervan vinden? Laat ik het ze vragen per mail.
Sic. Of iets uit Nieuwegein, Eenrum of Oekoeboeroestan komt, dat zal me worst wezen. Aan de andere kant: mensen die het wél interesseert willen het wel weten. Maar 'land van herkomst' c.q. 'streek van herkomst' zegt dan weer veel meer dan 'non loin'.
Dick's definitie van 'ouderwetse kwaliteit' lijkt aardig in de buurt. Jammer dat het begip 'ouderwets' iets heeft als: 'dat doe je vandaag de dag niet meer'. Of je moet zo vindingrijk zijn als een dropmaker, door te claimen dat 'ouderwets weer nieuwerwets' wordt.
Overigens: al ben ik geen bewuste 'locavoor', ook ik koop bepaalde dingen dicht bij huis, zoals fruit, appelsap en appelmoes. Omdat ik weet waar het vandaan komt, ik zie de fruitbomen en -planten met eigen ogen. En omdat het ook nog eens lekker is. En mijn cherry-tomaatjes komen straks weer uit eigen tuin. Ook gewoon omdat het lekker is. Wat lekker is hoef je niet persé ver te halen.
Nick, de Franstalige (zijn het niet vooral Canadese Franstaligen?) 3NJ-denkers zijn naar mijn gevoel antiglobalisten op het gebied van eten. Hun houding lijkt op die van de Locavore-trend die in de VS en Engeland aan het opkomen is (de afgelopen 2 weken artikelen in de Times en The Guardian over de Amerikaanse Barbara Kingsolver, een fictie-auteur, die de trend kennelijk ziet als inspiratie voor een nieuwe draai in haar werk).
De beste vertaling voor Eric‚s begrip van de term biologisch lijkt me ouderwetse kwaliteit. Met de locavore en 3NJ-denkwereld komt een heleboel meer mee dan Eric - hij moet me maar corrigeren - vlgs mij bedoelt.
Persoonlijke noot: het toeval wil dat ik zelf een beetje ‚locavoor‚ experimenteer. Midden in de stad. Uit luiheid. zonder tuin. Op mijn dakterras. Wat nou zo interressant is: ik word spontaan boos op alle verpakkingen, logistieke kosten en andere zooi als ik zie hoeveel gemak en plezier me dat biedt. Toch geloof ik ook in de zegeningen van de moderne wereld.
Ik vraag me dus ook af: zou ik eigenlijk een rationele locavore zijn (vs de romantische en crypto-linkse onderstroom die domineert in de locavore/3NJ-beweging)?
Het zit 'm niet zozeer in de definities, gebruikte terminologie enz. van labels: het zit 'm in de eerlijkheid van diegenen die die labels ergens aan hangen. Er zijn verschillende gradaties in definities als 'nabij', 'naturel' en 'eerlijk', en waar ik van baal, dat zijn die mensen die uit oogpunt van eigen gewin direct op zoek gaan naar de uiterste grenzen van die definities en daarbij door het gebruik van die labels (in mijn ogen dus 'misbruik') suggereren van dezelfde orde te zijn als diegenen die wérkelijk, vanuit hun hart, vanuit hun ideologie, voldoen aan die labels.
Jullie gebruiken het begrip "naturel" voor "zonder toevoeging", "zonder saus" (wij vlamingen doen dat veel minder). Nochtans is "zonder toevoeging" en "natuurlijk" hetzelfde begrip in het Frans, iets wat wij Nederlandstaligen niet aanvoelen.
Ethisch verantwoorde voeding wordt in Frankrijk nu, in pure taggerssymboliek, als "3NJ" omschreven:
"Nu": naakt, zonder verpakking (inbegrepen de lulkoek erop)
"Non loin": nabij, voor de locavoren onder ons
"Naturel": zonder toevoeging van bewaarmiddelen, hormonen...
"Juste": uit eerlijke handel verworven.
In het Nederlands wordt het dan 3NE (naakt, nabij, naturel, eerlijk) of kunnen we nog een N vinden voor dat laatste?
Een dergelijke filosofie sluit bijna elke vorm van verwerkte en voorverpakte voeding uit en dat is spijtig voor de toegevoegdewaardemakers in de Bio, maar het is wel eerlijk en controleerbaar. Hoe kijken jullie tegen dit systeem aan?