Een merkwaardig monsterverband - van bedrijfscateraars, die het vandaag moeilijker hebben dan voor de crisis, tot wereldverbeteraars als Milieudefensie - vraagt om verlaging van de BTW op biologische etenswaar. Dat zou een beetje duurder moeten wezen. Door de BTW te verlagen zou het weer een beetje goedkoper worden en dan zou er meer van verkocht worden.

Lijkt logisch. Met auto's doen we het ook. Minder verbruik, minder BPM.

Maar is het ook zo met biologisch? Daar wordt juist meer op verdiend door de verkopers. Dat komt omdat ze op een maar een beetje duurder startproduct door hetzelfde opslagensysteem halen als hun gangbare producten.
Toch is hun vorkheftruck niet biologisch. Hun PC's, personeel, inkopers en vrachtwagens, verwerkers en tussenhandelaren zijn dat al evenmin.Moet de overheid dan de marge van de supers en kantinebeheerders betalen? Onzin toch. Die moeten gewoon de pure en eerlijke intenties die ze zeggen te hebben waarmaken. Zelf. Want er zijn inderdaad nog een paar vlekjes weg te werken. Zoals bijvoorbeeld het prijsnep-systeem dat die vrolijkmakende extra marge en die BTW-bonus op biologisch extra welkom maakt.
De supers zijn zo netjes hun mond te houden. De bedrijfskantinejongens weten best wat ze doen. Milieudefensie en hun broeders en zusters misschien niet. Beetje naief, geen bedrijfseconomen in dienst wellicht.
Zo kan het gebeuren dat de linker- de rechterhand wast.
Noot van de redactie (17.34h): zoals uit onderstaande draad blijkt is er geen sprake van een 'monsterverbond'. De petitie is het initiatief van een private onderneming. De website suggereerde onterecht de betrokkenheid van de Veneca als afzender. Op dit moment is het afzenderschap van Milieudefensie en de Stichting Natuur & Milieu nog onduidelijk.

Dit artikel afdrukken