Nog nooit eerder werd op zo'n groot deel van het landbouwareaal in Europese Unie biologische landbouw bedreven.

Dat becijferde het Europese onderzoeksinstituut FiBL. In totaal is 12,8 miljoen hectare landbouwgrond in de EU biologisch, 7,2% van het totale landbouwareaal. Circa 305.000 bioboeren bewerken die hectares.

In 10 Europese landen is meer dan 10% van het landbouwareaal biologisch en in 2017 kwam er zo'n 800.000 hectare bij. FiBL bracht de cijfers, over 2016 en 2017, naar buiten tijdens de Duitse vakbeurs BIOFACH.

Gemiddeld geeft een Europeaan €67 per jaar uit aan biologische levensmiddelen. De Europese markt voor biologische producten bedroeg in 2017 €34,3 miljard.

Koplopers in uitgaven aan biologisch eten zijn de Zwitsers met €288 per jaar aan biovoeding, gevolgd door de Denen (€278) en de Zweden (€237). De Denen zijn dan weer wel koploper wat betreft het aandeel biologisch in de totale voedingsmarkt: als enige land in Europa doorbreken ze met 13,3% ruim de 10%-grens. In Nederland gaat het om zo'n 4,5% van het aanbod dat biologisch is. Het areaal in Nederland ligt op ruim 3%, maar op minder dan de helft van het Europese gemiddelde.

Kijk je op wereldschaal, dan zijn de Verenigde Staten het land met de grootste retailmarkt voor biologische producten, met een omvang van ruim €40 miljard. Amerikanen gaven gemiddeld €122 aan biologische producten uit. Australië is het land met het grootste biologische areaal in absolute oppervlakte: 35,65 miljoen hectare. Liechtenstein kan zich laten voorstaan op het hoogste percentage biologisch landgebruik: 37,9% van het Liechtensteinse landbouwareaal wordt biologisch bebouwd.

fibl bio


Op 15 april 2019 organiseert Foodlog voor de tweede keer het jaarcongres Landbouw zonder Chemie – Hoe dan. Boerin Welmoed Deinum van de bio-dynamische 'Graasboerderij' geeft tijdens het congres praktische handvatten voor de Nederlandse agrariërs en andere bezoekers die geïnteresseerd zijn in de biologische landbouw. Schrijf je hier in. Foodlogleden krijgen €50 korting op het congres!
FiBL - FiBL Statistics - Statistics 
  • Deel
Druk af