Zeewier is een bijzonder gewas dat in potentie zou kunnen uitgroeien tot een belangrijker voedingsgewas dan de huidige top-3 (rijst, mais en tarwe). Zeewier is rijk aan eiwitten, kan duurzaam verbouwd worden en vraagt geen grond, bestrijdingsmiddelen, fossiele brandstoffen of zoetwater. Klaas Timmermans: "Zeewier biedt vele mogelijkheden om wereldwijde voedsel- en energietekorten op te lossen en milieuproblemen aan te pakken".
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het was in Ierland. Westkust. We waren er naar toe gegaan om een 'veelbelovend' experiment te filmen. Zeewier zou er hard groeien op mest uit zalmkweek. Twee keer winst: schoner water en makkelijk te oogsten zeewier. Kelp. Maar de kelp aan drijvende lijnen vastgemaakt, groeide allesbehalve snel.
Iets verderop was bij laag water een overvloed aan kelp te vinden. We hebben het varkens gevoerd. Schapen langs de kust weten wilde zeewieren ook zeer wel te waarderen.
Ik hoop, maar vrees dat zij dat tij niet zal kunnen keren, dat Louise Fresco, die per 1 juli 2014 aantreedt als voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR, daar in gaat grijpen....
In mijn tijd werd er gescholden op universiteiten die zich met huid en haar verkochten aan de industrie, terwijl daar juist een synergetische aanpak positief kan uitwerken.
Mits kritisch ten opzichtige van gewaarborgde onafhankelijkheid.
Voor mij is de WUR de subsidie-dossier specialist voor het faciliteren van 'graaien in de vleespotten van Brussel'.
Die, in mijn ogen schandalige term (het gaat immers om belastinggeld van Europese burgers en bedrijven) is van directeur Wim Sederel van de overkoepelende Stichting Biobased Delta (de Zeeuwse koepel) en wordt ook door Gedeputeerde Staten van Zeeland gebruikt.
Van politici in de Zeeuwse Staten weet ik waar het geld blijft hangen, maar die steken hun nek niet uit. Kritisch t.o.v. bio is slecht voor je carrière...
Het jongste schandaal is het mislukte BioBase opleidingsinstituut in Terneuzen, waar de directeur over drie medewerkers € 220.000 euro verdient omdat anders het geld niet opraakt. Het functioneert al jaren niet en het gebouw staat nagenoeg leeg. De directeur moet nu van de Gemeente Terneuzen en de Provincie een nieuw business plan schrijven omdat anders wegens disfunctioneren er in 2018 miljoenen teruggegeven (terecht) moeten worden aan Brussel.
Men overweegt, tegen het contract in, allerlei andere activiteiten naar het gebouw over te brengen, ten koste gaat van diverse Terneuzense ondernemers.
Wat frauduleus is. Rekenkamer ? Wie de pers volgt kon vorig jaar lezen dat de verplichte Rekenkamers van Gemeenten niet functioneren of tegen de wet in zijn wegbezuinigd.
De kreet 'Groene Mafia 'is niet geheel uit de lucht gegrepen.
Jammer genoeg. Want er is serieuzer werk aan de winkel, dan gesubsidieerd wier in tonnetjes kweken.....
@Hans, en wat ik zelf vooral bijzonder onfraai vind is dat gemeenschapsgeld weer wordt ingezet in competitie met reeds lopend privaat initiatief. Rondom zeewier heb je bijvoorbeeld al zeewaar. Bij algen heb je iets soortgelijks gezien. Eerst is er privaat initiatief, daarna krijgt WUR een grote pot geld om dat 'na te doen'. Bij insecten zie je soortgelijk gedrag. Begrijp me niet verkeerd, ik ben pro-fundamenteel onderzoek, maar ik ben faliekant tegen valse competitie met overheidsmiddelen via overheidsorganen als de WUR. Spijtig genoeg is dat laatste schering en inslag.
Verder is geen issue van kweek -dat is niet eens zo heel erg moeilijk- maar hoe je de producten droogt en/of anders verwerkt, garandeert dat deze veilig zijn (Anke heeft gelijk) en vooral afzet op zo'n manier dat je ook business kunt doen. Ik geef alvast op een briefje mee: dit gaat de WUR niet doen (en niet voor elkaar krijgen).
Enfin, de marketing machine van de WUR is goed en journalistiek NL is weinig kritische over dit soort initiatieven.
Het is het bekende fenomeen. Enkele weken terug werd er in Zeeland geld vrij gemaakt voor het kweken van kreeft en oesters achter de 'diek' in bakken. En dat met een biotoop als de Oosterschelde aan de andere kant van de diek.
Maar het gaat niet om de kweek, het gaat om, wat GS Zeeland op schandalige wijze letterlijk noemt 'Grijpen uit de vleespotten van Brussel"....
Na het miljoenendebacle om zeetong in slootjes te kweken (De WUR ondersteunde een subsidieaanvraag voor Brussel op basis van een productieprognose bij de start in 2007, die nu gehaald had moeten worden, van 15.000.000 kilo per jaar (u leest het goed), die eind vorig jaar echter resulteerde in maar 300 kilo ondermaatse.
Maar.... een gouden subsidievehikel voor adviseurs, de WUR, consultants en vele andere...
Ik heb op een regenachtige middag in beeld proberen te brengen waar de grote kelp/wier velden zich bevinden en waarom. Ook in Europe zijn er kelpvelden rond Ierland, voor Noorwegen en Bretagne. Buiten Europa zijn er enorme kelpvelden te vinden, en de Japanners exploiteren wiervelden al op grote schaal. Dus nu gaan wij Brusselse miljoenen steken om uit te vinden (?) of we te "op grootschalige en rendabele wijze zeewier zouden kunnen kweken en oogsten. "....
Ik wou dat ik ook dicht bij zo'n vuurtje zat.
Zeewier uit de Noordzee, bestrijdingsmiddelen zijn niet nodig nee die zijn al voldoende aanwezig in de zee.
Je kunt toch geen gezond product telen in vervuilde omgeving?