Het Amerikaans-Nederlandse bedrijf Axim Biotechnologies gaat binnenkort in Almere medische nederwiet tot kauwgum verwerken. Het zou de eerste 'medische marihuana'-kauwgum ter wereld moeten worden.

"Op dit moment lopen er in Amsterdam klinische onderzoeken met patiënten met chronische pijn door MS en we voorzien dat dit binnen twee jaar bij de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) en EMA (European Medicins Agency) geregistreerd kan zijn", zegt ceo George Anastassov in FoodNavigator. "We beginnen binnenkort ook met klinische onderzoeken voor chronische darmonsteking, prikkelbare darmsyndroom (IBD) en de ziekte van Crohn", voegt hij daaraan toe.

Snelle afbraak voorkomen
De techniek die gebruikt wordt is dezelfde als voor nicotinekauwgum. De werkzame stoffen uit de marihuana, cannabinoïden, worden langzaam - in ongeveer 20 minuten - afgegeven aan het mondslijmvlies en komen op die manier de bloedbaan binnen. Als deze werkzame stoffen via het maag-darmkanaal het lichaam zouden binnenkomen, zouden ze meteen in de lever afgebroken worden. Dat probeert Axim te vermijden met een kauwgumtoepassing in plaats van de gebruikelijk rooktoepassing.

Om in 2017, als de kauwgum op de markt zou kunnen komen over voldoende aanlevering van medische marihuana te beschikken, heeft Axim zijn oog laten vallen op een stuk grond van 5.000 m2 bij Almere. Daar moet een eigen productieomgeving opgezet worden voor alle farmaceutische, voedingsgerelateerde ('neutraceuticals') en cosmetische toepassingen. "We krijgen de grondstoffen van Bedrocan (een in Nederland producerende marihuana- en hennepkwekerij die onder toezicht staat van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid). Aangezien zij aan GMP landbouweisen voldoen, is de kwaliteit geschikt voor farmaceutische toepassingen.

Voor het verwerken tot kauwgum werkt Axim samen met het Deense Fertin Pharma. Want "hoewel er op de wereld vele kauwgumfabrikanten zijn, zijn er maar weinig die met de vereiste GMP werken".

Fotocredits: 'Medical Marijuana', Chuck Coker
Dit artikel afdrukken