In de winter zoeken veel buitensporters, door de korte dagen, kou en regen, hun heil vaker in de sportschool. Maar is dat wel zo verstandig?

Ongefilterd
Wie lekker aan het sporten is, haalt diep adem. Meestal door de mond. Dat heeft tot gevolg dat de lucht ongefilterd in onze longen terecht komt - de neus wordt omzeild. Vanwege de luchtvervuiling kan dat nadelig zijn voor sporters, die zo meer verontreiniging binnen krijgen dan mensen in rust. Dat zegt longfysioloog Frans de Jongh van Medisch Spectrum Twente in De Morgen.

Ook een vervuild binnenklimaat
Is het binnen dan gezonder sporten? Volgens Bert Wolterbeek (TU Delft) is dat een te simpele gedachte. Hij analyseerde met Portugese collega's het binnenklimaat van 11 fitnesscentra in Lissabon. Fanatieke sporters blijken door hun activiteiten te zorgen voor concentraties kooldioxide en fijnstof die boven de normen uitkomen. Bovendien bleek er sprake van een verhoogde concentratie formaldehyde. Die is afkomstig van de gebruikte schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen. De schadelijkheid daarvan bleek niet zodanig dat sportscholen gezien moeten worden als een gevaar voor de gezondheid, maar is wel 'onverwacht', zegt Wolterbeek.

De kooldioxide kan geen kwaad, stelt De Jongh. Hoewel we bij inspanning 5 tot 10 keer zoveel kooldioxide per minuut uitademen dan in rust, gaat het om kleine hoeveelheden. "Dat klinkt spectaculair maar lucht bevat 0,03 procent kooldioxide. Vermenigvuldig dat met tien en het is nog steeds weinig", zegt hij in De Morgen. Het fijnstof baart meer zorgen, hoewel dat afhankelijk is van de grootte van de deeltjes en de chemische samenstelling. Hoe kleiner de deeltjes, des te dieper ze in de longen terecht komen. Uiteindelijk kunnen ze in de bloedbaan belanden, en tot klachten over luchtwegen, hart en bloedvaten leiden. Formaldehyde is mogelijk een probleem, omdat de stof bij langdurige blootstelling kankerverwekkend kan zijn.

Bewegen belangrijker dan vervuilingseffecten
Een ding is echter duidelijk: "het positieve effect van beweging op de gezondheid is nog altijd groter dan het nadelige effect van verontreiniging", zegt De Jongh. Ga dus gewoon lekker bewegen en maak je niet teveel zorgen over het binnen- dan wel buitenklimaat. Hier geldt de wet van Cruyff: elk voordeel heeft zijn nadeel.

Fotocredits: Health Gauge
Dit artikel afdrukken