Omdat landbouwgrond een schaarser wordend goed is met een stabiel rendement, is het niet verrassend dat Gates zijn riante vermogens in landbouwgrond investeert. Dat doet hij via zijn investeringsvehikel Cascade Investments. Volgens The Land Report is Gates inmiddels de grootste particuliere landbouwgrondbezitter in de Verenigde Staten. Hij heeft onder meer 28.000 hectare in Louisiana, 19.500 hectare in Arkansas en 8.300 hectare in Nebraska. Plus nog wat kleinere stukken in nog eens 15 staten, aldus Forbes.

Het zijn geen filantropische beleggingen. Investeren in landbouwgrond is gewoon een vastgoedbelegging, schrijft Modern Farmer. Landbouwgrond is een van de meest constante investeringsopties aller tijden, het aanbod is beperkt en de opbrengsten zijn stabiel. Gedurende de periode 1992 tot 2016 liet Amerikaanse landbouwgrond als belegging een rendement van 12% zien, tegen 8,7% voor vastgoed.

Landbouw is Gates niet helemaal vreemd. Al in 2008 stelde de Bill & Melinda Gates Foundation $306 miljoen beschikbaar om kleine boeren ten zuiden van de Sahara en in Zuid-Azië te stimuleren over te stappen op high yield duurzame landbouw. Ook houdt de Foundation zich bezig met het ontwikkelen en beschikbaar maken van klimaatveranderingsbestendige 'supergewassen' en minder-methaan-uitstotende koeien. Vorig jaar ging Gates Ag One van start, om alle initiatieven te coördineren.

Hoe dan ook, Gates gaat natuurlijk niet zelf boeren. Hij verpacht zijn land. In de VS is 40% van het agrarische areaal verpacht (ter vergelijking: in Nederland is zo'n 63% van de landbouwgrond in eigendom van boeren, en 27% verpacht). Dat heeft een voor de pachtende boeren 'nare' consequentie: het Amerikaanse subsidiestelsel houdt geen rekening met wie de grond bewerkt, maar keert uit aan de grondeigenaar. "Dat maakt het voor de echte boerenbedrijven onmogelijk om te profiteren van de grond die ze bewerken, en legt dit zeer waardevolle goed in handen van mensen die het gewoon als een investering willen hebben," aldus Modern Farmer. Of, in het Engels: "Farmland in this sense isn’t about the 'farm'. It’s about the 'land'."
Dit artikel afdrukken