Microsoftoprichter Bill Gates, miljardair en filantroop met zijn Bill & Melinda Gates Foundation, is groot voorstander van goede sanitaire voorzieningen en schoon drinkwater. Dat zijn basismaatregelen om infectieziekten tegen te gaan en de levensomstandigheden van miljoenen mensen te verbeteren. Om te laten zien dat het hem menens is, dronk hij deze week een glas water - gemaakt uit menselijke poep.

Met uitwerpselen besmet drinkwater
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moeten 1,8 miljard mensen water gebruiken uit een bron die vervuild is met uitwerpselen. Nog altijd doet naar schatting 1 miljard mensen zijn of haar behoefte in de openlucht, met als gevolg dat water besmet raakt en ziekten als diarree welig kunnen tieren. De belangrijkste doodsoorzaak voor kinderen onder de 5 jaar is diarree. Zelfs als er latrines zijn, betekent dat vaak niet het einde van de problemen, omdat riolering en zuiveringsinstallaties nog ontbreken.

Omniprocessor
Gates kreeg zijn glaasje water aangeboden door Janicki Bioenergy. Dit bedrijf heeft een nieuwe technologie ontwikkeld, de Omniprocessor, waarbij menselijke uitwerpselen verbrand worden en electriciteit én water opleveren. De processor drijft zichzelf aan met een stoommachine en omdat het proces zich bij hoge temperaturen afspeelt heeft het water geen akelige geurtjes meer. De nieuwe versie, die later dit jaar in Senegal getest gaat worden, kan het afval van 100.000 mensen verwerken, 86.000 liter drinkwater en 250 kW aan electriciteit per dag leveren.
Volgens Gates zijn dit het soort technologieën dat het verschil moet gaan maken. "Het water smaakte net zo lekker als ieder ander water dat ik uit een fles heb gedronken", schrijft Gates op zijn blog. "En met mijn kennis van de technologie erachter, zou ik dit water met genoegen iedere dag drinken. Zo veilig is het", citeert The Huffington Post. In onderstaand YouTube-filmpje wordt het proces helder uit de doeken gedaan.'One man's trash is another man's treasure'
Gates schrijft verder: "De processor zou niet alleen menselijke vervuiling uit het drinkwater halen; hij zou afval in een grondstof kunnen omzetten die echte waarde vertegenwoordigt in de markt. Het is het ultieme voorbeeld van die oude uitdrukking: 'one man's trash is another man's treasure'."

De Bill & Melinda Gates Foundation is ook een van de drijvende krachten achter het zonnepoeptoilet.
Dit artikel afdrukken