Het Nederlandse diergeneticabedrijf Hendrix Genetics werd 2 maanden geleden 'verrast' met een financiële injectie. Het Limburgse bedrijf, één van de twee grote bedrijven die de genetica voor legkippen in de wereld bepalen, kreeg €9 miljoen van de Bill & Melinda Gates Foundation, schrijft het FD.

Bedoeling van de donatie: het ontwikkelen van 'de ideale kip' voor Afrika ten zuiden van de Sahel.

Hendrix Genetics werkt al een aantal jaren aan een kip voor Afrika. Beter gezegd: aan meerdere rassen die ook met slecht voer, een moeilijk klimaat of ontoereikende huisvesting veel en goede eieren leggen en geschikt zijn voor consumptie. "In Nederland zijn de kippen over het algemeen wit, omdat die efficiënter zijn," zegt ceo Antoon van den Berg in de krant. Efficiënte kippen leggen méér eieren met hetzelfde voer, of groeien in een razend tempo uit tot consumptiegewicht ('plofkippen'). "In Afrika hebben we een range van vier of vijf producten. Daar moet je een robuustere kip hebben en dat zijn over het algemeen de bruine. Daarnaast zijn witte kippen een makkelijkere prooi voor roofvogels."

Volgens Van den Berg versnelt de samenwerking met de Bill & Melinda Gates Foundation het Afrikaanse project van de 'superkip'. "Het uiteindelijke doel van de samenwerking is: één ei per dag per kind, óf een bepaalde hoeveelheid vlees per week. Dat moet bijdragen aan de verbetering van de leefomstandigheden van de mensen daar."
Het Financieele Dagblad - De Afrikaanse kip moet vooral robuust zijn
Reageer
  • Deel
Druk af