Uit dierproeven komt naar voren dat deze zogeheten 'rare sugars' - 'bijzondere suikersoorten' - niet zorgen voor grote pieken in de bloedsuikerspiegel en niet verantwoordelijk zijn voor gewichtstoename.

Bijzondere suikers zijn suikersoorten die in kleine hoeveelheden van nature in groente en fruit zitten. Ze zijn alleen in te kleine mate aanwezig om gebruikt te worden in producten. Onderzoekers hebben recent een manier ontdekt om allulose - zo'n bijzondere, maar natuurlijke suiker - in grote hoeveelheden te produceren uit high-fructose corn syrup, een suiker die gewonnen wordt uit maïs.

Allulose
Allulose is 70% zoeter dan sucrose. Ratten die 10 weken een oplossing van water met suikers kregen, bestaand uit glucose, fructose, allulose en andere bijzondere suikers kwamen minder aan in gewicht, hadden minder buikvet en hadden stabielere bloedsuikerspiegels dan ratten die high-fructose corn syrup te drinken kregen.

Zoetstof
De onderzoekers concluderen dat de bijzondere suikers een goed alternatief voor suiker zijn. De Maastrichtse emeritus hoogleraar voedingsleer en suikerspecialist Fred Brouns bevestigt dat aan Foodlog: “Het gaat niet om een normale suiker, maar om een chemisch gemodificeerd koolhydraat dat het lichaam niet kan metaboliseren. In feite dus een zoetstof zonder enige calorische waarde die na opname met de urine wordt uitgescheiden. Het is dus logisch dat wanneer je dat inneemt het geen enkel effect heeft op calorieën en gewicht.”
Dit artikel afdrukken