De mooiste en lekkerste kersen heeft kersenteler Roel Wellner in zijn 70-jaar oude hoogstamboomgaard staan. De Duitse kers, de Varikse Zwarte, de Inspecteur Löhnis, de Wijnkers, vertelt hij in het AD. Maar te gelde maken kan hij ze niet.
"De kersen plukken is economisch niet meer haalbaar’’, zegt Wellner. "Spreeuwenverjagers mogen niet meer omdat ze te veel lawaai maken, we hebben last van de Suzuki-fruitvlieg. We mogen niet meer spuiten tegen de insecten. En dan is het product niet meer in orde." Dus laat Wellner zijn kersen hangen. De hoogste zijn voor de vogels, die op grijphoogte voor de klanten die ze gratis mogen komen plukken. In de boom klimmen mogen ze niet: "Stel je voor dat er een ongeluk gebeurt en ze van de ladder vallen, dat is dan mijn verantwoordelijkheid. Dat wil ik niet hebben. Maar de kersen waar ze bij kunnen, die mogen ze plukken."
AD - Het is te duur om de kersen te plukken, dus geeft Roel uit Est ze weg
"De kersen plukken is economisch niet meer haalbaar’’, zegt Wellner. "Spreeuwenverjagers mogen niet meer omdat ze te veel lawaai maken, we hebben last van de Suzuki-fruitvlieg. We mogen niet meer spuiten tegen de insecten. En dan is het product niet meer in orde." Dus laat Wellner zijn kersen hangen. De hoogste zijn voor de vogels, die op grijphoogte voor de klanten die ze gratis mogen komen plukken. In de boom klimmen mogen ze niet: "Stel je voor dat er een ongeluk gebeurt en ze van de ladder vallen, dat is dan mijn verantwoordelijkheid. Dat wil ik niet hebben. Maar de kersen waar ze bij kunnen, die mogen ze plukken."
Huh? Walnoten? Het ging toch over kersen???? Maar goed, walnoten verzamelen wij ook en die bewaren we in die open kartonnen dozen van het fruit, daar drogen we ze ook in door ze steeds in de zon te leggen, gaat perfect, mijn man(ik lust ze zelf niet) eet er nu nog van, elke ochtend een paar.
Terug naar de kersen, die van de AH koop ik nu regelmatig en vind ik prima te eten, zijn wel klein en geen ide waar ze vandaan komen, daar kijk ik niet echt naar, als ze maar lekker zijn. Heb ze al eerder van de turkse winkel gehad, waren wat groter, maar vond ik minder smaak aan hebben. En zojuist 1 bakje bij een biologische zorgboerderij meegenomen, die zijn echt groot en super de super lekker, je proeft meteen weer het verschil met'conventionele' kersen.
#13 Astrid,
Theo had het over walnoten...
Jumbo heeft de kersen nu in de aanbieding: 2x 1 pond voor € 4,00. Ze komen uit Griekenland (Edessa), maar ik ben dan altijd bang dat het van die waterige dingen zijn.
Heeft iemand die al gegeten?
Ontpitten en in diepvrieszakken invriezen, lekker zo te pakken voor smoothies fo om te verwerken in gebak oid. Met wat geduld en liefde kun je er ook jam van maken.....
#11 Theo,
Tegen die tijd meld ik me wel weer .... :)
Sytske #7 Bedenk ook dat als je er ooit ‘teveel’ mocht krijgen en ze – net vers geplukt – wilt bewaren ze NOOIT in PLASTIC zak of doos in te sluiten. Binnen de kortste keren zijn ze beschimmeld. Altijd in open doos, netje of papieren zak bewaren.