Technisch nieuws. Varkensvlees bevat minder vlees. De dieren krijgen minder dikke spieren. Dat blijkt een duidelijke trend. Niet sinds 1990, maar sinds december 2007. Als het zo snel zo duidelijk te meten is, is het dus echt. Er is wat loos en het ligt niet aan het weer.
Maar wat? AGD.NL schrijft:
De vleespercentages nemen licht af en duiken sinds week 51 van 2007 regelmatig onder de grens van 56,5 procent. Dat blijkt uit gegevens van het Productschap Vee en Vlees.
Ook de spierdiktes nemen af. Ze liggen nu op het niveau van 58 millimeter terwijl dat een jaar geleden nog 59 millimeter was. De spekdikte neemt toe. Deze ligt op het niveau van 16,10 tot 16,20 millimeter. Een jaar geleden lag het niveau rond de 16,00 à 16,10 millimeter. De slachtgewichten zijn nagenoeg gelijk, variërend van 91,4 tot 91,7 kilo.
Slachterijen bevestigen deze tendens, maar kunnen geen harde oorzaken aangeven. Wel wordt het vermoeden geuit dat de veranderde voersamenstelling als gevolg van de hoge grondstofprijzen een rol zou kunnen spelen.
Tot zover volstrekt logisch. Voer wordt duurder. De grondstofprijzen zijn tientallen procenten gestegen. Varkensvlees (en kip) worden wordt kiloknallend eerder goedkoper dan duurder. Met dank aan de supers.
Dat heeft geleid tot een bijzonder systeem. De super hoeft geen druk uit te oefenen. Alles gaat vanzelf. Leveranciers zorgen er vanzelf voor dat je vlees toch weer nog goedkoper kunt maken. Het weegt evenveel, maar er zit minder in. Niemand die het merkt. Je betaalt nog even veel - of bijzonder weinig, zo je wilt.
Echt da's heel bijzonder. De varkenshouder weet niet dat er iets gebeurt. De slachter ook niet. Het gebeurt vanzelf. De voerman doet het vuile werk, maar zwijgt en ontkent. Denken ze. Lees verder:
Woordvoerders uit de voersector ontkennen dat de voersamenstelling hierbij een rol zou spelen. "Wij sturen scherp op voederwaarde, grondstofeisen en eiwitinhoud", aldus Arno Oostkam van Cehave Landbouwbelang. Andere woordvoerders uit de voersector laten zich op dezelfde wijze uit.
De voerjongens krijgen op hun lazer. Misschien hebben ze het wel niet gedaan en is iemand anders zonder dat de super het vroeg gaan bezuinigen. Wie weet. Maar het blijft bijzonder. De super hoeft het niet eens te vragen. Een ander kruipt meteen door het stof en gaat misschien wel aan het belazeren. Omdat die weet dat hij sowieso kan barsten. Hij praat er niet eens meer over. Hij kan toch niet anders.
Weer zo'n gemiste kans om duidelijk te maken dat voedselproductie en de rol van de retail een wat grotere publieke aandacht verdienen.
Het is zo onterecht en zo oliedom dat er altijd naar die 'rotboer', 'smerige slachter', 'door de agromaffia gedreven rotminister' en gemene voerverkoper als zakkenvullers wordt gewezen. Zelfs binnen de productieketen. De super blijft uit zicht. Hij heeft het mooiste systeem om de opdracht te geven zonder traceerbaar te zijn. Willem Holleeder is er niks bij.
Wat wel waar is: de boer, slachter, minister en voerverkoper hebben om de een of andere reden niet het lef om hun mond open te doen. Ze buigen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Steven, Ynte (van Dam) noch Hans (Schepers) werken aan de beestenkant van Wageningen. Jouw vraag zou beantwoord moeten worden vanuit 'Lelystad' waar de Animal Siences Group van 'Wageningen' zit.
Ik weet dat het daar een issue begint te worden. Ik zal het ze doorsturen, welllicht wil iemand daarvandaan antwoorden.
"Die boeren zijn alleen zo stom om maar in varkens en andere grote beesten te blijven denken."
Aan mij zullen ze idd niks verdienen, in tegenstelling tot die insecten, indien betaalbaar.
Maar wat doet een boer met al die investeringen, die hij heeft gemaakt? Zijn bedrijf is zijn pensioen. Wie moet de boer meenemen op dit nieuwe traject naar ander eiwitrijk voedsel telen?
Ynte of Hans, doet Wageningen hier iets mee?
Ynte, ben jij bekend met het mechanisme 'creating value, destroying profits'? Vast wel. Steeds meer, voor steeds minder. De consument heeft welvaart. Er valt alleen geen moer meer aan te verdienen, zodat eerst langzaam en dan steeds sneller een sector zich volkomen uitholt en ... uiteindelijk alleen een paar hele grote spelers voldoende rendement op hun lage prijzen kunnen halen. Daarom is Ford nu eigenaar van Volvo en Saab en is de Mondeo leuker dan die eerste twee. Meer welvaart. Een auto vol tech, en toch een kopie en een snertkeuze. Zelfs in de nieuwe V70 wil een echte Volvo-rijder niet eens meer dood gevonden worden.
Maar je hebt gelijk. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. De eetsector moet gewoon vernieuwen. Iedereen moet harder lopen.
Ik kocht gisteren 250 gram sprinkhanen. 8,95. 8,95! Ze smaken best lekker grassig. Het is weer eens heel wat anders. Je hoeft er ook niks aan schoon te maken of van weg te gooien. Hartstikke hip en duurzaam dus. Bovendien een voedselconversie van tegen de 1. Helemaal in dus. Voor de slimmerik die kwekerijen opzet een goudmijn. De productiekosten voor zo'n doosje liggen bij wat omvang waarschijnlijk op nauwelijks een kwartje. En gezond!
Die boeren zijn alleen zo stom om maar in varkens en andere grote beesten te blijven denken. De dierenbeweging ook. In sprinkhanen is nog een heel traject in 'destroying profits' te gaan. In varkens is het klaar. Stoppen dus, dan vliegen de inkomsten omhoog. Zowel uit insecten als uit varkens.
Idd, zo kun je er ook tegenaan kijken. Sterker nog, ik promoot het zelfs ;-)
Nu las ik gisteren het huishoudboekje van mijn vader door: in de vijftiger jaren ging tussen de 25% en de 32% van het gezinsinkomen op aan voeding. En dat was geen luxe, en zeker geen overdaad. KOm daar nu maar eens om. De grootgrutters hebben er in de ogen van de consument voor gezorgd dat het aanbod dramatisch gegroeid is en de prijzen zo mogelijk nog dramatischer gedaald. DAt is welvaart.
Nu is niets voor niets, dus de boeren en eerder al het boerenpersoneel, en allerlei schakels in de aanbodsketen betalen de prijs. Ik zou het graag anders zien, maar ik zie nog niet zo snel stemmenwinst voor iemand die erop aan stuurt om voedsel weer een derde van het huishoudbudget te maken. Over wiens rug is onze welvaaart eigenlijk niet verdiend?
Submit the word you see below: "dead40". het wordt wel morbide zo.
Die voedselprijzen.be haalde effe het journaal. Vandaag is het familiefeest en ik heb eens rondgehoord aan de feesttafel bij nonkels, tantes,... Niemand ligt er echt wakker van de boeren. Ze hebben dan allemaal ook de oorlog meegemaakt. En moeten bedelen bij de herenboeren.
Verder vrees ik dat de Boerenbond de kat nog effe uit de boom wil kijken. Het eet momenteel van twee walletjes. Het heeft ook een niet onbelangrijke speler op de markt van het veevoeder. Ik schreef het al in de link onder mijn vorige reactie. Berusting lijkt troef. Het is vandaag dan ook een demoraliserende tijd. From a jack to a king. Dat doet altijd pijn.
Ik de persverantwoordelijke van de Boerenbond de link naar het artikel op Foodlog dat gaat over de actie rond voedselprijzen overgemaakt. Wanneer er reactie komt vanuit die hoek zie ik nog hoop. Blijft het stil...