FrieslandCampina ging in beroep. Het College van Beroep geeft de voedselwaakhond nu ook in beroep gelijk: FrieslandCampina handelt in strijd met de Europese wetgeving tegen misleiding. Ook door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werd tijdens de procedure verklaard dat vanillevla zonder vanille als 'onwettig' te beschouwen is.
FrieslandCampina is niet de enige die vanillevla zonder vanille verkoopt. Tachtig procent van het volume vanillevla op de Nederlandse markt moet het zonder vanille stellen, zo luidde het verweer van de zuivelproducent. Voor foodwatch reden nu ook de andere producenten aan te schrijven. Er moet óf vanille in, of het mag geen vanillevla meer heten. Aan de producenten de keus tussen aanpassen of een procedure tegemoet zien.
De uitspraken van de RCC zijn niet bindend. Op basis van de Europese Etiketteringsverordening is het verboden consumenten te misleiden rond voedsel. Dat bevestigde het Europees Hof van Justitie in 2015 al in het Teekanne-arrest. Maar de regelgeving over wanneer iets misleidend is, is onduidelijk en - betoogde hier vorig jaar advocaat Ebba Hoogenraad - arbitrair.
Prijs en precedent
De naleving van het oordeel krijgt niet zonder meer prioriteit: "Meldingen over misleiding neemt de NVWA niet direct in behandeling omdat er geen sprake is van risico’s voor de volksgezondheid,” schrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op haar website.
Waarom fabrikanten liever vanillesmaak dan echte vanille in hun vla stoppen? Echte vanille is duur en de laatste jaren bovendien ook nog eens veel duurder geworden. Rond mei vorig jaar kostte een kilo vanillebonen $600-$700, terwijl de prijs in 2015 nog rond de $100 lag. Vanille-aroma's kosten een fractie van zelfs de prijs uit 2015.
De uitspraak schept een niet gering precedent. Bedenk alleen al hoeveel ijs met vanillesmaak er wordt verkocht onder de naam vanille-ijs. Er is natuurlijk nog een consequentie: als vanillevla niet mag, mag aardbeienyoghurt straks ook niet meer. Ook aardbei is een smaak geworden die niets tot vrijwel niets met het vruchtje te maken heeft.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#12, Jan, nee, maar zou de consument dan wel nadenken over allerlei synthetische chemie in het eten?
#11 Over nedervanille, helaas, na 5 jaar onderzoek besloot de WUR dat Nedervanille commercieel niet haalbaar is...
Ik heb de stokjes in de rietsuiker liggen hier... de binnenkant schraap ik uit en de schil laat ik zo lang mogelijk intrekken... (en gebruik ik uiteindelijk ook met meegaren) daar ben ik best wel tevreden over... chemische vanille en andere acetaten haat ik. Ook al is dat goedkoop. Is het Nep die ik overduidelijk proef en verafschuw. Acetaten aan mn reet/ uiteindelijke scheet. Om het niet te hebben over de smaakervaring en uitademing van die walgelijke 'aroma's'
Zouden er echt (veel) mensen zijn die denken dat "vanille" betekent dat er natuurlijke vanille gebruikt is in een product? Ik betwijfel het.
De wereldmarkt voor vanille is momenteel 2.580 ton, die van vanilline (de chemische stof die als glucovanilline hoofdbestanddeel is van vanille) is 37.286 ton (“Vanilla and Vanillin Market: Global Industry Trends, Share, Size, Growth, Opportunity and Forecast 2019-2024”). Dat zou betekenen dat die markt dus voor 93,5% bestaat uit de chemische variant. Misschien moet je het feit dat vanilline sterker smaakt dan natuurlijke vanille ook nog in dat cijfer verdisconteren. Dan kun je bijna concluderen dat de meeste mensen natuurlijke vanille niet zo vaak tegenkomen in hun dagelijks leven. Met als belangrijke uitzondering: Coca Cola (volgens o.a. wikipedia NL verreweg de grootste verbruiker van natuurlijke vanille ter wereld).
De natuurlijke vanille komt voor meer dan 80% uit Madagascar, en de beschikbaarheid hangt ook sterk af van de weersomstandigheden. Dit artikel uit de Zuid-Afrikaanse Mail & Guardian geeft een kijkje achter de schermen. "Snobby Western consumers shunning artificial flavourings" zorgen voor stijgende vraag, en dat is niet enkel goed nieuws - ook niet voor de plaatselijke natuur.
Er wordt/werdt al meer dan 10 jaar onderzoek gedaan naar nedervanille. Alleen ik weet niet of het project nog loopt. Dacht dat het gestopt was, maar kan er géén bron over vinden wat dat bevestigd.