In trouwe Fairtrade landen als Nederland (het eerste land waar Fairtrade producten verkocht werden) en Groot-Brittannië (de grootste Fairtrade markt) steeg de Fairtrade omzet met maar liefst 24 en 12 procent, in Nederland tot 150 miljoen, in de UK tot 1,5 miljard. Maar ook in nieuwe landen zoals Zuid-Afrika en Zuid-Korea worden miljoenen aan Fairtrade producten besteed. Inmiddels zijn in 120 landen Fairtrade producten te koop.
Fairtrade producten worden gemaakt door 1,2 miljoen boeren en arbeiders die bij 991 gecertificeerde Fairtrade organisaties werken in 66 landen. Bovenop de inkomsten die zij uit hun verkopen halen, verdienden de boeren 65 miljoen euro als Fairtrade Premium. Dit bedrag werd aan speciale projecten besteed die ze zelf konden kiezen.
Gistermiddag werd in interne kring bekend gemaakt dat Louis Dreyfus, een van de allergrootste saphandelaren ter wereld, gecertificeerd is voor Fair Trade. Kennelijk zit de wens tot verdere groei er sterk in.
Fotocredits: fairtrade.net, Fairtrade near you
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Cijfers moet je op een bepaalde manier interpreteren. Met zo'n kleine 150 miljoen€ heeft Fairtrade dus een marktaandeel in NL van zo'n 0,5%. Nou, nou.....
Goed nieuws dat er groei in zit. En terecht dat Fair Trade trots is. Maar ik begrijp nog steeds niet dat we Fair Trade rietsuiker moeten importeren en dat Nederlandse bietsuiker niet zo'n logo zou kunnen krijgen.
De officiële verklaring luidt: Fair Trade is voor ontwikkelingslanden. Akkoord. Maar door het één eerlijk te noemen, maak je het ander oneerlijk. En dat vind ik
niet fair.