Dat zei de pers vorige week. Niettemin strijdt de Bijenstichting verder tegen de neonics - zoals ze in de volksmond inmiddels heten - die de bijen, andere insecten en vogels het loodje zouden laten leggen.

'Verwaarloosbaar effect'
Afgelopen week viel op basis van een Amerikaanse studie te concluderen dat de bijensterfte waar we ons zorgen over maken niet het gevolg kan zijn van het omstreden landbouwgif imidacloprid, een zogenaamde neonicotinoïde. Het spul zou bij normaal gebruik op de voedselbronnen van bijen slechts een verwaarloosbaar effect op de bijenstand hebben.

Er moet naar andere oorzaken worden gezocht, zeggen onderzoekers. Jeroen van der Sluijs van de Universiteit van Utrecht en adviseur van de Bijenstichting zei in de Volkskrant: 'Ik zie bijensterfte als combinatie van drie elkaar versterkende oorzaken: de 3 P's - pollengebrek, pesticiden en pathogenen als virussen en de varroamijt.' De Wageningse bijenexpert Tjeerd Blacquière denkt dat neonicotinoïden juist een zegen zijn. Oudere insecticiden, zoals pyrethroïden en carbamaten, zouden veel schadelijker zijn. "Daar hadden imkers vroeger veel meer problemen mee dan tegenwoordig met de huidige middelen."

Oppervlaktewater versus voedsel
Voor de Bijenstichting is dat allemaal geen reden om het bijltje erbij neer te gooien. Dat schrijft Boerderij. Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) besloot op basis van kennis en ervaring van deskundigen (imkers, bijendeskundigen van Wageningen UR) dat de neonicotinoïden in oppervlaktewater niet schadelijk zijn voor bijen. De Bijenstichting bestrijdt dat. Volgens het CTGB zouden bijen slechts schadelijke gevolgen van neonics ervaren via hun voedsel, ook al spreekt het nieuwe Amerikaanse onderzoek dat nu juist tegen.

Wie nog snapt hoe het echt zit, moet dat hier maar eens komen vertellen.Voormalig WUR-voorzitter Aalt Dijkhuizen was er afgelopen week als de kippen bij om te wijzen op de 'feiten'. We horen ze graag, want kennelijk is ook het CTGB niet helemaal bij de tijd. Toch wordt die instantie geacht in ieder geval alles te weten wat er op dit moment te weten valt.

Fotocredits: vrouwelijke Andrena crataegi, Sam Droege
Dit artikel afdrukken