Daarmee lopen we grote risico’s, want 75% van de wereldvoedselgewassen zijn (gedeeltelijk) afhankelijk van bestuivers. Ook in Nederland gaat het niet goed met bestuivers en andere nuttige insecten, zo blijkt uit een recente inventarisatie van Greenpeace. Het is hoog tijd dat supermarkten hun verantwoordelijkheid gaan nemen en in actie gaan komen.
Gratis
Het probleem van bijensterfte is al lang bekend, in 2012 hadden we al een Jaar van de Bij. Inmiddels is er een VN panel opgericht, analoog aan de IPCC, die de klimaatcrisis op de mondiale agenda heeft gezet. Het IPBES, het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, concludeerde in februari dat meer dan 40% van de ongewervelde bestuivers wereldwijd met uitsterven wordt bedreigd. Het gaat hierbij niet alleen om honingbijen, ook hommels, wilde bijen, vlinders en zweefvliegen zorgen voor bestuiving en natuurlijke plaagbeheersing; ze leveren gratis diensten van de natuur, maar van onschatbare waarde.
Afgezwakt
Het IPBES bevestigde dat bestuivers meer bloemen nodig hebben en dat pesticiden een voorname oorzaak zijn van de belabberde toestand van wilde bijen en hommels. Maar een verbod op schadelijke pesticiden botst met grote financiële belangen van de pesticidenfabrikanten zoals Bayer, Syngenta en BASF. Staatssecretaris Dijksma besloot in 2013 een beproefd recept te hanteren voor lastige kwesties waarover politici geen besluiten durven te nemen: de instelling van een breed maatschappelijk overleg. Het Bijenberaad werd geboren. Maar tot een verbod op de meest schadelijke pesticiden kwam het niet, ondanks diverse aangenomen moties van de Tweede Kamer die aandrongen op een verbod op neonicotinoïden. Staatssecretaris Martijn van Dam leek wat te gaan doen voor de bijen toen hij begin dit jaar een gebruiksverbod op imidacloprid afkondigde, het beruchtste bijengif. Maar uit vrees voor juridische procedures is dit gebruiksverbod inmiddels afgezwakt tot een mogelijk gedeeltelijk gebruiksverbod in specifieke glastuinbouwgebieden, waarmee ook deze restrictie even onhandhaafbaar zal zijn als de eerdere tandeloze beperkingen die werden afgekondigd op dit bijengif. De regering is zo bevreesd voor de dure advocaten van de pesticidenindustrie dat elk mogelijk ingrijpen al bij voorbaat wordt kaltgestellt.
De regering is zo bevreesd voor de dure advocaten van de pesticidenindustrie dat elk mogelijk ingrijpen al bij voorbaat wordt kaltgestelltInzet macht super gewenst
Eén partij was vanaf het begin afwezig bij het Bijenberaad, ondanks diverse uitnodigingen: de supermarkten. Vreemd, want als er één partij grote invloed heeft op het Nederlandse landbouwmodel, dat zijn het de supermarkten. Zij zijn in Nederland het belangrijkste afzetkanaal voor de producten uit de landbouw en hebben een dominante positie in de voedselketen. Ze gebruiken die invloed met name om de inkoopprijs van hun producten zo laag mogelijk te houden en problemen rond voedselveiligheid te voorkomen. De supermarkten hebben vooral gestuurd op vermindering van pesticiden op het eindproduct in de schappen, maar hebben veel te weinig gedaan om het pesticidengebruik op de akkers, boomgaarden en in de kassen terug te dringen. En het eerste leidt zeker niet altijd tot het tweede, want telers kunnen door eerder spuiten of andere middelen spuiten de residuen verminderen, terwijl de schade aan milieu en bestuivers niet minder wordt. Het is hoog tijd dat supermarkten hun macht gaan inzetten om meer biodiversiteit en een duurzame landbouw te realiseren.
Oostenrijk
Supermarkten maken goede sier met biologische producten, maar die maken nog steeds maar zo'n 4% uit van de omzet. Het gaat om die andere 96%, waar nog een aanzienlijke stap gezet kan worden. Drie supermarktketens – Albert Heijn, Jumbo en Lidl – hebben samen maar liefst 65 procent van de Nederlandse markt in handen. Nederland blijft ver achter bij het Europese gemiddelde van 6% met een areaal van slechts 3% biologische landbouw. Een land als Oostenrijk heeft 20% areaal biologische landbouw, mede vanwege supermarkten ter plekke die een actieve rol pakken.
Voorlopers steunen
Supermarkten moeten hun beleid drastisch omgooien door een aantal schadelijke bestrijdingsmiddelen met prioriteit uit hun keten te bannen en ervoor te zorgen dat hun handelsketen geen schade meer aanricht aan bestuivers, biodiversiteit en milieu. Innovatieve boeren tonen in de praktijk aan dat een duurzamere landbouw mogelijk is. Zij steken hun nek uit voor onze voedseltoekomst. De supermarkten zouden deze boeren moeten ondersteunen. Boeren die nu voorlopers zijn qua duurzame teeltwijzen, worden hiervoor niet beloond door de markt. Als supermarkten hun verantwoordelijkheid serieus gaan nemen, kan de omslag naar een bijvriendelijke en duurzame landbouw werkelijkheid worden.
Fotocredits: 'Sweet catch', PaULiuS
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, dank, ff snel gescand, 1 stukje uit de laatste alinea kan ik mij wel in vinden, maar dan zeker in een veel ruimere zin van het woord, alles wat we als mens doen heeft invloed op het ecosysteem, zelfs het aanleggen van natuur zorgt voor het verdwijnen van bepaalde soorten en opkomen van andere. Zal eens kijken of ik het hele rapport nog eens ga lezen, nu eerst lamp op gaan hangen bij oma, ook belangrijk.
Frank, je kunt het via dit nieuwsbericht nalezen. Ik blijk me te vergissen overigens: het onderzoek dateert zelfs al van de zomer van 2014 en is dus al bijna twee jaar oud.
Dick, rapport ken ik niet, ken mbt vogels alleen mijn eigen woonomgeving en tuin, ik zie veel meer vogels als 30 jaar geleden, alleen je ziet wel duidelijk een verschuiving van soorten, met het opkomen van roofvogels en ander predators (vossen, riegers) zie je bepaalde soorten afnemen, werden buizerds en zijn vriendjes in de jaren 50 en 60 nog massaal bejaagd, nu zie je ze massaal en ja, die eten ook.
Ook de opkomst van de blauwe reiger in ons gebied (andere plaatsen hoor je ook die geluiden over de ooievaar) is van invloed geweest op met name op de grond broedende vogels.
Dit laatste zie je ook in de weide gebieden van NL waar het weidevogel bestand onder druk staat door deze predators, daar zijn trouwens ook nog de ganzen aan toe te voegen die een jong kuikentje vaak niet overslaan.
Gewoon natuur dus Dick, weinig aan het handje, over een paar jaar kan ik je berichten in hoeverre actief ondersteunen van grond broedende akkervogels effect heeft, afgelopen week zelf een perceel in gebruik genomen als vogelakker, dit voor een periode van voorlopig 6 jaar.
Zonder dit onderzoek te kennen vind ik over het algemeen dat veel conclusies in dit soort onderzoeken op heel korte periodes zijn gebaseerd en vaak vergeleken worden met nadere vaak veel minder fijnmazige oude metingen/onderzoeken, mooi voorbeeld is bv onze aard temperatuur, als je het afzet sinds de echte temperatuur meting ergens in de 19 eeuw, tot nu denk je shit, wat is hier aan de hand, als we dan alle berekende waardes van de laatste 3000 jaar nemen en niet afbeeld als op de hockeystick plaatjes, zie je dat we daarin 2 lange periodes hebben gehad waarin de temp nog veel hoger lag dan nu. Met alle gebral van nu over Co2 als oorzaak zou dit betekenen dat ze toen wel erg grote kampvuurtjes stookte om op te koken.
Ik wil hier niet mee zeggen dat we niet moeten opletten heden ten dage, maar al die onderzoekjes worden met gigantische oogkleppen op gedaan en er worden naar mijn mening veel te weinig factoren in meegenomen of gewogen. Of te wel, elk onderzoek dat heden ten dage gestart wordt op deze gebieden zijn in feite overbodig omdat de conclusie reeds geschreven is en het onderzoekje de conclusie moet legitimeren.
Frank, hoe verklaar jij die achteruit kachelende vogelstand waar de Radboud Universiteit afgelopen jaar op wees? Ze zeggen dat het van het teruglopende aantal insecten komt en die zouden weer het gevolg zijn van zaken waar Kees' 'groene clubje' - jouw woorden - op wijst.
Kees, weer eens een stukje van een groen clubje, in dit geval jouw Greenpeace die met framing en meningen wegzetten als waarheden hun mening op willen dringen aan iedereen. Nu weer de bij, vraag grote professionele bijenhouders in NL en je komt steeds weer tot de zelfde conclusie, de mensen die goed op hun volken passen en actief bezig zijn met o.a. bestrijding van de varraomijt hebben weinig last van volken sterfte en zien het gebruik van bestrijdingsmiddelen als een heel kleine vijand bij het houden van hun volken.
Als je dit hoort, moesten jullie misschien niet eens starten met onderzoek of bijvoorbeeld hommels ook niet geïnfecteerd zijn door die mijt?
En als een bijenhouder grote sterfte meld, stuur er de dierenbescherming op af en laat onderzoek doen op dierenmishandeling.
Over alle keurmerken die jullie steunen en waar iedereen aan zou moeten voldoen heb ik een duidelijke mening, zolang dit nagenoeg allemaal keurmerken zijn die tot doel hebben geld op te brengen ben ik tegen en vertrouw ik het keurmerk niet.
Ook in jullei groene kerk zie ik steeds weer groen lullen, rechts vullen en een gigantische baantjes carrousel die zich zelf in stand probeert te houden.