Verschillende oorzaken werden aangedragen, niet in het minst door de onlangs overleden toxicoloog Henk Tennekes. Hij wees op de rol van neonicotinoïden. Daarnaast werden schimmels genoemd. Weer een andere oorzaak zou de beruchte varroamijt zijn. Die parasitaire mijt plant zich voort op het broed van een bijenkolonie en draagt virussen over, zoals het deformed wing virus. Dergelijke virussen spelen ook een rol bij het al dan niet overleven van een bijenvolk.
'Niet één boosdoener'
Uit een meerjarig Nederlands onderzoek (2014-2018) bleek dat het niet zinvol om uit te gaan van de gedachte dat er één grote boosdoener zou zijn. "Het onderzoek laat zien dat voor Nederland noch ziekten, noch landschap of een gebrek aan voedsel, noch chemische middelen als énige oorzaak van wintersterfte aangewezen kunnen worden”, zei minister van Landbouw Carola Schouten indertijd. Maar een goede bestrijding van de varroamijt speelde wel een belangrijke rol, bleek bijvoorbeeld bij een Belgische imker die een varroamijt-resistente honingbij teelde.
Sommige bijenvolken hebben een natuurlijke weerstand tegen wintervirussen. Die eigenschap is overerfbaarOvererfbaar
Op dat pad zijn onderzoekers van de Universiteit Gent verder gegaan. In samenwerking met een vijftigtal imkers hebben zij onderzoek gedaan naar de genetica van bijenvolken. Ze ontdekten dat sommige bijen een natuurlijke weerstand hebben tegen wintervirussen, én dat die eigenschap overerfbaar is.
Voor het onderzoek werden de eitjes van de 'broedmoeren' (koninginnen) onderzocht op virussen. De koninginnen bleven in leven en beschikbaar voor de teelt. Als uit de eitjes bleek dat een bepaalde koningin eitjes produceerde met een lage viruslast, werd de imkers aangeraden bij voorkeur met díe koningin verder te gaan. Op termijn (het onderzoek liep van 2015-2019) bleek zich in de zo uitgeselecteerde bijenvolken een aanzienlijke daling van de virusbesmetting met het deformed wing virus voor te doen.
'Onderdrukking van de virusinfecties in het ei'
In samenwerking met Wageningen University and Research werd vervolgens aangetoond dat de "virusstatus van het ei voor een deel genetisch bepaald wordt". Dat erfelijkheidskenmerk kreeg de naam 'suppressed in ovo virus infectie’ (SOV). Met een laboratoriumtest op de eitjes is vast te stellen welke koninginnen de SOV-eigenschap dragen. Door die koninginnen te selecteren voor de bijenteelt kunnen imkers de natuurlijke resistentie van hun bijenvolkeren vergroten.
Deze ontdekking werpt een nieuw licht op de zoektocht naar weerbare honingbijen. "Vandaag ligt het accent volledig op de beheersing van de varroamijtziekte, zowel in de praktijk als in het onderzoek", zegt onderzoeksleider Dirk de Graaf op VILT. De bevindingen van zijn onderzoeksgroep tonen echter aan dat het effectiever is om in te zetten op het kweken van virusresistente bijenvolken.
Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Scientific Reports.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@12: die weilanden (heggen/ bomen), bodems zonder mestinjectie*, in evenwicht met natuurleven, geen insecticiden, waren er vroeger. En het gaat niet alleen om bijen. Het totaal telt.
(*zogenaamd zo veel beter voor de natuur - maar dan kijk je alleen maar naar de gier van de bio industrie, die in zoveel opzichten desastreuze consequenties heeft, en wereldwijd insectenleven en veel andere natuur vernietigt.... zelfs de koeienmagen met GM krachtvoer.... die daarom weer antibiotica moet krijgen ipv weerstandversterkende kruidige weide voeding.... de droogte door klimaatverandering die natuurlijke landbouwproductie veel meer in de weg gaat staan... veel te veel om hier zo even te melden... wat een kortzichtigheid allemaal)
Jos van Vonderen : 'de wereld wordt weer een stapje in de richting van Homo Sapiens ingericht.'?
denk dat maar niet... de wereld keert zich nu tegen Homo Sapiens
Frank #9 en anderen.
Zijn bijen wel 5G bestand?
En zijn er niet nog veel meer negatieve milieueffecten van het invoeren van 5G te verwachten?
De 5G 'klimaat- en milieueffectenrapportage' is er nog niet of wordt bewust overgeslagen, terwijl de frequentieveilingen al beginnen.
Uit de Franse media.
Een 60-tal gekozen burgemeesters van o.a. Bordeaux, Lyon, Marseille en Straatsburg Tours, Blois, Grenoble, Besançon, Villeurbanne, roepen op tot een moratorium voor 5G.
Zij nemen stelling tegen het besluit van de regering om vanaf september "zonder klimaat- en milieueffectrapportage en zonder voorafgaande openbare raadpleging" frequenties toe te wijzen.
"Wij vragen dat prioriteit wordt gegeven aan het verkleinen van de digitale kloof, door het ontwikkelen van glasvezel in plattelandsgebieden en het voltooien van de inzet van 4G", voegden zij eraan toe.
Note.
Er zijn dit jaar opvallend veel ecologen tot burgemeester gekozen.
ps over plastics in bodems en food - niet alleen schadelijk voor insecten - zie ook Nature 2020, hier en hier.
De honingbij gaat eraan in de nabije toekomst, door een totaal aan factoren. De 'wilde' bij (en zweefinsecten?) zal niet hiervan profiteren.... die gaat eraan om grotendeels dezelfde redenen. Ook- andere dan vermelde - milieuomstandigheden, zoals uitgebreide bij-onvriendelijke monoculturen (met hun gifgebruik ook), productievormen die minder met de natuur samenwerken, zoals drijfmestinjectie, verdwijnen van heggen - tellen mee - naast stralingsbelastingen. Nano plastics (de plastic belasting van bodems is zelfs groter dan die van de oceanen!!) En wat zijn de 'wilde bijen'? De wilde bijen in het Amazonegebied, in Afrika? Die ook veel - gezonde - honing (kunnen) leveren... propolis? De ene honing is de andere niet. En de honingbij wordt al millennia door de mens gebruikt en gewaardeerd - niet alleen voor landbouwbestuiving, maar met meerdere functies.
De effecten zijn uiterst negatief. In veel opzichten.
En geef mij maar een schaap of geit (rund, of zelfs kip, gans), ipv een bio industrievarken dat gevoerd wordt met GM soja uit de vernietigde Amazone, en voor het grootste deel bedoeld is voor export - terwijl alle evenwicht zoek is. Al helemaal als dit in positieve symbiose - met bijv. bossen/ boomgaarden/ heide (en bijen) gebeurt. En dat vee niet bijgevoerd wordt met GM soja om meer te produceren, en meer ammoniak uit te stoten. En met standaard antibiotica in het voer... (of chroompicolinaat, ijzer/koperverbindingen) zelfs al worden die niet 'officieel' als antibiotica benoemd (en het beste 'antibioticum' is eigenlijk natuurlijke weerstand door goede voeding en leefomstandigheden... behalve misschien bij een epidemie als mond en klauwzeer ofzo)
#2 Darren krijgen is een eitje darren komen uit onbevruchte eitjes en zijn identiek aan de koningin dus 1 resistente koningin = paar 1000 darren.
Los daarvan zo gauw het echt bergafwaarts gaat met de honingbij stijgt de bestuivingsvergoeding en wordt het misschien nog eens financieel interessant om het professioneel aan te pakken
voor de rest is er teveel kouwe drukte om bijen, eerst moet de honigbij gered worden dan is hij weer een bedreiging voor de wilde bij, het meeste is papiervulling en potjes jagen.