Ieder voorjaar houdt de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) samen met bijenonderzoekers van Wageningen UR een telefonische enquête onder 200 bijenhouders. Al drie jaar op rij ligt de sterfte in Nederland rond de 10%. Dat stemt tot voorzichtige tevredenheid, schrijft Boerderij. Een zorgpunt blijft dat nog steeds niet duidelijk is of de dramatisch hoge sterfte uit de vorige decennia definitief verleden tijd is.

Ofwel wordt er verkeerd geteld ofwel is Nederland gewoon beter in het bestrijden van de varroamijt
'Lamentabele aanpak'
Vanuit België klinken andere geluiden. In Belgisch Limburg rapporteerden imkers een sterfte tussen de 50 en 60%, meldt Vilt. "Ofwel wordt er verkeerd geteld ofwel is Nederland gewoon beter in het bestrijden van de varroamijt" ,stelt de Koninklijke Vlaamse Imkersbond. De Bond denkt dat het laatste het geval is, gezien "de lamentabele aanpak van varroa in ons land".

In België worden dezelfde middelen tegen de varroamijt gebruikt als in Nederland. Wel zijn ze minder makkelijk verkrijgbaar - de imker moet er voor naar de apotheek of zelfs een dierenarts. Wat ook een rol kan spelen is het feit dat Nederlanders erg nauwgezet zijn in het bestrijden van de varroamijt. Nederlandse imkers doen dat zelfs nog hartje winter.

Fotocredits: 'The beekeeper', Imkerij de Biesbosch Paul van de Velde
Dit artikel afdrukken