Wat is de betekenis van vers voor een grote keten als McDonald’s, waar snelle bereiding en servering centraal staat? De eerste associatie bij vers is net geoogst, direct van het land, of een vis die dezelfde dag is gevangen. Maar vandaag de dag betekent vers veel meer dan dat: de betekenis van vers is veel diVERSer geworden. En bij McDonald’s speelt dat in de gehele keten een rol.

Diepgevroren en vers
Wist je dat ook diepgevroren producten vers kunnen zijn? Zo blijven er meer gezonde voedingsstoffen behouden wanneer vlees direct wordt ingevroren. Dat gebeurt onder andere bij onze rundvleesburger. Om er een echte McDonald’s hamburger van te maken, wordt het vlees gemalen en tot schijven gevormd, waarna zij direct worden ingevroren. En dit blijft zo gedurende het vervoer, laden en lossen, tot en met de bereiding: het vlees wordt pas gegrild vlak voordat het op een hamburger broodje gaat, waarna het direct geserveerd wordt.

Vers betekent voor McDonald’s namelijk ook vers bereid: Bij McDonald’s maken we onze producten pas klaar, nadat deze besteld zijn. Veel mensen weten dit niet: zo ging lang het verhaal dat je een hamburger zonder augurk moest bestellen, zodat deze écht ter plekke klaargemaakt werd. Niets is minder waar: alle producten van McDonald’s worden pas na bestelling vers bereid. Bovendien worden je frietjes pas verzameld als je burger klaar is, zodat ook deze vers gefrituurd in je menu belanden.

Snelheid productieketen
Een vers product is tot slot van goede kwaliteit. En bij McDonald’s staat kwaliteit hoog in het vaandel. Maar hoe garandeer je dit voor de 3,2 miljoen gasten die McDonald’s wekelijks ontvangt? Onze speciale ATCQ (Across The Counter Quality) consultants spelen hier een belangrijke rol in: zij testen bijvoorbeeld of de sla die wij gebruiken, nog wel knapperig is. De uitdaging zit met name in de snelheid van de productieketen van een product: sommige producten hebben maar een korte houdbaarheid. Onze leveranciers zijn dan ook een onmisbare schakel: dagelijks werken wij samen met hen om het proces én onze forecast te optimaliseren. Zo voorzien we onze gasten van de hoogste kwaliteit, maar verspillen we ook zo min mogelijk voedsel.

Van de oogst op het land tot het moment dat een burger geserveerd wordt, bij McDonald’s zijn we voortdurend bezig ‘vers’ te waarborgen in elke stap van het proces. Verse producten met de snelheid die je van McDonald’s verwacht: het lijkt misschien een uitdaging, maar bij McDonald’s werken we elke dag samen met onze partners om te laten zien dat het mogelijk is.

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dat doen lees je in De ontdekking van de ander.

Dit artikel afdrukken