In de VS waart al twee jaar een gevaarlijke variant van de varkensziekte Porcine Epidemic Diarrhea (PED) rond. De aandoening zorgt voor miljoenen dode biggen.

In Nederland breidt inmiddels een milde variant van PED zich uit over een groeiend aantal provincies. De biggen krijgen wel diarree, maar gaan daar niet dood van.

Inmiddels zijn er PED-besmettingen aangetoond bij 13 bedrijven in Gelderland, 2 in Brabant, 2 in Limburg en 1 in Overijssel en Groningen. Dat meldt Boerderij op basis van cijfers van de Gezondheidsdienst Dieren (GD). Ook in België zijn inmiddels 3 PED-besmettingen vastgesteld.

Verspreiding via transport?
Het lijkt er op dat het virus zich steeds verder over het land verspreidt. Bezorgde varkensboeren wijzen op de mogelijk tekortschietende hygiënemaatregelen bij slachthuizen. "Er zijn slachthuizen waar gerecycled water wordt gebruikt om veeauto's mee schoon te maken, wie garandeert mij dat daarmee het PED virus niet verspreid kan worden", citeert Boerderij een boer. In reactie daarop zegt Dé van de Riet, woordvoerder Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), dat er ook bij slachterijen inmiddels sprake is van een verhoogde alertheid.

Standaardprocedure 'secuur toepassen'
Slachthuizen in Nederland dienen vrachtauto's volgens een driestappenplan te reinigen: 'Tijdens de eerste stap kan inderdaad water uit het bedrijf worden gebruikt om de vrachtwagen schoon te spuiten. Vervolgens wordt de veewagen gereinigd met reinigingsmiddel en daarna nog eens gedesinfecteerd en ontsmet', schrijft Boerderij. Dit moet afdoende zijn om alle virussen, inclusief PED, effectief te doden. Het COV heeft er bij de slachthuizen op aangedrongen de standaardprocedure 'zeer secuur' uit te voeren, aldus Van de Riet.

Fotocredits: 'This little piggy...', Elstad Ranch
Dit artikel afdrukken