Ik krijg er toch een wat ongemakkelijk gevoel van, de plannen van Wageningse studenten Food Technology om bejaarden via een machine te voeden. Het idee is simpel:
De huisarts stopt data over hun gezondheid op een kaartje, zoals gewicht, bloeddruk, en allergieën, en dan stelt de machine uit gekoelde elementen een verantwoorde maaltijd samen. Daaraan worden meteen extra’s toegevoegd als foliumzuur en voedingsvezels. ‘En iemand die geen vis eet krijgt dan gezonde vetzuren in zijn saus, bijvoorbeeld’, vertelt Silvia. Het viervaksbordje rolt direct in een verwarmer, et voilà, warm eten.
Klinkt handig, maar wie ziet zich dit als bejaarde graag aandoen? De oma van een van de studenten was wel enthousiast, maar die hield niet zo van koken.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Aiko, vreemd dus dat ze zo'n technomedische oplossing gezocht hebben. Maar ja, misschien zijn er restaurants denkbaar zonder bediening. Schreef jij gisteren niet dat de bediening in de restaurants niet belangrijk werd gevonden?
@Martin, dat dit een studenten onderzoek islijkt mij duidelijk. De gedachte erachter is prima. Ze hebben alleen vergeten zich te verdiepen in de aanbieder van het voedsel in een bejaardentehuis. daar vind de laatste jaren een ware verandering plaats. Door juis a-la-carte te koken dmv frontcooking. Ook is men weer bezig de maaltijd het hoogtepunt van de dag te maken, dus zit men aan tafel , de medewerkers vaak samen met de bewoners. De medicijn ronde is hier zelfs helemaal weg om de maaltijd niet te verstoren.
De meeste verzorgingstehuizen volgen de route van een heus restaurant met alles erp en eraan. Dat staat haaks op deze beweging die de studenten voorstellen. Zelfs de vakjesborden raken helemaal uit!
En de bejaarden voorzien van een streepjescode, zodat ze direct herkenbaar zijn voor de machine.
Gekookte kippelevertjes Folium
Gegrilde makreek Omega 3
Het is natuurlijk wat doorgeschoten. Het is 'maar' een studentenonderzoekje. Maar ik ben wel benieuwd of die studenten ook in hun toekomstige werk zulke nutritionistische oplossingen zullen zoeken voor de vergrijzing.
Het is in ieder geval een mooi voorbeeld van wat Pollan 'nutritionisme' noemt. Ik zou de studenten dan ook voorstellen de gerechten te benoemen aan de hand van hun chemische samenstelling.