In de Ondertussen van woensdag 15 april vallen mij deze berichten op:

- een biertje op het terras, in de kroeg, in de sportkantine of bij je favoriete gerecht in een restaurant lijkt iets van lang geleden (Distrifood). Dit bezorgt bierbrouwers een flinke kater. De bierverkoop daalde namelijk met 36% sinds 15 maart. Toen ging de Nederlandse horeca op slot als gevolg van de coronavirusuitbraak. Ook de afgelasting van festivals en sportevenementen leidt tot een daling in de bierverkoop. Bij kleinere brouwers liep de verkoop soms wel terug met 90%. Dit meldt de brancheorganisatie Nederlandse Brouwers. Volgens Nederlandse Brouwers blijft de terugloop in bierverkoop nog wel even aanhouden, tenzij de maatregelen soepeler worden.
Veel brouwers halen nu het overgebleven bier weer gratis op. Grolsch en Bavaria kwamen al met creatieve oplossingen voor het overgebleven bier. Zo maakte Grolsch er varkensvoer van en Bavaria desinfecterende middelen. Toch hopen de brouwers dat de horeca druppelsgewijs weer hun deuren kan openen. Uiteraard wel met de 1,5 meterregel in het achterhoofd. Dit zou ook voor ons erg fijn zijn. Een lekker biertje op het terras, in de kroeg, in de sportkantine of bij je favoriete gerecht blijft een genietmomentje.

- “we zien dat niet alleen het aantal beeldschermwerkers toeneemt, ook het aantal uren neemt toe”, zegt TNO-onderzoeker Wendela Hooftman. Ze zegt dit op basis van het onderzoek Nationale Enquête arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS (AD). Het onderzoek werd in 2019 - ruim voor de coronacrisis - uitgevoerd onder ruim 58.000 werknemers. In 2019 bracht 83% van de werknemers in ieder geval een deel van zijn werktijd achter een beeldscherm door. Van de werknemers tussen de 25 en 45 jaar werkt al bijna 50% meer dan 6 uur per dag met een beeldscherm. Zoveel naar een beeldscherm kijken veroorzaakt lichamelijke klachten. De verwachting is dat al het thuiswerken in deze periode tot meer beeldschermtijd zal leiden.

- robots kunnen effectief zijn in de strijd tegen Covid-19 (Science Robotics). Ze kunnen desinfecteren, medicijnen en voedsel afleveren, vitale functies meten en grenscontroles ondersteunen. Tijdens de Ebola-uitbraak in 2015 hebben het Witte Huisbureau voor Wetenschaps- en Technologiebeleid en de National Science Foundation drie gebieden geïdentificeerd waar robotica een verschil kan maken: klinische zorg (bijvoorbeeld telegeneeskunde en decontaminatie), logistiek (bijvoorbeeld het afleveren en verwerken van besmet afval) en verkenning (bijvoorbeeld het toezicht op de naleving van vrijwillige quarantaines). Veel van deze toepassingen worden in China actief onderzocht, zij het op beperkte schaal en in veel gevallen als proof of concept. De SARS-CoV-2 pandemie kan een katalysator blijken van de ontwikkeling van robotsystemen die essentiële beroepen ontzien.

Leg de nadruk op krachttraining in plaats van cardio, dat is misschien wel beter voor je (New Scientist). De tentoonstelling over epidemieën door de eeuwen heen in het Leidse Rijksmuseum Boerhaave kan niet doorgaan vanwege de coronapandemie (NOS). Isn't it ironic, don't you think? Gebruiksdata van de maps apps van Apple en Google laten zien dat mensen zich aan de lockdown-beperkingen houden (BBC).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken