In de Ondertussen van donderdag 12 december vallen mij deze berichten op:

- speciale biertjes zijn hip; daarom neemt de hoeveelheid brouwerijen toe en wordt de bierkaart steeds langer. Goed nieuws voor de consument want die krijgt meer keuze, vindt De Tijd. Maar niet voor de grote brouwers. Zij verliezen klanten aan de kleintjes. Gigant AB InBev reageerde hierop door kleine brouwerijen over te nemen. Ook het succes van alcoholvrij bier houdt niet op. Maar wat doe je met het restproduct alcohol? Daar maak je zeep van (BNR)! Alcoholvrij drinken is zo gek nog niet, want de gezondste hoeveelheid alcohol is namelijk 0%. Iedere dag een biertje of wijntje verhoogt de kans op kanker met 5% volgens onderzoek (DailyMail) onder 120.000 Japanners.

- wethouders uit de grote steden Utrecht, Rotterdam en Amsterdam roepen Staatssecretaris Blokhuis op een suikertaks op frisdranken in te voeren. De gemeenten zetten zich al jaren in voor gezondere bewoners met allerlei initiatieven, zoals leefstijlondersteuning, kookles en gezonde kantines, maar lopen tegen de grenzen van hun kunnen op. "Wij voelen ons David tegenover Goliath", zegt de Rotterdamse wethouder Sven de Lange (NRC). "We steken heel veel geld in programma’s voor gezondere inwoners, maar marketing van multinationals en het groeiende aanbod van ongezonde voeding winnen het van preventiebeleid."

- kinderen met een te hoge BMI hebben een kleinere prefrontale cortex; daardoor zouden zij het moeilijker vinden om gezonde keuzes te maken. Dat meldt het AD op basis van een studie van de universiteit van Vermont. De prefrontale cortex speelt een belangrijke rol in het vermogen om je eigen gedrag te beheersen. Of kinderen met overgewicht een kleinere prefrontale cortex krijgen of andersom, is niet duidelijk.

Onder de naam Gelders Buurtvarken komt de Gelderse Vallei met een eigen varkensvleesconcept. Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot staat nog steeds achter zijn uitspraken over halvering van de veestapel. Dammen in de Mekong-rivier vormen een bedreiging voor de ecosystemen in en rond de rivier. Loden leidingen zijn een gevaar voor volksgezondheid (schreven het AD en Foodlog al veel eerder). Knack geeft tips hoe niet alleen je taille maar ook je tanden te beschermen tegen al het kerst-lekkers.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken