Door het genoom van 47 soorten gist te ontcijferen ontdekten biochemici van de universiteit van Rochester, New York, dat biergist nauw verwant is met wijngist. Dat
berichtNature.

Vele biersoorten, zoals pils en de Engelse bitters, worden gebrouwen met brouwersgist, Saccharomyces cerevisiae. Ondergistende bieren, zoals Belgische abdijbieren en Britse lagers,
bevatten een andere soort, Saccharomyces pastorianus.

De onderzoekers ontdekten dat biergist een genetische mix is van nabij verwante soorten gist die in Europa druiven tot wijn laten fermenteren en van Aziatische soorten die rijstwijn zoals saké produceren.

De geografische oorsprong van de gistsoorten is een punt van discussie. Maar aangezien deze soorten biergist ingeburgerd zijn geraakt in Europa, is het waarschijnlijk dat de Aziatische en de Europese soorten wijngist op de Zijderoute, de handelsroute uit en naar het Verre Oosten, elkaar getroffen hebben.
Nature - Why beer lovers owe a debt to the yeasts that ferment wine
  • Deel
Druk af