Bierbrouwer SABMiller, Coca-Cola Company en Gutsche Family Investments (GFI) gaan hun bottelarijen in Afrika combineren tot een nieuwe onderneming die activiteiten gaat ontplooien in de snelgroeiende markten van Zuid- en Oost-Afrika.

De nieuwe groep, Coca-Cola Beverages Africa, komt voor 57% in handen van de brouwer, 31,7% gaat naar GFI, en 11,3% is voor The Coca-Cola Company. Dat melden de bedrijven op Reuters. Als onderdeel van de deal gaan een aantal water- en frisdrankmerken over naar Coca-Cola, zoals Appletiser. De groep omvat 30 bottelarijen in landen als Zuid-Afrika, Kenia, Ethiopië, Mozambique en Tanzania. Andere landen die - al dan niet later - betrokken worden bij het nieuwe bedrijf zijn Oeganda, Namibië, de Comoren en Mayotte, Swaziland, Botswana en Zambia.

'Uitstekende groeivooruitzichten'
Alan Clark, ceo van SABMiller, ziet een gouden toekomst weggelegd in Afrika: "Het is een belangrijke kans, met gunstige demografische ontwikkelingen en een economische groei die op uitstekende groeivooruitzichten wijst."

Zuid- en Oost-Afrika maken, in tegenstelling tot het door ebola getroffen West-Afrika, momenteel een ontwikkeling door waarbij zich een middenklasse ontwikkelt die serieus geld te besteden heeft. Dat geld geven ze uit aan wat voorheen nog luxe-producten waren. In een recent rapport gaf McKinsey aan dat consumentenbestedingen in de snelgroeiende Afrikaanse economieën van $ 570 miljard in 2010 zouden kunnen toenemen tot $ 978 miljard in 2020.

Fotocredits: 'Coke delivery, Ethiopia', Rod Waddington
Dit artikel afdrukken