Brouwers, distributeurs en slijters slagen er niet in bier neer te zetten als een kwalitatief hoogwaardig genotsartikel.
Daardoor moet bier al een aantal jaren inleveren ten opzichte van andere alcoholische dranken als wijn en breezers.
Reden voor de Vereniging Promotie Informatie Traditioneel Bier (PINT) om op 29 oktober het eerste symposium in zijn 26-jarige bestaan te houden. Hendrik-Jan de Mari, hoofd verkoop van Grolsch Nederland, zette tijdens het symposium de oorzaken nog eens op een rijtje:
1) Nederland vergrijst en de jongeren drinken liever zoetere drankjes
2) Bier is te generiek en onderscheid in de verpakking is ver te zoeken
3) Bier is een van de voornaamste strijdmiddelen in de prijzenoorlog tussen de supermarkten
geweest, waardoor voor bier alleen de prijs belangrijk geworden is
4) Er zijn steeds minder feesten en partijen
Hoewel een aantal brouwers met individuele oplossingen iets aan het imagoprobleem denkt te doen overheerste op het congres toch het idee dat de brouwerijen gezamenlijk op zullen moeten trekken om 'om het nationale biergevoel' te herstellen. Daarbij zou het Centraal Brouwerij Kantoor het voortouw moeten nemen.
Wijnwereld let op uw zaak!
bron: Financieel Dagblad
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@ Dirk, dank voor je reactie. Ik ben een groot voorstander van een mooi glas speciaalbier bij mijn maaltijd. Weet uit ervaring dat dit gewoon vies lekker kan zijn. We zitten niet zo vast aan wijn als je in de eerste instantie zou zeggen ;-)
Ben het helemaal met je eens dat de meeste horecamensen absoluut niets weten over bier. En daardoor de plank nogal eens misslaan. Je moet weten dat wij in het opleidngscircuit er erg veel waarde aan hechten om dit duidelijk te maken aan de jeugd. probleem wat ik hierbij signaleer is dat de leerlingen nog vaak te jong zijn om goed grip te krijgen op dit proces, het zou een goed idee zijn om dit in een latere fase van de opleiding door een praktijkman te laten onderstrepen met een beetje extra aandacht voor speciaalbier. Ook komen we regelmatig in het Arendsnest in Amsterdam, met Nederlands enige bieroloog( een belgische titel). In het competentie gerichte onderwijs krijgen we nog meer kans om dit soort zaken aan de leerlingen te leren.
Wat een onzin zeg, bier heeft helemaal geen imago probleem. De consument heeft een imagoprobleem( hij cocoont en durft niets meer te proberen...loopt achter de massa aan), een smaakprobleem(verzoet door hamburgerketens en ouders die de kinderen laten eten met appelmoes)en caféhouders en personeel dat van toeten nog blazen weet over bier, de smakk van bier, het brouwen van bier enz.
Verder moeten die CBK brouwers eens de hand in eigen boezem steken, ze hebben de prijzen in de horeca als maar verhoogd en het weer weggegeven in de supermarkt, dus feitelijk hebben ze het imago van hun eigen product vernietigd, dat het iets waard is om op een speciale unieke plaats te drinken, en een waardevol moment oplevert.
Ga eens naar een kroeg met een speciaalbiermenu, en bestel eens bier bij het eten in plaats van wijn.....je weet niet wat je meemaakt....
Dirk Breedveld
keldermeester
Helemaal met je eens, echter is het literbier nu niet een product wat je veel in Nederland tegen komt( wellicht zijn we hiervoor te individualistisch) In Belgie komt het veel meer voor. Zoals bijvoorbeeld la Chouffe.
Het is wellicht een suggestie voor de biermarkt om hier eens nader onderzoek aan te verrichten.
In het buitenland zie je het vaak. Vrienden aan tafel. Met een grote "wijn"koeler, met daarin een mooie literfles bier. En dan delen met elkaar. Geloof me, dat is een mooi belevings moment. Deel je bier! Quilmes in Argentinie is een goed voorbeeld. Cobra heeft ook literflessen.
Ik zie de bierbrouwerijen dat nog niet doen.
Die hangen volgens mij nog teveel aan hun 'exclusieve' product. Er is daarnaast ook al verschrikkelijk veel bier met een ander smaakje cq uiterlijk. En wat is dan beter bier?