Anders
Het voedselsysteem moet anders, zegt staatssecretaris Van Dam. Eerlijker voor de boer, transparanter voor de consument, en natuurlijker voor de overbelaste aarde die een groeiende wereldbevolking van voedsel moet voorzien.
In een speech zei hij onlangs dat "aanpassingen in het voedselsysteem nodig zijn om ook op de lange termijn voldoende, duurzaam en gezond voedsel te kunnen garanderen, zowel in Nederland als in de wereld." Daarom wil het kabinet "naar een integraal voedselbeleid waarin volksgezondheid, ecologische houdbaarheid en veiligheid centraal staan."
Integraal
Het beleid gaat uit van een doeldenken: een integraal voedselbeleid waarin ecologie, gezondheid, veilig voedsel en veilige productieprocessen samenkomen. Landbouw staat niet meer centraal. Alles gaat draaien om het kruispunt waar die 4 aspecten samenkomen. Dat betekent dat ook het marktstimulerings- en innovatiebeleid van daaruit zal worden vormgegeven.
Onze vraag: biedt zo'n beleid kansen voor de gemiddelde Nederlandse boer of is het juist een bedreiging?
Fotocredits: staatssecretaris Van Dam bij de presentatie van zijn beleidsproces op 11 februari jl., Ministerie van EZ
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, Haags voedselbeleid is een eufemisme voor dwangbestuur in de veehouderij, of zie ik dat niet goed? Horigheid aan grootstedelijke wensen. Het moet en zal gezond, milieu- en klimaatsparend, lokaal, diervriendelijk en met koeien die het landschap draperen. Ben ik trouwens als boerenzoon ook helemaal voor. Het kan misschien in eendrachtige Europese samenwerking, die helaas verder weg is dan ooit. Als we alleen in ons land nog verder die weg in slaan is het ecologisch dweilen met de kraan open (want jaagt schaalvergroting aan) en economische zelfkastijding (want kost concurrentiekracht). Simpeler kan ik het niet zeggen.
Herman, Nijpels is toch de man van de - hoeveelste ook alweer - nieuwe veehouderijcommissie? Dit gaat over voedselbeleid.
Herman#6 Ik ben het grotendeels met je eens, substantiële versnelling in de verduurzaming, alle overheidslagen een stimulerende, kader stellende rol gaan vervullen, Europese voedselstrategie, gebaseerd op ecologische landbouwprincipes.
Als er aan deze voorwaarden voldaan gaat worden en we binnen die kaders een totaal nieuw teeltconcept gaan uitrollen gaan we (zonder daar nu diep op in te gaan) (weet ik inmiddels uit ervaring) Ecologische, Sociale en Economische wist genereren voor telers in een keten, consumenten en de maatschappij. Het verdienmodel is overduidelijk aanwezig, alleen om over de drempel te komen zullen we gestimuleerd moeten worden net als in het energie verhaal.
De impact, het rendement, zou dat van de energie winst wel eens kunnen overtreffen, omdat het ook gaat over gezondheid en welzijn. Als een stukje b.v. 10% van het rendement aan de sector toe komt is de sector gered, dus 90% voor de consument en de maatschappij, welke sector heeft zo`n plan. In Nederland zijn wij in staat dit neer te zetten tot voorbeeld van velen in de wereld, winst voor de kennisinstellingen.
Rapport kan in een paar zinnen. Ik zal het ambtelijk formuleren, Nijpels mag het gratis overnemen.
Een noodzakelijke substantiële versnelling in de verduurzaming van onze voedselproductie is mogelijk mits:
- de zeer hoge financiële consequenties door de gehele keten, van producent tot consument, worden gedragen;
- alle overheidslagen een stimulerende, kaderstellende en belonende sturingsrol gaan innemen;
- bovenstaande uitgangspunten onderdeel zijn van een Europese voedselstrategie, gebaseerd op ecologische landbouwprincipes en marktbescherming aan de buitengrenzen.
Alle andere richtingen zetten ofwel geen zoden aan de dijk ofwel verzanden in de gebruikelijke politieke en maatschappelijke ruzies met de boeren als kop van jut. Misschien het Europese voorzitterschap eens gebruiken om Europese partnerlanden te polsen, ze zitten allemaal in hetzelfde schuitje als wij. Van Dam denkt het nog te redden met het gebruikelijke gedraai in de Haagse arena. Hij redt het zelf wellicht, maar niet datgene waarvoor hij zegt te staan. Serieus voedselbeleid kost welvaart.
De gemiddelde Nederlandse boer bestaat niet. De traditionele voedselproducent die niet voor de wereldmarkt kan produceren gaat kopje onder.
De innovatieve producent die aan de voorwaarden zoals van Dam schetsten gaat voldoen en een marktpositie weet te creëren heeft kansen.
Maar dan moet er wel gesproken worden met personen zonder dubbele agenda. Vanuit een duidelijke visie, zaken inhoudelijk kunnen verdedigen, en dan bedoel ik vanuit de vier items door van Dam neergezet.
Een voorwaarde is wel, met Keimpe eens, dat de boer en burger er grip op houden en het met elkaar eens worden. Zien we dat in de huidige voorgestelde constructie gebeuren?
Heb contact gehad met de vertegenwoordiger van LTO aangaande dit onderwerp, hakken in het zand en koudwatervrees, dan ga je credit krijgen van de maatschappij???