Afgelopen juni maakte McDonald’s bekend een vestiging te willen openen op het Leoninaplein in Rome, naast het Sint-Pietersplein en het Vaticaan. Het fastfood-restaurant zou 24 uur per dag open zijn en de fastfoodketen zou hiervoor €30.000 per maand neerleggen. Zeven kardinalen, die boven de beoogde vestiging wonen, zijn hier niet blij mee en vragen paus Franciscus om te bemiddelen tussen hen en het bureau dat de bezittingen van het Vaticaan beheert, de Administratie van het Patrimonium van de Apostolische Zetel (APSA).

Bezwaren
De kardinalen zijn bang voor geluids- en geuroverlast, ook ’s nachts. Volgens de Evening Standard noemt kardinaal Elio Sgreccia, die er zelf niet woont, de beslissing in een Italiaanse krant “controversieel, pervers, op zijn zachtst gezegd”. Verder vindt hij dat McDonald’s de architectuur van het plein niet respecteert en slecht is voor de gezondheid van mensen en daarom niet bij het Vaticaan thuishoort.
Kardinaal Elio Sgreccia noemt de beslissing in een Italiaanse krant “controversieel, pervers, op zijn zachtst gezegd"
Volgens de Guardian zijn de kardinalen ook bang dat ze moeten meebetalen aan de verbouwing van het pand om het geschikt te maken voor het fastfoodrestaurant. Het Vaticaan ontkent dit.

Commissie voor de bescherming van Borgo
Moreno Prosperi, voorzitter van de commissie voor de bescherming van Borgo, de historische wijk rondom het Vaticaan, zegt dat de identiteit van de buurt de laatste jaren al te teloor gaat door de opkomst van illegale souvenirkraampjes en mini-marktjes. De komst van McDonald’s zou dit nog verergeren. Andere leden van de commissie vrezen dat het risico op een terroristische aanslag toe zal nemen, omdat er nog meer mensen op een plek met een hoog risico voor terrorisme aanwezig zullen zijn.

Reacties
Cardinaal Domenico Calcagno, voorzitter van de APSA, is niet van plan de deal af te blazen. Volgens hem is de deal rechtsgeldig en hij ziet er niets negatiefs aan. Volgens Eater heeft de paus nog niet gereageerd.
Dit artikel afdrukken