Vijf patronen, vier identieke stammen
Onderzoekers voerden vijf typen voeding aan vier verschillende muizenstammen. Binnen elke stam waren alle individuele muizen genetisch identiek. De vijf voedingspatronen waren: standaard muizenvoer (als controle), voeding equivalent aan een Westers voedingspatroon, aan een mediterraan, Japans of ketogeen patroon.
Het onderzoek mag niet zomaar naar mensen worden vertaald, maar is een krachtige aanwijzing voor de gedachte dat het niet zinvol is om er in de wetenschap van uit te gaan dat er één optimaal voedingspatroon voor iedereen bestaatTerwijl de ene stam muizen gunstig reageerde op het ene voedingspatroon, pakte dat voor een andere stam ongunstig uit. Zo werd een bepaalde stam dik bij het Westerse patroon, maar niet bij het ketogene patroon en was dat bij een andere stam precies omgekeerd.
Het artikel vermeldt niet of ook het genetisch profiel van de darmflora, het zogenaamde microbioom, gecontroleerd werd. Net als epigenetische variaties kan ook dat zorgen voor individuele verschillen.
Krachtige aanwijzing
Afgezien van deze kanttekening, is het veelzeggende van dit onderzoek dat zowel het voedingspatroon als de genetica van de dieren heel nauwkeurig gecontroleerd werden. Daarom kan ruis in de variërende reacties van de muizen op hun voeding worden uitgesloten.
Het onderzoek mag niet zomaar naar mensen worden vertaald, maar is een krachtige aanwijzing voor de gedachte dat het niet zinvol is om er in de wetenschap van uit te gaan dat er één optimaal voedingspatroon voor iedereen bestaat. Dat heeft gevolgen. Het gros van het onderzoek gaat nog altijd uit van de gedachte dat we allemaal hetzelfde zijn en hetzelfde op voeding reageren. In zijn kern is de biomedische voedingswetenschap vooral gericht op het vinden van één universeel gezonde voeding. Het muizenonderzoek maakt dat uitgangspunt op zijn minst sterk betwijfelbaar.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ps
In het MD dieet is het grootste deel van de zuivel in gefermenteerde vorm (met melkzuurbacteriën - en net zoals de enorm waardevolle gefermenteerde zuidvruchten (en thee's en kruiden) nauwelijks in 'muizenpoeders' nagebootst bij onderzoeken - de meeste muizenonderzoekers zijn zich niet bewust van wat een écht MD inhoudt... en dat dit niet op muizen te onderzoeken is).
Dat is ook bij ons de beste... Al genoot ik vorige week op Texel van de allerbeste volle melk van Nederland (st Donatius-boerderij). Wat een ongelofelijke kruidige smaak... dat kan alleen maar gezond zijn... voor de ariër... al ben ik bang dat ik een overdosis heb genomen ;)
pps
ik geloof helemaal in lokale/populatie bepaalde invullingen van het MD/Japanse. Boerenkool is een prima vervanging van zeewier. Plantago van Ginseng. Harsen. Universeel? Min of meer wel.
Ik mis essentiële informatie in dit artikel.
Hierboven staat: 'Zo werd een bepaalde stam dik bij het Westerse patroon, maar niet bij het ketogene patroon en was dat bij een andere stam precies omgekeerd.' Deze bevinding is de enige die expliciet vermeld wordt in het artikel - op de anderen wordt niet ingegaan...
Zo mis ik de vergelijking van het MD in de populaties.
Een beetje voorbarig dus, alle conclusies die hieronder getrokken worden.
En over de inhoud: wat hield het MD precies in volgens deze onderzoekers? De specificaties ontbreken dus is iedere inhoudelijke discussie onmogelijk.
Het enige dat vermeld wordt is koolhydraten uit tarwe en 'rode wijn extract'. Het MD behelst veel meer dan dat. De rol van salades met olijven en wijnazijn, veel fruit, is groter dan die van brood. Hoe zit het met massaal gebruikte kruiden, noten, gefermenteerde zaken, etc die zo een belangrijke rol kunnen spelen? De rol van rode wijn staat sowieso ter discussie in 'the French Paradox'. En wat voor een rode wijnextract is gebruikt (met pitten en schillen, alcohol, onbewerkt)? Hoe boots je de rol van die salades na in een muizendieet - met gemalen poeders ipv verse kruiden, sla en tomaat?
Zolang deze gegevens niet bekend zijn kunnen er geen conclusies getrokken worden over de waarde van dit onderzoek.
Dat de Japanners ongefermenteerd zeewier kunnen verteren en wij niet, Aziaten slecht tegen melk en alcohol kunnen, en er populaties gezond leven op een dieet met 69% (natuurlijke) koolhydraten is al lang bekend.
Evenals dat micro-nutriënten directe mRNA (dus DNA) effecten hebben, en dat die afhangen van de diverse receptoren en biologische beschikbaarheid.
Wat wel bekend is dat 'het' MD (of bepaalde delen daarvan) in alle geteste humane populaties positieve effecten geeft. Maar iemand die noten-allergie heeft zal dit deel moeten schrappen.
Ik ken echter geen Japanse studie hiernaar. Iemand wel?
zie hier.
Dennis,
Biologische systemen zijn uiterst complex, zelfs complexer dan vliegtuigen (;-)), maar dat wist je al. Ik heb daarom ook sterke twijfels of het mogelijk is een model op te stellen dat in alle situaties opgaat. In eerste instantie leken de cholesterol-atherosclerose en zout-hypertensie modellen, heel plausibel en eenduidig. Later bleken er toch allerlei nuanceringen en aanpassingen nodig.
Ik denk dat we eerst eens zouden moeten vaststellen hoeveel "winst" er theoretisch behaald kan worden als een persoon met een doorsnee, d.w.z. niet-extreem, voedingspatroon, een dieet krijgt dat optimaal is toegesneden voor zijn persoonlijke situatie. We worden nu al steeds ouder, maar hoeveel (gezonde!) levensjaren kunnen we er nog bij krijgen door het tweaken van onze voeding?
Enno, de tweede wet van Newton (die de snelheidsverandering van een massa gelijkstelt aan kracht) is een fenomelogisch model. Het beschrijft een fenomeen dat in allerlei situaties wordt aangetroffen, niet slechts een 'best fit' van metingen van één observatie.
Concreet voor voeding en gezondheid zijn er maar weinig voorbeelden, dat is juist mijn punt. Een voorbeeld dat ik ken is het hormonale model van obesitas, dat stelt dat het ontregeld raken van het insuline (en leptine) systeem resulteert in gewichtstoename. Daarmee voorspelt het model dat die zaken die dit systeem overmatig aanspreken (m.n. een overdaad van koolhydraten) leiden tot overgewicht.
#20 Dennis, wat moet ik me voorstellen bij zo'n "model of phenomena", kun je een concreet voorbeeld geven in het kader van de discussie over optimale voeding?