Langzaam komen er aanwijzingen dat voedsel 'verslavend' kan zijn. Toch is 'eetverslaving' nog steeds niet erkend zoals een drugs- of alcoholverslaving.

Wel groeit het bewijs dat bewerkte voedingsmiddelen, met veel vetten en suikers, wel degelijk verslavend werken. Dat schrijft The Huffington Post.

Bewerkte producten met veel suiker en vet
Onderzoekers van de Amerikaanse Icahn School of Medicine, Mount Sinai, relateerden het gedrag van mensen aan de 'verslavingsfactor' van verschillende soorten voedsel. Ze ontdekten dat de houding van mensen bij voedsel erg kan lijken op het gedrag en houding van 'echte' verslaafden.

De wetenschappers vroegen ruim 500 proefpersonen de voedingsmiddelen aan te geven die hen de meeste 'problemen' opleverden, zoals mentale onrust (schuldgevoel) en lichamelijk ongemak (als gevolg van bijvoorbeeld overeten). Dat moesten ze aangeven op de Yale Food Addiction Scale (YFAS). De YFAS vraagt mensen bij verschillende soorten voedsel bijvoorbeeld te turven hoe vaak ze zich er misselijk aan eten of er teveel van eten.

Op basis van de scores stelden de onderzoekers vervolgens een ranglijst op van de voedingswaren van minst naar meest problematisch wat betreft verslavingsgedrag. De voedingsmiddelen die de meeste problemen veroorzaakten bij mensen waren vooral bewerkte levensmiddelen die veel toegevoegde suikers en vetten bevatten. Pizza, chocola, chips, koekjes en ijs scoorden het hoogst op de YFAS.

"Verschillende onderzoeken lijken echt uit te wijzen dat bewerkte producten die hoog-op-smaak zijn, hetzelfde soort gedrag en veranderingen in de hersenen kunnen veroorzaken als die gebruikt worden bij het vaststellen van een verslaving aan drugs en alcohol", zegt hoofdonderzoeker dr. Nicole Avena in de Huffington Post.

Het onderzoek werd gepubliceerd in PLOS ONE

Fotocredits: 'Sweet accessories', Jordi Sanchez Teruel
Dit artikel afdrukken