Vers is niet altijd ook het gezondst, zou blijken uit een nieuw onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Sevilla naar de zogenoemde ‘biotoegankelijkheid’ van stofjes in sinaasappelsap. Het gaat om de carotenoïden, antioxidanten die de planten en vruchten kleur geven, maar ook bouwstoffen zijn voor vitamine A en door hun anti-inflammatoir effect kanker zouden helpen voorkomen. In het geval van citrusfruit gaat het ook om het kleurloze phytoeen en phytoflueen. Bij processen als invriezen of pasteuriseren gaat een deel van deze stofjes verloren.

Uit het Spaanse saponderzoek blijkt dat diepvriezen de moleculaire structuur van sinaasappelsap dusdanig verandert, dat de biotoegankelijkheid toeneemt. Met andere woorden, er wordt meer van de gezondheidsbevorderende stoffen opgenomen door het lichaam, dan bij vers sap. De wetenschappers zelf houden nog een aantal slagen om de arm en doen vervolgonderzoek, maar MailOnline concludeert alvast dat ‘sinaasappelsap gezonder is als het bevroren en ontdooid is geweest’.
MNT - GDPR consent required
  • Deel
Druk af