Judith mailde ons met de volgende vraag (wij voegden de vette kopjes toe):

Geacht Foodlog,

Het zit me helemaal niet lekker en ik begrijp er veel te weinig van. Na twee maanden mailen blijken de "kenners" er ook niet veel van te weten, ...en blijf ik van de ene verwondering in de andere vallen.

Wellicht kunnen jullie me helpen met dit vraagstuk, want ik hoop op wetenschappelijke duidelijkheid voor de toekomst, en alle moeders en kinderen die nog bevallingen mee gaan maken.

Advies: neem dextro-energy bij de bevalling
In het boek "Wij zijn ons brein" van de heer D. Swaab las ik op pagina 32 het volgende:
"Het signaal voor het op gang komen van de baring is een dalende glucosespiegel van het kind, ten teken dat het moeder niet langer lukt het groeiende kind van voldoende voedsel te voorzien. Michel Hofman berekende dat als het kind zo'n 15% van de stofwisseling van de moeder verbruikt, het moment van de baring is aangebroken."
Ik vroeg me daarbij af waarom ik als advies kreeg om dextro energie tabletten te eten bij de bevalling.
(zie: http://www.verloskundigepraktijkbecca.nl/bevalling-benodigdheden.html).

Glucose-infuus gebruikelijk bij bevalling
Maar bij het lezen van deze tekst van de heer Swaab, vroeg ik me af of dit wel of niet een goed advies is.
Ik google-de wat in het rond en vond dat een glucose-infuus zeer gebruikelijk is bij een bevalling. Dat leek me helemaal bijzonder. Daarom mailde ik met de heer Swaab. Hij verwees me door naar de heer K. Boer. Deze meneer schreef na aanleiding van mijn vraag een blog. Hij adviseerde me ook om zijn boek te kopen.

Nu ben ik tenminste zo ver in het begrip dat we tijdens baringen wel suikers toevoegen maar dat er dus geen wetenschappelijk bewijs is om dat te doen, of om dat te laten.

Schommelingen in suikerspiegel: nuttig of ongezond?
Ik heb het idee dat de schommelingen in de bloedsuikerspiegel, door middel van een infuus worden geëlimineerd, opdat de medici zich daar dan alvast geen zorgen meer over hoeven te maken. Echter heeft niemand dus nog onderzocht waarom ons zoogdierenlichaam (zeer vermoedelijk net als bij de andere zoogdieren) een schommeling in de bloedsuikerspiegel heeft tijdens het proces van baren. Het zou ook best kunnen dat het bijvoorbeeld een zeer nuttig soort schommeling is, maar we drukken het bij voorbaat al de kop in. Dat baart me (natuurlijk ook met een hoge bloedsuikerspiegel ;-) veel zorgen.

zorg 1: Doe je als moeder zo je best om tijdens een zwangerschap zo gezond mogelijk te eten, ten behoeve van een gezond groeiende vrucht in je lichaam.....Dus weinig cafeïne/theïne, genoeg vis, zo gezond mogelijke vetten, gevarieerd graan, geen alcohol, voldoende noten en foliumzuur etc.... en dan wordt er in ene een infuus in je arm geduwd! En dan heeft men daar eigenlijk niet eens een hele goede reden voor.....

zorg 2: Volgens het boek is de hormonenbalans tussen de moeder en het kind, bij de bevalling en daarna, zeer van belang voor de hechting van het kind. Hechting heeft ieder mens nodig, en ik zie het als een fundament voor het leven. Een Duitse wetenschapper die medicijnen voor ADHD ontwikkelde, kon mij ook niet goed vertellen of de zichtbare ADHD-diagnose in de hersenscans iets te maken had met het gevoel van zelfvertrouwen/veiligheid/hechting....maar dat het wel precies op die plek zit. Vandaar ook dat de medicatie uit neurotransmitters bestaat.

-We kennen de invloed van suikers op onze hormoonhuishouding/hersenen nog helemaal niet goed genoeg.
-We kennen dus ook het chemische proces van "onze geboorte" , nog helemaal niet goed genoeg.

..... tenminste; Ik zou het graag helpen uitzoeken, omdat ik het zo heel erg graag goed zou willen weten en begrijpen.
Kunt u me misschien helpen?


Weet Foodlog hoe het zit? Judith wil het graag weten voor alle aanstaande moeders die met dezelfde vragen zitten.

Fotocredits, moeder en kind, Kakapo31
Dit artikel afdrukken