Geacht Foodlog,
Het zit me helemaal niet lekker en ik begrijp er veel te weinig van. Na twee maanden mailen blijken de "kenners" er ook niet veel van te weten, ...en blijf ik van de ene verwondering in de andere vallen.
Wellicht kunnen jullie me helpen met dit vraagstuk, want ik hoop op wetenschappelijke duidelijkheid voor de toekomst, en alle moeders en kinderen die nog bevallingen mee gaan maken.
Advies: neem dextro-energy bij de bevalling
In het boek "Wij zijn ons brein" van de heer D. Swaab las ik op pagina 32 het volgende:
"Het signaal voor het op gang komen van de baring is een dalende glucosespiegel van het kind, ten teken dat het moeder niet langer lukt het groeiende kind van voldoende voedsel te voorzien. Michel Hofman berekende dat als het kind zo'n 15% van de stofwisseling van de moeder verbruikt, het moment van de baring is aangebroken."
Ik vroeg me daarbij af waarom ik als advies kreeg om dextro energie tabletten te eten bij de bevalling.
(zie: http://www.verloskundigepraktijkbecca.nl/bevalling-benodigdheden.html).
Glucose-infuus gebruikelijk bij bevalling
Maar bij het lezen van deze tekst van de heer Swaab, vroeg ik me af of dit wel of niet een goed advies is.
Ik google-de wat in het rond en vond dat een glucose-infuus zeer gebruikelijk is bij een bevalling. Dat leek me helemaal bijzonder. Daarom mailde ik met de heer Swaab. Hij verwees me door naar de heer K. Boer. Deze meneer schreef na aanleiding van mijn vraag een blog. Hij adviseerde me ook om zijn boek te kopen.
Nu ben ik tenminste zo ver in het begrip dat we tijdens baringen wel suikers toevoegen maar dat er dus geen wetenschappelijk bewijs is om dat te doen, of om dat te laten.
Schommelingen in suikerspiegel: nuttig of ongezond?
Ik heb het idee dat de schommelingen in de bloedsuikerspiegel, door middel van een infuus worden geëlimineerd, opdat de medici zich daar dan alvast geen zorgen meer over hoeven te maken. Echter heeft niemand dus nog onderzocht waarom ons zoogdierenlichaam (zeer vermoedelijk net als bij de andere zoogdieren) een schommeling in de bloedsuikerspiegel heeft tijdens het proces van baren. Het zou ook best kunnen dat het bijvoorbeeld een zeer nuttig soort schommeling is, maar we drukken het bij voorbaat al de kop in. Dat baart me (natuurlijk ook met een hoge bloedsuikerspiegel ;-) veel zorgen.
zorg 1: Doe je als moeder zo je best om tijdens een zwangerschap zo gezond mogelijk te eten, ten behoeve van een gezond groeiende vrucht in je lichaam.....Dus weinig cafeïne/theïne, genoeg vis, zo gezond mogelijke vetten, gevarieerd graan, geen alcohol, voldoende noten en foliumzuur etc.... en dan wordt er in ene een infuus in je arm geduwd! En dan heeft men daar eigenlijk niet eens een hele goede reden voor.....
zorg 2: Volgens het boek is de hormonenbalans tussen de moeder en het kind, bij de bevalling en daarna, zeer van belang voor de hechting van het kind. Hechting heeft ieder mens nodig, en ik zie het als een fundament voor het leven. Een Duitse wetenschapper die medicijnen voor ADHD ontwikkelde, kon mij ook niet goed vertellen of de zichtbare ADHD-diagnose in de hersenscans iets te maken had met het gevoel van zelfvertrouwen/veiligheid/hechting....maar dat het wel precies op die plek zit. Vandaar ook dat de medicatie uit neurotransmitters bestaat.
-We kennen de invloed van suikers op onze hormoonhuishouding/hersenen nog helemaal niet goed genoeg.
-We kennen dus ook het chemische proces van "onze geboorte" , nog helemaal niet goed genoeg.
..... tenminste; Ik zou het graag helpen uitzoeken, omdat ik het zo heel erg graag goed zou willen weten en begrijpen.
Kunt u me misschien helpen?
Weet Foodlog hoe het zit? Judith wil het graag weten voor alle aanstaande moeders die met dezelfde vragen zitten.
Fotocredits, moeder en kind, Kakapo31
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als natuurgeneeskundige ben ik niet zo van dit soort stoffen maar goed.
Op een forum van verloskundigen plaatste ik een link naar dit artikel. Wat ik niet snap is dat onder zorg 1 gesproken wordt van een infuus, terwijl er daarvoor slechts gesproken wordt over tabletjes. Infusen met suiker zouden slechts sporadisch gebruikt worden zeggen verloskundigen. Lees Judith de vraagstelster mee? Waarom praat je over een infuus? Ok, ik lees nu dat je dat via Google hebt?
Het zou volgens de vk's eigenlijk alleen bij diabetici worden gebruikt. Er zijn wel andere infusen, vooral voor weeen opwekken.
#2 @Astrid reactie is waarschijnlijk de meest simpele en @Martijn zegt het ook. Enige reden om 'glucose' te geven is als energiebron voor de moeder tijdens het baren (wat enkele tot vele uren kan duren). De moeder is vanaf haar derde trimester insuline resistenter aan het worden. Alles ten behoeve van de massale groei van de baby in die laatste 3 maanden. De moeder komt een beetje op plaats 2 fysiologisch. De baby leeft op glucose (vetzuurverbranding is bijna 0, en wordt voornamelijk gebruikt voor vetaanmaak, hersenen en zenuwen), pas na de geboorte van de baby gaat deze binnen 1-3 dagen zijn vetzuurverbranding omhoog krikken.
Zoals @Franks boerenverstand zegt, het signaal van de baby ik wil er uit zet alles in gang de glucose die je dan ineemt speelt geen enkele rol meer in dat signaal, het gaat gebeuren! Opzichzelf zeer is het zeer intrigerend en nog bijna volledig onbekend hoe en wat. Stresshormonen, prostaglandines, oxytocine en andere hormonen vanuit de baby/placenta ed spelen een rol maar echt helemaal zeker weten doen wij het niet echt. Extern oxytocine induceerd zeker maar of dat echt helemaal het 'eerste' signaal is is ook niet helemaal duidelijk.
Gezien de inspannings fysiologische aspecten is het belangrijk om iets te eten tijdens de bevalling. En dan zijn glucose bevattende drankjes ed het makkelijkste, snelste in te nemen (tussen al die bedrijvigheid door zeg maar). Niet eten of drinken is (achteraf) een zeer slecht advies geweest en was gebaseerd op 'mocht er wat moeten gebeuren dan moet je met een lege maag de keizersnee in'. Is niet verstandig, zeer zware inspanning dus gewoon waar het kan eten en drinken.
Ik vraag me af, of dit advies eigenlijk wel rationeel is.
Om te beginnen is de absolute hoeveelheid bloedusiker maar zeer beperkt in verhouding tot zo'n infuus of een dextrootje (4-8 mM = 3.6-7.2 gram glucose voor iemand met 5 liter bloed); dat infuus zorgt dus niet zozeer voor een hogere glucosespiegel maar ook voor een significante hogere insulinespiegel om hyperglycemie te voorkomen.
Verder is de grootste angst (naast een wat algemeen idee over 'extra energie' voor de barende) dat de baby hypoglycemie (te laag bloedusiker) krijgt. Maar dit recente review zegt daarover: A relationship of maternal glucose during labor and neonatal hypoglycemia was sought in 19 of these studies. A significant inverse relationship was found in 10 reports with 3 others showing a similar trend. wat hier wordt bevestigd: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23231797
Dit gaat overigens over zwangeren met zwangerschapsdiabetes, niet over gezonde zwangeren. Het is de vraag of extra glucose wel zorgt voor een stabiel bloedsuiker; theoretisch zou ik het omgekeerde vermoeden (i.e. bloedsuiker is stabiel zodra er geen suiker wordt geconsumeerd en de spiegel wordt bepaald door glycogeen en gluconeogenese in de lever).
Dit idee is consistent met hoge bloesuikerspiegels 's morgens vroeg vóór het ontbijt (omdat insuline dan ook laag is).
Schommelingen in de glucosespiegel is heel gewoon bij een bevalling, want het is een vorm van lichamelijke stress en bij alle soorten stress gaan je bijnieren cortisol aanmaken en die aanmaak zorgt voor een sijging van de glucosespiegel. Als er schommelingen voor/tijdens de bevalling zijn, meer of minder strees vanwege pijn oid, dan zou de cortisol aanmaak dus ook kunnen schommelen en dus ook de glucosespiegel OF het lichaam weet het zelf gewoon te regelen, het weet waar het mee bezig is, vooral als je heel gezond eet weet het dat heus wel. Dan reguliert het lichaam zelf de glucosespiegel en zijn schommelingen ook logisch.
Iin vroeger tijden aten moeders gewoon normaal, die deden niet moeilijk en kregen ook geen infuus toch? Waarom zou ons lijf dat nu ineens wel moeten hebben? Ik heb en wil geen kinderen, maar ik zou dat infuus eruit jensen, mijn moeder heeft ook geen infuus gekregen met suikertroep, die beviel gewoon, klaar, niks gedoe.
Ik ben al helemaal geen expert, maar een paar dingen die ik met gezond boeren verstand denk te verklaren.
Advies: D Swaab zegt bevalling komt op gang als... nou als je dan tijdens de bevalling Glucose neemt heeft hier toch niks mee te maken, je bevalling wordt echt door het lichaam ingezet ver voor je ligt te bevallen, de baby wordt echt niet terug naar binnen getrokken, dus geen enkel verband denk ik.
Dat infuus krijg je om voorbereid te zijn op eventuele complicaties, stel je moet toch een keizersnede op het laatste moment dan is dat alvast gebeurd, gebeurt met heel veel dingen standaard in het ziekenhuis, echt niet alleen bij bevallingen ook bij andere behandelingen waar het infuus niet direct noodzakelijk is.
Zorg 1: gezond eten, wat is er niet gezond aan glucose? Althans zo lees ik jouw zorg.