In de Ondertussen van woensdag 4 december vallen mij deze berichten op:

- social media blijken toch niet zo negatief uit te werken voor jongeren als gedacht wordt. Dat concludeert een onderzoeksteam van de Universiteit van Amsterdam (UvA) na onderzoek onder bijna duizend 14- en 15-jarigen over het gebruik van social media. Jongeren gebruiken social media, vooral WhatsApp, Instagram, YouTube en Snapchat, sociaal en worden daar best vrolijk van; ze delen gevoelens, leven mee of doen er inspiratie op. Zorgwekkend is dan weer, volgens de onderzoekers, dat jongeren te vaak op social media zitten terwijl ze eigenlijk iets anders moeten doen. Als ik zo om me heen kijk, geldt dat niet alleen voor jongeren.

- een kwart van de stranden ter wereld wordt smaller. De overige blijven hetzelfde of groeien juist aan. Dat concludeert Arjen Luijendijk, promovendus bij TU Delft en kennisinstituut Deltares, op basis van miljoenen satellietbeelden. Stijging van de zeespiegel speelt een rol, maar nog belangrijker is de blokkade van aanvoer van vers zand via rivieren. In landen waar stranden niet worden opgespoten, omdat dat heel duur is, is het "een drama voor het kleinschalige toerisme en een gevaar voor kustbewoners".

- treedt een vrouw toe tot de top van een bedrijf, dan daalt de beurswaarde van dat bedrijf. Dat heeft niets te maken met de kennis en kunde van die vrouw, maar alles met de beeldvorming onder de aandeelhouders (Trouw). Dat ontdekten Isabelle Solal en Kaisa Snellman van de vooraanstaande managementopleiding Insead in Frankrijk. Het aanstellen van een topvrouw geeft het signaal af dat sociale doelen belangrijker zijn dan maximale winst behalen. Dat maakt deze bedrijven minder populair ­onder aandeelhouders en laat de marktwaarde van het bedrijf teruglopen.

Bajesklanten in New York eten voortaan meatless op Monday. Dankzij nieuwe Europese wetgeving mag behandeld rioolwater onder voorwaarden worden hergebruikt in de land- en tuinbouw. Amazon is niet zo populair als gedacht. De otter is terug! Bekijk hem hier. Dankzij bomen sneller het ziekenhuis uit. Monogame homo mag bloed doneren. ING verwacht dat de omzet van supermarkten het komende jaar met 3% zal toenemen.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken