Verhalen van 27 mei rondom Corona vind je in Nóg een af te vlakken curve: die van Covid-19-misinformatie en samenzweringstheorieën.

In de Ondertussen van woensdag 27 mei vallen mij deze berichten op:

- in ontwikkelingslanden en veel landen met een gemiddeld inkomen zijn bewoners en bezoekers voor schoon drinkwater vaak afhankelijk van water uit plastic flessen. De watervoorziening via pijpleidingen is er vervuild of onveilig of wordt als zodanig ervaren. Dat is een van de onderwerpen die een nieuwe paper over het probleem van plastic afval in de oceanen aankaart. "De voor de hand liggende oplossing is het bouwen van een veilige watervoorzieningsinfrastructuur die de kwaliteit van de watervoorziening garandeert", zegt professor en coauteur Brajesh Dubey. De belangrijkste aanbevelingen zijn het verbeteren van het afvalwater- en regenwaterbeheer en het bouwen van lokale systemen voor veilig voedsel en water, waardoor er geen plastic flessen meer nodig zijn (The Guardian).

- we begonnen met het hamsteren van handgels en wc-papier; daarna kwam ons lockdown-gedrag in een stroomversnelling. Hierbij een greep uit de coronahypes vanaf de start van de thuisquarantaine, op basis van ons koopgedrag. De eerste 3 weken – de hamsterfase – plunderen we massaal de supermarkten. Ook slaan we thuiswerk-benodigdheden en sportartikelen in om ons te behoeden voor verveling. In de weken 4-7 – net na het verlengen van de maatregelen – is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Mensen storten zich op projecten binnen- en buitenshuis als klussen, tuinieren, puzzelen en naaien. Niet zomaar naaien: de mondkapjes zijn in opmars. Uit de koopdata van week 8-10 spreekt opluchting en vrolijkheid; het is het moment na de versoepeling van de maatregelen. Voorbereiden op vakantie in eigen land? Eerder in eigen tuin: de verkoop van barbecues en zwembaden schiet de lucht in. Of al die leefstijlveranderingen blijvend zijn na de lockdown? Dat is afhankelijk van de duur van de pandemie, zegt Arnout Fisher, expert consumentengedrag in Wageningen (de Volkskrant). Hoe langer de gedragsverandering duurt, hoe waarschijnlijker dat ze gewoon wordt.

- door de coronacrisis hebben ook de ratten in grote Amerikaanse steden minder te eten; er is minder afval van bijvoorbeeld horeca op straat. Nadat ze al hun toevlucht hadden genomen tot kannibalisme en het doden van hun eigen jongen, zijn ratten naar verluidt nog meer ‘ongewoon’ gedrag gaan vertonen. Groepen verspreiden zich over de stad op zoek naar nieuwe voedselbronnen en gaan daarbij het gevecht aan met andere ratten. Centres for Disease Control and Prevention (CDC) dringen er bij bewoners en bedrijfseigenaren op aan om er alles aan te doen de rondtrekkende ratten uit hun huis of kantoor te houden. "Preventieve acties zijn het verzegelen van de toegang tot huizen en bedrijven, het verwijderen van puin en zware vegetatie, het bewaren van vuilnis in goed afgesloten containers en het verwijderen van huisdier- en vogelvoer van tuin of balkon," zei het CDC (Independent)

Unilever heeft samen met BNR de podcast-serie Voeding van Morgen gelanceerd. Rondom het centrale thema duurzaamheid wordt gesproken over hoe 9 miljard mensen te voeden in 2050. De eerste twee afleveringen - over vleesvervangers en efficiënte gewassen - staan al online.

Amsterdam gaat verder in zijn strijd tegen de op toeristen gerichte monocultuur. De gemeente wil naast het verbieden van winkels gericht op toeristen zelf vastgoed opkopen om Amsterdam weer aantrekkelijk te maken voor zijn inwoners (NRC).
Australische wetenschappers in de SuBastian - hun duikboot - worden verrast door wat lijkt op een onderwatertornado (De Standaard).
Horecaondernemer Danny Deng speelt slim in op de coronacrisis. Als zijn restaurants op 1 juni weer open gaan, zet hij robots in om zijn gasten te bedienen. Robots hoeven geen anderhalve meter afstand te houden (AD).
Als we kinderobesitas willen verminderen, moeten advertenties voor eten en drinken aan banden worden gelegd. Dat zeggen onderzoekers van de Open Universiteit van Catalonië (Eurekalert).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken